Ja swoim świnkom nie daję wody z minerałami - jedne minerały są dla świnek dobre a inne niekoniecznie (np. samica w ciąży i po porodzie nie powinna przyjmować magnezu oraz wapnia w nieodpowiednich proporcjach bo grozi to tężyczką). Woda mineralna ma skład dobrany dla ludzi, a nie dla świnek. Niektóre minerały mogą odkładać się u świnek w nerkach albo pęcherzu w postaci bardzo bolesnych kamieni. A śwince woda ta smakuje bo pewnie dajesz jej tylko tę wodę - czyli jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. :zawstydzony:
wiecie co jak mam wybierać wodę mineralną a wodę z kranu to wybieram mineralną oczywiście niegazowaną. Ja kupuje zazwyczaj taka wodę w bańce 5 litrowej i jest ok.
Ja nie mam możliwości dawać świnkom wody źródlanej ani przefiltrowanej. Tak jak powiedziała Florcia, jeśli mam wybierać pomiędzy moją kranówką a wodą z butelki ze sklepu, oczywiście wybiorę tą drugą.
Ja już w końcu nie wiem jaką dawać wodę do picia mojej śwince. Czy mam dawać taką przegotowaną jak mówi mohorek i Ariena? Czy może lepiej dawać normalną z kranu albo poprostu wode mineralną? Proszę o odpowiedż! :niepewny: