Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Annna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Moje fundushe...

Postautor: Annna » 27 grudnia 2006, 14:33

Obecnie mam tylko 45zl bo kupi3am ostatnio troche ciuchów :P Ale 1.01 mam urodzinki, wiec mi kasa wpadnie, jush dziś pomaga3am tacie w pracy, za to tesh kasa, wiec myśle, ?e na świnke bede mog3a przeznaczya ok. 70z3. Jak chodzi o samo zwierzątko, to bedzie koshtowaa jakieś 10 z3. A klatke bede mia3a najmniejshą. :) Nawet nie wiem, czy du?y z niej bedzie u?ytek :P Zastanawiam sie tesh nad w3asnym wyrobem... Ale to chyba odpada, prawda? A washym zdaniem czy nadaje sie miedniczka? Bo nie jestem expertem... A zawshe mo?na zrobia tam dziurke, aby przyczepia poide3ko...
A jak chodzi o ?are3ko, to spokojnie, mam kieshonkowe, prawda? ;) Napewno starczy :rolleyes: :rotfl:

[ Dodano: 27 Grudzien 2006, 14:33 ]
Acha, zapomnia3am dodaa ?e moge wydaa wiecej na ten cel :] Nie 70! To jest minimum, chcia3abym sie do niego ograniczya...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ewcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewcia » 27 grudnia 2006, 14:41

Według mnie jakaśtam miedniczka się nie nadaje. Najlepsza będzie duża klatka.

Obrazek

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 27 grudnia 2006, 14:47

Z miedniczki świnka będzie wyskakiwać. a po za tym to może lubiec kable jak świnia pustuly. Dzisiaj izolował wszystkie kable bo miał ponadgryzane :) 70 zł powinno ci starczyć. Klatke kup jak największą !!!!

[ Dodano: 27 Grudzień 2006, 14:47 ]
A za te 45 zł to kup klatkę

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Annna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Super!

Postautor: Annna » 27 grudnia 2006, 16:03

Super!!! Jesteście kochani!!! Jeśli pozwolicie, to w razie problemów będę pytała ;) :* Jeśli ktoś ma jeshcze jakieś uwagi, proshę-pishcie!

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 27 grudnia 2006, 16:11

Szczerze pisząc to nie podoba mi się po 1 zakup zwierzaka bez zgody i pełnej aprobaty rodziców. Z autopsji wiem że to się źle kończy. A co ze zwierzakiem będzie jak będziesz chciała wyjechać na wakacje? Rodzice mogą mieć inne plany na ten czas, a jak nie będziesz miała ich zgody na zakup to mogą powiedzieć, że to Twój problem.
Po drugie zwierzak musi mieć dużo miejsca w klatce. A co do kosztów po podliczeniu jak kupowałam świnkę w sierpniu wydałam prawie 300 zł.
Myślę, że jak chcesz być dorosła osobą to powinnaś zacząć od poważnej rozmowy z rodzicami i ich zgody, a potem z nimi zrobić zakupy dla nowego domownika.

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 27 grudnia 2006, 16:44

Możesz również sama coś zrobic. Moja pierwsza świnka najpierw mieszkała w wiadrze, dopóki tata nie zrobił jej klatki (w między czasie jeszcze akwarium było, ale się zbiło :P). Tata zrobił klatkę ze starej szuflady. Ze wszystkich stron obił to drewnem, zrobił taką podwyższoną półeczkę na domek, potem jeszcze sam zrobił elegancki drewniany, dwupiętrowy domek. Klatka była tak zrobiona, żeby Tigerek mógł sobie swobodnie z niej wyskakiwać. Potem jak miałam Łatkę i Albinkę, to obiło sie to jeszcze naokoło siatką o drobnych oczkach, bo obgryzały kable. Rockiemu kupiłam już normalną świnkową klatkę, więc Izzy siedzi teraz w niej, a ta co ja tata zmajstrował leży w piwnicy, więc raczej nie umieszczę jej zdjęc :P

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 27 grudnia 2006, 17:06

Ja w pełni zgadzam się z Bercik. Jestem całkowicie przeciwna takiemu niezaplanowanemu kupowaniu zwierząt. Tożto żywa istota, która też czuje.

Awatar użytkownika
Annna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Thx

Postautor: Annna » 27 grudnia 2006, 17:14

Rozumiem washe opinie, wiem, ?e niektórzy rodzice nie są zbyt wyrozumiali, ale wierzcie mi: o nich nie mushe sie martwia :p spoko :) A w wakacje nie mam problemu! Mia3am jush takie zoo w domu... Pies, kot, 2 świnki, ?ó3w, 2 papu?ki, 3kanarki, królik... nie chce mi sie wyliczaa :D Ale wspomne, ?e mia3am nawet konia u znajomych (mieshkam w bloku). Shczególnie dziekuje za rady odnośnie zakwaterowania! Thx :*:*:*

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 27 grudnia 2006, 17:16

Poczekaj, to skoro są wyrozumiali, to dlaczego po prostu nie zapytasz ich o zgodę, tylko kupujesz bez ich wiedzy?

Awatar użytkownika
Annna
Użytkownik
Kontaktowanie:

:)

Postautor: Annna » 27 grudnia 2006, 17:46

No, jak to?! To chyba oczywiste: mama bedzie gadaa, ?e jak mia3am 5 lat i mia3am zwierzaki, to ona musia3a sprzątaa itd. :D Nie chce mi sie tego s3uchaa :P Po prostu kiedy bedzie świnka, moja mama nie bedzie gadaa :D:D:D A teraz mam 9 lat wiecej! :P:P:P Pzdr 4Guffi

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca