Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

suszone ziółka

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Świnki morskie: ❤Mia ❤ Lea ❤
Kontaktowanie:

suszone ziółka

Postautor: Nataliia » 28 lutego 2017, 11:39

Hej mam dla moich świnek suszone zioła z herbal pers, i tak jest napisane by podawać co 2-3 dni i tak podaje ale czytalam ze świnki codziennie powinnym jeść takie suszki, wiec powiedzcie mi jak to ma byc na prawdę :)

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: suszone ziółka

Postautor: madzia0902 » 28 lutego 2017, 11:47

No można podawać codziennie, ale np. inne, jakie masz te zioła? Ja mam pokrzywę, jeżówkę purpurową, babkę lancetową, mniszka lekarskiego i nagietka i czasem robię im miks a czasami codziennie dostają po innym suszku. Dzięki temu nie wybrzydzają :D

Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nataliia » 28 lutego 2017, 12:10

Ja mam w jednej paczce kilka różnych ziółek to są herbal pets zioła podstawowe

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 28 lutego 2017, 13:01

To dokup jeszcze 2 inne rodzaje, i dawaj na przemian. :) I wtedy faktycznie wyjdzie Ci co 3 dni, a prosiaki będą prze szczęśliwe, że mają urozmaicone. Jeszcze inna sprawa, że każde zioło ma inne właściwości, więc taka metoda wymienna swietnie wpłynie na swiniaki. :D

Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nataliia » 28 lutego 2017, 19:29

Caviova pisze:To dokup jeszcze 2 inne rodzaje, i dawaj na przemian. :) I wtedy faktycznie wyjdzie Ci co 3 dni, a prosiaki będą prze szczęśliwe, że mają urozmaicone. Jeszcze inna sprawa, że każde zioło ma inne właściwości, więc taka metoda wymienna swietnie wpłynie na swiniaki. :D

Obrazek

Mam coś takiego :)
Skład: ziele: mniszka, babki, mięty, krwawnika, rumianku, melisy, pokrzywy, korzeń cykorii, kwiat nagietka, liść brzozy, kora wierzby.

Moje świnki nie wybrzydzają, a nawet chętniej zjadają jedzonko jak mają te suszki tylko własnie się zastanawiam czy mogą to codziennie dostawać :)
Ale oczywiście chętnie im dokupię jakieś inne ale jedyne jakie znalazłam to jeszcze zioła uzupełniające :)

Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 28 lutego 2017, 19:45

Herbal Pets ma sporą ofertę mieszanek ziołowych oraz suszków "jednolitych" - np. "Zielone pole", "Chrupiąca łączka", "Koniczyna", "Karma ziołowo-warzywna" (kilka przykładowych akurat z naszej półki). Jednak istnieje jeszcze kilka dobrych firm, których jakość ziółek jest naprawdę świetna - polecam Lili Farm (tu jednolite suszone ziółka jak np. babka lancetowata, mniszek lekarski, a także mieszanki - "Owsiane zdrówko", "Mieszanka ziołowa"). Ostatnio bardzo sprawdziły się u nas produkty firmy "Jurajskie sianko" - szczególnie "Koniczyna z domieszką jurajskiego sianka" oraz "Ziele jeżówki purpurowej". Wybór jest naprawdę przeogromny, więc z pewnością coś smacznego dla prosiaków znajdziesz ;)

Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nataliia » 28 lutego 2017, 19:58

Mhm, właśnie patrzyłam też na te niektóre ale jest napisane "króliki, gryzonie" po prostu większość rzeczy takich czasem jest nie przeznaczona dla świnek i nie chciałabym ani im zrobić krzywdy, ani wydać na marne kasę :)

Figa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 28 lutego 2017, 20:40

Dlatego najlepiej sobie przed zakupem przeczytać o przeznaczeniu konkretnych mieszanek, na niektórych opakowaniach jest odpowiednie zalecenie podane na etykiecie (na pewno na każdym opakowaniu Herbal Pets znajduje się wyszczególnienie), ale też bez problemu można znaleźć odpowiednie informacje w internecie (w razie problemu ze znalezieniem można poradzić się tu na forum oraz napisać bezpośrednio do danego producenta - odpisują bez problemu). Dobrze jest sobie też poczytać dokładnie informacje na temat ziół na stronie Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim. Fajnie, że się tak interesujesz tematem suszków, bo naprawdę chrupanie ich sprawia świniaczkom wielką radość, a umiejętnie dobranymi ziółkami można zdziałać cuda jeśli chodzi o zdrowie prosiaków (czego dowody można znaleźć tutaj na forum) :)

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 28 lutego 2017, 21:51

Więc to, że nie jest napisane "świnka morska" nie zawsze znaczy, że się dla proskow nie nadaje. Nieraz skład jest bardzo zbliżony. Ale tak ja napisała Figa-jezeli wiesz co pros może jeść, to przy zakupie bardziej patrz na skład, aniżeli na "napis" ;) ja np kupuje czasem " DLA KOSZATNICZEK". Skład również fajny dla wieprzy.:D

Figa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 28 lutego 2017, 22:10

Tylko tak wspomnę - owszem, większość mieszanek dla gryzoni ma podobne składy, wręcz nawet często takie same lub różniące się tylko jednym/dwoma elementami, jednak też trzeba sobie porównywać skład analityczny i tego typu kwestie. Na opakowaniach Herbal Pets, które jak widziałam ze zdjęcia kupujesz, jest zaznaczone, dla jakich gryzoni przeznaczone są konkretne mieszanki, z kolei na opakowaniach innych firm także jest informacja typu "dla królików i wszystkich gryzoni". Ostatnio miałam problem z tym, że świnki koniecznie domagały się "Gryziółki" z Herbal Pets (jest to mieszanka przeznaczona dla szynszyli i koszatniczek), którą podaję koszkom. Postanowiłam zapytać producenta - okazało się, że owszem, mogę prosiaczkom podać, ale w niewielkich ilościach i niezbyt często, ponieważ mieszanka zawiera bardzo dużo wapnia, którego nadmiar może znacznie obciążyć świnki. Ale nie ma co popadać w skrajności, najlepiej dużo czytać na temat ziół i ich właściwości, porównywać składy produktów, wybierać dobre sklepy zoologiczne (jedna z forumowiczek prowadzi bardzo fajny, z wieloma użytecznymi poradami i wskazówkami dotyczącymi suszków i nie tylko), a w razie wątpliwości - pytać :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”