Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Trawa, trawa i tylko trawa

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Trawa, trawa i tylko trawa

Postautor: madzia0902 » 7 kwietnia 2016, 13:16

Od jakiegoś tygodnia dogadzam moim prośkom świeżą trawą i mleczem, w końcu zaczyn być tego pod dostatkiem :) Tylko zauważyłam że jak daję im śniadanie tak jak do tej pory czyli np papryka, burak, marchewka, pietruszka itp to zjedzą może pół porcji i zostawiają a jak dorzucę im trawy to wcinają ją aż nie zniknie ostatnie źdźbło :D Trochę mnie to martwi bo od kiedy moje świnki gardzą czerwoną papryką? Dla mnie w sumie super że jedzą darmową zieleninkę, ale ona na jesień się skończy i co wtedy? :D A tak w ogóle to ile tej trawy można tym świnkom dawać, ona w sobie ma jakąś witaminę C czy mimo wszystko dawać im na siłę tą paprykę czy natkę?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Trawa, trawa i tylko trawa

Postautor: befana30 » 7 kwietnia 2016, 13:26

Podawaj mimo wszystko po trochu wszystkiego, by sie nie zagalopowaly i nie zapomnialy, ze inne rzeczy tez sie je :D
Ale nie martw sie, u mnie to samo- trawa od miesiaca, moze i ciut dluzej wiec byla ogolna radosc i "plywanie" w tej wielkiej kupce trawy jaka dostawaly, fascynacja trwala mniej wiecej pare dni, gdzie reszta warzyw i owocow lezala lekko podziabana, ale wrocil im rozsadek i juz jedza normalnie ;) Taka pierwsza radosc z trawy i chwila zapomnienia :)
Sama w sobie nie jest szkodliwa, wiec niech jedza- reguluje trawienie, malokaloryczna, wit c tez posiada, zreszta podejrzewam, ze za pare dni juz zobaczysz pewna oznake znudzenia ta trawa i zaczna jesc normalnie cala reszte :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 7 kwietnia 2016, 13:43

Od początku wynosiłam każdą świnkę (która dożyła wiosny :c) na trawę pod kratę, spędzały tam całe dnie aż do wieczora i nie zauważyłam żeby zrobiło im to krzywdę. Pepsi przetrwała tyle sezonów, przynosiłam ją wieczorem do domu, napchana była do oporu, pękata jak bąbka choinkowa i w mig brała się za inne rzeczy, które tam akurat były w zasięgu jadaczki :p Trawa to dla nich coś naturalnego, "na dziko" też w niej buszują, więc nie sądzę, żeby wyrządziła im krzywdę. Wychodzę z założenia, że jest to produkt sezonowy, więc trzeba im dać się nim nacieszyć, na jesieni i w zimie będą musiały wcinać wersję suszoną i z utęsknieniem czekać na kolejne promyki słońca.

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

daniel86
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: daniel86 » 7 kwietnia 2016, 13:52

Moim zdaniem to naturalne. Świnki są trawojadami, więc sianko, trawa i inna zielenina to podstawowy pokarm, dostępny w ich środowisku naturalnym. Nasze świnki co prawda z kolegami z "wolności" się różnią, ale pewne pewne cechy pozostają niezmienne. Nawet na stronie SPŚM jest wzmianka, że warzywa w diecie świnek są składnikiem uzupełniającym. Także wszystko w normie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 kwietnia 2016, 13:55

Moja świnka też głównie jadła trawę od wiosny do końca lata. Warzywa i owoce zeszły na daaaaleki plan :)

Nynak
Użytkownik
Świnki morskie: Watson i Adolf :)
Kontaktowanie:

Postautor: Nynak » 7 kwietnia 2016, 14:59

Mój Watson tak samo, w sezonie letnim w większości jadł trawę, i czuł się najlepiej, wyglądał pięknie, miał śliczną, mocną i błyszczącą sierść, zero drapania od uczuleń itp. :)

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 7 kwietnia 2016, 16:42

Czyli daję im trawę do oporu :D Właśnie wróciłam ze spaceru i jak tylko wchodzę do pokoju to te się oczywiście drą bo już zdążyły się przyzwyczaić że zawsze z trawą dla nich wracam w reklamówce, tyle że tym razem w tej reklamówce miałam ziemniaki ze sklepu :D ale całe szczęście zostało mi jeszcze trochę trawy z porannej zbieraniny bo by mnie zamęczyły jakbym im chociaż garstki nie rzuciła :D

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 8 kwietnia 2016, 13:17

To całkiem normalne, że świnka wybiera to co wydaje jej się lepsze. Ludzie też tak robią. :tooth:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 kwietnia 2016, 13:22

Moje szczury też się dzisiaj napchały trawą i leżą rozwalone z grubymi brzuchami :lol:

pannaświnkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pannaświnkowa » 7 maja 2016, 18:12

ja daje wszystkiego po trochu ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”