Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z jedzeniem

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Watu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problem z jedzeniem

Postautor: Watu » 4 lutego 2017, 22:09

Witam wszystkich,
Mamy od miesiąca świntucha (w sumie to ma już 3 miesiące) :)
Wiadomo jest rozbrykany, skacze, kwiczy i jeszcze jest płochliwy (wystarczy że się kichnie głośniej i już ucieka)
Problem tkwi w tym że Misiek je TYLKO ogórka, koperek, sałatę oraz kolbę warzywną od czasu do czasu.
Ani owoców, ani innych warzyw.. W klatce mogłoby być wszystko, ale on ruszy tylko te 3 rzeczy..
Co mamy zrobić?? Nawet specjalnie go "przygłodziłem" tzn dałem mu paprykę, marchewkę i troche owoców i niestety wolał siedzieć głodny niż cokolwiek spróbować :sad:

HELP ;)

16492556_10206184254565524_162024756_o.jpg

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: Problem z jedzeniem

Postautor: Caviova » 4 lutego 2017, 22:15

A karmę gotową je? Czy chodzi Ci o to, że nie ma 'ochoty' na inne owoce/warzywa niż te, które napisałeś? Jeżeli nie je innych świeżych rzeczy, to prawdopodobnie albo nie lubi, albo nie jest do nich przyzwyczajony, i trzeba wprowadzać ten pokarm stopniowo (i myślę, że bardziej o to mu chodzi).
Cóż, rozwiń bardziej swą myśl. ;)

Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 4 lutego 2017, 22:24

Trzeba być cierpliwym i po trochu, po małym kawałku podawać nowe rzeczy. Czasem takie przekonywanie do innych smaków może trwać dość długo, ale pewnie po jakimś czasie świnka skosztuje i może akurat polubi. Tak jak przy oswajaniu: cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz smakołyki ;) Czy kolba warzywna jest taka "zwykła" z zoologicznego czy naturalna, bez dodatków sklejaczy, miodów i ziaren? Jeśli ta pierwsza, to lepiej zrezygnować. W zamian za kolby można podawać gałązki do obgryzania (można kupić chyba w każdym zoologicznym), suszone zioła, suszone warzywa i owoce. Wyjdzie i smaczniej i zdrowiej ;)

Watu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Watu » 4 lutego 2017, 22:25

Karmę gotową wysypuje z miseczki i rzadko ją je :)
Co do świeżych owoców czy warzyw to jak pisałem że mogę jej dać pełno rzeczy ale będzie wolała siedzieć głodna..
Jak ją nauczyć jeść inne rzeczy ??

Watu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Watu » 4 lutego 2017, 22:28

Figa pisze:Trzeba być cierpliwym i po trochu, po małym kawałku podawać nowe rzeczy. Czasem takie przekonywanie do innych smaków może trwać dość długo, ale pewnie po jakimś czasie świnka skosztuje i może akurat polubi. Tak jak przy oswajaniu: cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz smakołyki ;) Czy kolba warzywna jest taka "zwykła" z zoologicznego czy naturalna, bez dodatków sklejaczy, miodów i ziaren? Jeśli ta pierwsza, to lepiej zrezygnować. W zamian za kolby można podawać gałązki do obgryzania (można kupić chyba w każdym zoologicznym), suszone zioła, suszone warzywa i owoce. Wyjdzie i smaczniej i zdrowiej ;)

Co do kolby to jest to pewnie jakaś sklejona "czymś" od niedawna zaczęła obgryzać co jakiś czas, ale tak jak piszesz to będe musiał spróbować z suszkami i gałązkami :)

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 4 lutego 2017, 23:36

Podawaj mu różne rzeczy i nie zważaj na to że nie je. Z czasem zacznie. NIe trzeba z tego robić problemu. Choć ja swoich ciągle do buraka nie mogę przekonać, ale za to zaczęły jeśc u mnie takie rzeczy jak : papryka, marchewka (tak tak nie jadły na początku), seler naciowy, brokół, pomidor.

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 5 lutego 2017, 8:44

A co z siankiem? Ono jest najważniejsze w diecie i jesli je do tego sianko to mocno bym się nie martwiła. Niedługo wiosna i na pewno wówczas skusi się na świeżą trawę, mniszek, koniczynę, czy babkę.
Do tego czasu niech ma zawsze w miseczce dodatkowo suchą karmę a urozmaicone warzywa i tak podawaj, nawet jak ich nie chce jeść. Może z czasem się przekona.
A jaką karmę stosujesz, może mu nie smakuje? Ogórka nie podawaj z całą resztą warzyw bo neutralizuje wit c.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca