Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

sianko z ziołami?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
zuziabasia2
Użytkownik
Kontaktowanie:

sianko z ziołami?

Postautor: zuziabasia2 » 7 lipca 2016, 19:46

Dziś w sklepie zoologicznym, sprzedawca polecał mi, zamiast tradycyjnego sianka, sianko z ziołami. Nie kupilam. Nie wiem - lepsze, niż tradycyjne? Pan twierdził, że "o niebo", ale... podziękowałam, pomyślałam, ze najpierw zapytam tutaj. Co radzicie?
Acha, i przy okazji, czy można teraz np. zbierać trawę, mlecze, koniczynke i suszyć, żeby było na zime? Jak to suszyc? (na słońcu? czy w takiej suszarce do grzybów mozna?), Jak przechowywac?
Pozdrawiamy wszystkich. Agnieszka z Zuzią, Basia i Karolcią :)

Awatar użytkownika

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Re: sianko z ziołami?

Postautor: Moreni » 7 lipca 2016, 20:09

Z tego co wiem,siano z ziołami raczej lepiej świnkom smakuje, choć to też zależy od osobistych preferencji.:)
Można suszyć własne zioła. Najlepiej w suchym, przewiewnym miejscu, nie bezpośrednio na słońcu (ja na przykład wieszam pęczki na strychu). Można też jakoś w piekarniku podsuszać, ale nie próbowałam, to nie wiem jak. Co do suszarki do grzybów to nie poradzę, bo nawet nie wiem, jak to ustrojstwo wygląda.

zuziabasia2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zuziabasia2 » 7 lipca 2016, 20:57

acha, no to spróbuję z tym siankiem z ziołami - jest na pewno dużo droższe, coś koło 15 zł - a za zwykłe 6 płacę (tyle, zę mazurskie, ekologiczne).. To jednak nieistotne.
Ech.... zjadlabym te moje prosięta :)). Lepiej niech zmienia sposob patrzenia na mnie i fikania w powietrzu, bo.... na kotlety przerobie :) <3 <3 <3

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 7 lipca 2016, 23:07

A ja twardo będę polecała sianko od Pana Roberta :) 32 zł za 5 kg sianka już z przesyłką to nie duży koszt a sianko jest cudowne, zielone, pachnące i z mnóstwem ziół :)

Wróć do „Żywienie”