Witaminę C zawiera zielona pietruszka (zwłaszcza jej łodyżka) ( na pewno ją lubi ! ) skoro papryki nie chce.. to polecam:
Przykładowe ilości owoców i warzyw
zaspokajające dzienne zapotrzebowanie świnki morskiej na witaminę C.
W 100 g:
a/ owoc dzikiej róży 550,0 mg (dla świnki wystarczy 2,5 g) - herbatka też dobra
b/ porzeczki czarne 183,0 mg (dla świnki ok. 7 g)
c/ papryka czerwona 139,0 mg (dla świnki ok. 7,5 g)d/ brukselka 94,0 mg (dla świnki ok. 11 g)
e/ kalafior 69,0 mg (dla świnki ok. 14 g)
f/ szpinak 67,8 mg (ok 15 g)g/ truskawki 66,0 mg (ok 15 g)
h/ porzeczki czerwone 45,8 mg (20 g)
i/ agrest 25,9 mg (45 g)
Warzywa i owoce bogate w witaminę C (podana ilość wit. C na 100g):
pietruszka natka - 178 mg
koperek zielony - 75 mg
szpinak - 64 mg
poziomki - 60 mg
papryka zielona - 91 mg
kiwi - 59 mg
Ubogie w witaminę C:
jabłka - 9 mg
ogórki - 8 mg
gruszki - 5 mg
śliwki - 5 mg
Informacje pochodzą z różnych źródeł internetowych, czasem są drobne różnice w ilości mg.
[zaczerpnięte z :
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=111 ]