Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Żywienie maluchów

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Karolina.G
Użytkownik
Kontaktowanie:

Żywienie maluchów

Postautor: Karolina.G » 21 kwietnia 2016, 22:39

Witajcie :) zakładam nowy temat, ponieważ nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Jeśli taki temat się pojawił proszę o przekierowanie :D. Mianowicie posiadam od niedawna dwóch panów, jeden ma 1,5 roku natomiast drugi dopiero nieco ponad miesiąc. Czy powinnam podawać inny pokarm dla małego( Bertyna) i inny dla Vita? Jak na razie dostają karmę Versele Laga Nature uzupełniona w zioła Herbal Pets i buraczka tej samej firmy oraz różne kombinacje owoców i warzyw. Czy może Bertyn powinien dostawać inna karmę i określone owoce i warzywa?
Z góry dziękuje za pomoc :)

Awatar użytkownika

Invi98
Użytkownik
Świnki morskie: Nelka
Nutka
Kontaktowanie:

Re: Żywienie maluchów

Postautor: Invi98 » 21 kwietnia 2016, 22:48

Moje niedługo kończą 2 miesiące i też już od dawna jedzą normalnie warzywa i zieleninkę, są zdrowe i ruchliwe jak każda mała świnka. Poza tym dostają od początku karmę VL Re Balance i nie zmieniałam im karmy :)

Awatar użytkownika
Karolina.G
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina.G » 23 kwietnia 2016, 10:34

Invi98 pisze:Moje niedługo kończą 2 miesiące i też już od dawna jedzą normalnie warzywa i zieleninkę, są zdrowe i ruchliwe jak każda mała świnka. Poza tym dostają od początku karmę VL Re Balance i nie zmieniałam im karmy :)

Czyli chyba dobrze robie, że karmie ich obu tak samo? Są bardzo ruchliwe, szczególnie rano i około 20.

Invi98
Użytkownik
Świnki morskie: Nelka
Nutka
Kontaktowanie:

Postautor: Invi98 » 23 kwietnia 2016, 12:56

Myślę, że tak :) Moje też są ruchliwe najbardziej wieczorami.

20roks03
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: 20roks03 » 28 maja 2016, 19:44

Ze mną również mieszka młodziutka 2 mies. świnka. Byłam z nią u weterynarza, profilaktycznie, pytałam co i jak. Spytałam także o żywienie takiego malucha. Karma jak najbardziej VL Nature. Co do owoców i warzyw. Narazie powstrzymaj się przed dawaniem swojej śwince nadmiernej ilości warzyw i owoców. Jak najbardziej możesz dawać jej pietruszkę i marchewkę :) to kocha każda świnka. Ogórek również możesz jej dawać ale nie za dużo, kawałek na dzień. Z innymi warzywami i owocami narazie się powstrzymaj lub dawaj naprawdę małe ilości. Myślę że od ok. 3 mies życia możesz podawać swojej śwince już to samo co dorosłej i nie bedzie problemu. Jak narazie pamiętaj że suchy pokarm i sianko to podstawa i świnki muszą je mieć zawsze pod dostatkiem ! :) To powiedziano mi u weterynarza. Więc zastosowałam się do tego.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2016, 20:36 przez 20roks03, łącznie zmieniany 1 raz.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 28 maja 2016, 20:27

20roks03 pisze: Co do owoców i warzyw. Narazie powstrzymaj się przed dawaniem swojej śwince nadmiernej ilości warzyw i owoców. Jak najbardziej możesz dawać jej pietruszkę i marchewkę :) to kocha każda świnka. Ogórek również możesz jej dawać ale nie za dużo, kawałek na dzień. Z innymi warzywami i owocami narazie się powstrzymaj lub dawaj naprawdę małe ilości. Myślę że od ok. 3 mies życia możesz podawać swojej śwince już to samo co dorosłej i nie bedzie problemu. Jak narazie pamiętaj że suchy pokarm i sianko to podstawa i świnki muszą je mieć zawsze pod dostatkiem ! :)

Akurat moje na marchewke reaguja jak na najgorsze zlo swiata, moze lezec chocby miala zgnic w tych klatkach :)
Jesli chodzi o karmienie- mlode swinek rodza sie z "pelnym wyposazeniem", tzn zabki, pazurki i futerko i sa w stanie jesc to co dorosle osobniki juz ok 3, 4 dni po narodzinach.
Nie wolno swinek "zabiedzac" zostawiajac im wybor jedynie w suchym pokarmie, moga a nawet musza jesc wszystko aby byly zdrowe, tylko nalezy zgrabnie komponowac diete, by nie doszlo do wzdec czy biegunek, czyli neutralizowac soczyste- suche.
W naturze swinki zywia sie glownie zielenina i trawami, takze dobrze by bylo gdby codziennie w diecie prosiaka znalazlo sie cos z tych rzeczy- cykoria, salata, trawa, szpinak, botwinka itd oraz ziolka jak mniszek, krwawnik, bazylia, koperek, pietruszka, roszponka itp.
Trzeba uwazac na cytrusy, wystrzegac sie salaty lodowej, a kazda nowa rzecz wprowadzac systematycznie by nie doszlo do rewolucji zoladkowych, ale nie wolno pozostawic swiniaka o suchej karmie i sianku- siano owszem, bo to podstawa, ale karma jest jedynie dodatkiem w diecie prosiaka, ktora powinna byc zbudowana z pokarmu swiezego: zielenina, 2-3 kawalki warzywka do wyboru i nie wiecej niz 1 kawaleczek owoca dziennie.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

sylvia_85
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sylvia_85 » 17 października 2016, 12:24

Proszę o porade w kwestii karmienia 6 tyg. maluchów:) dziewczyny maja ciagły dostęp do sianka i karmy Cavia Nature i wody oczywiście:) oprócz tego rano i wieczorem podaje im mix warzyw i owoców w niewielkiej ilości np-lisc sałaty lub dwa, po plasterku na swinke ogórka, kawałek papryki,rózyczke brokuła-czy to nie za mało??? może powinnam im ważyć ilość warzyw??nie chce ich przekarmić ale zagłodzić też nie:D

Awatar użytkownika
SwinekDuduś
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, niedługo, być może druga świnka.
Kontaktowanie:

Postautor: SwinekDuduś » 17 października 2016, 18:31

Ja bym nie dawała młodziakowi buraka.
Moje prosiątko w wieku 4 miesięcy nażarło się (jak to świnka) jakieś ostrej trawy z ogrodu (nie ozdobnej) i robiła twarde jak skała bobki :/

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 października 2016, 18:45

Jeśli chodzi o sałatę to najlepsza jest rzymska, potem podawałabym mieszanki sałat jak i masłową. Spokojnie można podawać marchewkę, buraka, jabłko, banana, natkę pietruszki, paprykę czerwoną, koperek, nadal rośnie trawa, więc również dołożyłabym ją do jadłospisu. Brokuły, kapustę, groszek itd. na początku bym odpuściła. Mogą powodować wzdęcia. Jeśli chodzi o ilości to patrz czy wszystko wsuwają do 0 czy coś zostaje. Osobiście wolę dawać więcej, żeby mieć pewność, że świniak nie głoduje :tooth:

Awatar użytkownika
SwinekDuduś
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, niedługo, być może druga świnka.
Kontaktowanie:

Postautor: SwinekDuduś » 18 października 2016, 15:04

Moja świnka to prawdziwy odkurzacz na siano czy marchewkę, ale pomidory? POMIDORY? ZŁO. Widzi to moje prosię pomidorka i co? ''KWIIIIIIIIIIIIIIIIIK Pancia zabierz, pomocy, to mnie zabije! KWIIIIIIIIIK!''

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”