Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Jaką masz klatkę?

Postautor: Sandi » 11 sierpnia 2011, 14:37

Mnie się to nie podoba. Dlaczego nie urządzisz tym świnkom klatki? Przecież one się tam nudzą jak mopsy. Zamontuj tam chociaż jakąś półeczkę, hamak, tunelik-Przecież to najprostsze, co może być.
I przede wszystkim-Dlaczego w klatce nie ma poidełka ani miski? Nie chce mi się wierzyć, że te świnki jeszcze żyją. Skoro tak żyją na codzień, że karmione są tylko rano, a przy ładnej pogodzie wychodzą na godzinę na dwór, to mają zwyrodnienie stawów i są odwodnione...Nie wyobrażam sobie, żeby śwince nie dać wody?!

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 sierpnia 2011, 14:41

Aż zobaczyłam ile masz lat ...12 ale zachowujesz się jak jakieś dziecko co nie umie urządzić klatki zwierzakom ...szok

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 11 sierpnia 2011, 14:55

Pazurki im chociaż obcinasz? Czy też nie ma takiej potrzeby?
Aż mnie brzuch rozbolał, jak zobaczyłam te biedne świnki patrzące tępo w obiektyw aparatu, bo co mają robić, biedne, głodne. Jeżeli Ty nie zmienisz warunków swoim świnkom, to uwierz mi, w końcu ktoś zgłosi to na Caviarnię i Ci zabiorą te świnki, słowo daję.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 11 sierpnia 2011, 15:03

MiłośniczkaProśków z tego co wyczytałam,nie może mieć hamaka ani innych mięciutkich przedmiotów,ponieważ jej rodzice się na to nie zgadzają. A przecież na wiele sposobów można urządzić klatki świnkom. Wystarczy mieć do tego dobre chęci. Daj im chociaż kulę na siano. A no tak! Bym zapomniała! Twoje świnki przecież nie dostają sianka w czasie lata... Mam nadzieję,że prosiaki mają przynajmniej wodę,bo tak jak zauważyła Sandi,na zdjęciach jej w ogóle nie ma.
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2011, 15:07 przez NiCiA, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 11 sierpnia 2011, 15:12

Sandi pisze:...Oraz poidełka i miski, przecież to jest najważniejsze...

Dokładnie. A wodę i karmę to świnki powinny mieć 24h na dobę.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

MiłośniczkaProśków

Postautor: MiłośniczkaProśków » 11 sierpnia 2011, 16:43

Nie będę wkładała poidełka,bo świnki mają wodę z warzywa czy owoca,które dostają na śniadanie.Zresztą,Cosia w ogóle nie pije. Miseczki im wyjęłam do zdjęcia,bo były puste. Już zjedli to,co mieli na śniadanie. A kuli nie używam,skoro nie daję siana.
Dorobiłam im półki,tyle. Nic więcej nie zamierzam robić.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 11 sierpnia 2011, 18:48

Co z tego, że dostają owoce i warzywa? Moja świnka też dostaje, nawet 3 razy dziennie (a nie jeden raz dziennie), a mimo wszystko regularnie korzysta z poidełka.
Były puste? To niedobrze, ponieważ świnka powinna mieć karmę CAŁY CZAS w misce, taka reguła-Skończy się, to dosypujesz, tak, aby zawsze ją miały. Bez względu na porę dnia czy nocy.
Kuli nie używasz, bo nie masz sianka, a skoro nie masz sianka, to już niedługo świnek również nie będziesz miała, bo świnka nie będzie mogła nic przeżuwać z przerośniętymi siekaczami.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 11 sierpnia 2011, 22:56

Świnka musi móc sobie cały czas coś jeść, bo inaczej spowoduje to zaburzenia trawienia, a nie trzeba chyba wspominać jak to jest niebezpieczne? Co do reszty to się powtarzać nie będę, bo wyżej powiedzieli już wszystko.
Może ty też zjedz sobie kilka kawałków papryki i jabłka na cały dzień, nie ruszaj picia ani jedzenia...

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 12 sierpnia 2011, 7:39

Ok, więc wracajmy, aż się Martyna nie odezwie :P

Ja zdjęcia mojej klatki wstawię później, bo jestem na kompie brata, więc na razie ją opiszę.

Moja klatka to setka, mieszkają w niej dwie, niezwykle słodkie panieneczki. Dno klatki wyściela żwirek, a na to mata łazienkowa. Po lewej stronie jest biały domek z Ferplastu, po prawej brązowy domek z firmy 'Półki z lodówki' :mrgreen: Czyli domek własnego pomysłu. W koncie po prawej jest kapturko-norka, a dalej niebieskie legowisko. W szparze między końcem klatki a białym domkiem jest różowa norka (norka od amenite z Caviarni. Tutaj chyba też kiedyś była amenite :mrgreen: ) Pomiędzy domkami huśta się kula na sałatę, wypełniona po brzegi soczystym i pachnącym sianem ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 12 sierpnia 2011, 11:30

Wystarczy, że wieczorem nasypiesz odpowiednią ilość karmy... :roll:
Każdy weterynarz ma inne ceny, u jednych jest drożej, u innych taniej.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca