Zdecydowanie klatka.Jednakże sporo osób uważa,że akwarium jest dobrym rozwiązaniem - zwierzaki nie rozsypują ściółki i jest mniejsza szansa na przeziębienie z powodu przeciagów.Niestety jest to wg mnie zły pomysł.
Wady akwarium są takie :
-W akwarium świnki mają po prostu duszno, brak przewiewu powoduje,że są narażone na choroby np. oddechowe
-Sprzątanie akwarium również nie należy do łatwego zadania.
Zaleta jest tylko jedna - świnka nie rozsypuje trocin.Choć wg mnie nasz prosiaczek nie tylko może mieć trociny - są inne podłoża do klatki np. dry bed czy mata łazienkowa.
Klatki są lżejsze,wygodniejsze i co najważniejsze komfortowe dla naszego pupila.Zapewniają naszej śwince odpowiednią ilość powietrza,dzięki czemu świnka nie ma w niej duszno.Zauważyłam,że coraz więcej klatek jest składanych (sama takową posiadam,można ją otwierać w dowolny sposób

) Wg mnie odpowiednim mieszkankiem dla świnki jest klatka - nie żadne pudła czy też akwaria.W klatce czują się nie tylko komfortowo,ale i też bezpieczniej.Są jednak i klatki,na które trzeba i uważać...Np. klatka typu Duna.Ma plastikową kuwetę,plastikową obudowę,a tylko na górze jest mały dopływ powietrza.Dodatkowo w klatce mozemy zawiesić hamaczek czy inną zabawkę - w klatce duna oraz w akwariach nie da rady zawiesić takiej rzeczy niestety.
A tutaj zdjęcie klatki DUNA

Akwairum

Popularna klatka otwierana na każdy bok
Bardzo proszę o nie kopiowanie mojego tekstu.