Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: Asia909 » 8 października 2013, 23:48

Ale nad towarzyszem warto pomyslec ;)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Grzywka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Grzywka » 9 października 2013, 10:44

Na drugim zdjęciu pod drewnianą klatką widać zwykłą klatkę z inną świnią, więc czemu nie położysz obu klatek na ziemi i nie połączysz świniakow i ich mieszkanek?

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 11 października 2013, 21:41

lenka87 co kładziesz na dno swojego kojca?? bo ja obecnie mam sztuczną trawę, ale dziewczyny sikają na nią i ona śmierdzi nie da się nic z tym zrobić i szukam alternatywnego rozwiązania zamiast niej, ale nie mam ogólnie pomysłu... może mi ktoś coś podpowie?? mój kojec ma rozmiary 170 X 85 i potrzeba by było coś co zakryje całe dno :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lenka87
Użytkownik
Świnki morskie: Prosiaczek i Tygrysek <3 Moje skarby :*
Kontaktowanie:

Postautor: lenka87 » 13 października 2013, 9:44

Fionka W klatkach są trociny + mata łazienkowa, a w środkowej części cerata i na to jakaś poszewka :) pod wymiary kojca Twoich prosiąt pasowałby jakiś kocyk, np. z Ikei albo Pepco, albo ew. poszewka na kołdrę :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 13 października 2013, 11:17

Hmm... nie wiem czy kocyk w kojcu byłby dobrym rozwiązaniem u mnie, bo jakby Tośka sama była to ok, bo ona grzecznie korzysta z kuwet i nie załatwia się na trawie, ale Iga sika gdzie popadnie i to właśnie przez tego małego potworka jest problem :) u mnie pod tą trawą też jest cerata oczywiście, ale właśnie ta trawa ma takie właściwości, że jak się zesikają to śmierdzi :/ podejrzewam, że kocyk by miał tak samo i co dziennie góra 2 dni bym musiała go prać i im wymieniać, bo bobki to im zbieram kilka razy dziennie, ale i tak chciałabym aby to co było by na dnie wytrzymało z tydzień chociaż :) w klatce dziewczyny mają oczywiście żwirek drewniany i na to mata łazienkowa, myślałam też o takim rozwiązaniu na całym kojcu, ale z jednej strony nie wiem co dać pod tą mate na podłogę w kojcu, a z drugiej strony czy całego kojca nie potraktują jak klatki i nie będą sikać nadal gidze popadnie... hmmm... :hmmm:

obecnie kojec wygląda tak, wczoraj było gruntowne sprzątanie:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lenka87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lenka87 » 13 października 2013, 11:20

A może Seni?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 13 października 2013, 11:27

o tym też myślałam, nawet znalazłam Seni w rozmiarze kojca, ale on nie śmierdzi jak zasikają?? i nie pogryzą go?? aby nie najadły się jakiejś waty czy czegoś co tam jest w środku...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lenka87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lenka87 » 13 października 2013, 11:34

Nie używałam nigdy Seni...Musiałabyś wypróbować... Na wierzch można dać matę albo jakiś materiał, który nie wchłania, tylko przepuszcza wilgoć

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzywka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Grzywka » 15 października 2013, 0:37

U nas zmiana... Musiała wrócić stara 120-stka + 24h wybieg po pokoju, bo okazało się, że ponad 2 metrowa klatka to za mało na wiecznie "walczące" prosiaki :confused: Strasznie wymagające te moje świnie... Chyba się trochę rozpuściły z zapotrzebowaniem na powierzchnię mieszkalną :lol:

X1.jpg

X2.jpg

Zastanawiamy się nad klatką piętrową, bo miejsca na podłodze malutko, a walka już nie tylko o miejsce, a o miski, półki i paśnik coraz bardziej się zaostrza :confused:
Myślę nad czymś takim : http://tablica.pl/oferta/klatka-dla-kro ... 8;promoted ,
oraz o mniejszych- setkach: http://allegro.pl/klatka-pietrowa-kroli ... 60240.html
W 2x 120 cm nie podoba mi się, że przejście między klatkami jest na środku kuwety- martwi mnie, że któryś może spaść, a poza tym to chyba bardzo nieporęczne. Jakoś bardziej mnie chyba te setki przekonują, bo dziura jest w rogu bardziej i można lepiej zagospodarować, a te parę cm chyba nie robi różnicy, skoro i tak będą miały klatkę otwartą- tylko na noc zamykaną (sikają mi strasznie pod łóżkiem i rano muszę uważać, gdzie stawiam kroki :tooth: ).

minek95
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: minek95 » 12 listopada 2013, 21:07

aż mi wstyd że tutaj tak czysto :p u mnie to nasrane. Dobrze że mają cały czas wybieg. Ja swoich nie puszczam ze względu na dużo elektroniki w pokoju... I też na to że zapewne złapanie świnek były by problemem potem dam im czas niech całkowicie przestaną sie bać brać sie na ręce. Wrzucę jutro swoje foty bo nowa klatkę mam i świnke drugą :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca