Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 27 grudnia 2006, 18:13

Ale nie jesteś jeszcze samodzielna i nie utrzymujesz się sama. A skoro rodzice mają wątpliwości to powinnaś je przemyśleć, to tak samo jak dziecko chce psa powinno się kupić smycz i dziecko powinno przez miesiąc wychodzić z tą smyczą, a jak nie to nici z psa.
Może zawiodłaś ich w jakiś obowiązkach, że nie potrafią zaufać. Lepiej poczekaj i porozmawiaj. A po pewnym czasie może zauważą , że mogą Tobie zaufać i się zgodzą.

Awatar użytkownika

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 27 grudnia 2006, 18:25

U mnie było tak samo. Tylko teraz ja utrzymuje świniaki a rodzice nic nie płacą

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 27 grudnia 2006, 18:42

RsQ a jakie rodzice mieli zdanie na początku?
Ja jak przyniosłam mając naście lat królika do domu to mamuśka też ze szczęścia nie skakała, ponieważ w domu mieliśmy jamniczkę i mama bała się że będziemy miały pokaz z polowania.
a brak odpowiedniego mieszkanka na początku przepłaciłam codziennym porannym wyciągania królicy z pod łóżka.

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 27 grudnia 2006, 19:15

mozesz sprobowac pisac normalnie a nie "tesh"? ciezko sie czyta :( i dolaczam sie do innych, nie kupuj jak nie masz zgody!

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 27 grudnia 2006, 19:51

Widzę, ze nie tylko mi przeszkadza sh zamiast sz!
Annna lepiej pogadaj jeszcze z rodzicami.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 27 grudnia 2006, 20:14

No mi też bardzo to przeszkadza, ale już nie chciałam sie "czepiać", bo na innych forach później ja jestem tą złą :wall: .

Awatar użytkownika
kaskarz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kaskarz » 28 grudnia 2006, 9:25

Annno. Jeżeli miałaś tyle zwierząt w domu ( w tym 2 świnki) to skąd te kłopoty z klatką (np. jej rozmiarem)? Dlaczego chcesz trzymać świnkę w miednicy?
Poza tym, argumentując jak wyżej, powinnaś zdawać sobie sprawę, że to przede wszystkim zwierze, o które trzeba dbać i które kosztuje (nie tylko kupno samej świnki i wyprawki). Codziennie trzeba dawać jedzenie, witaminy. I niestety, ale nierzadko trzeba odwiedzić weterynarza. To nie jest jednorazowy koszt, ale wydatki (co najmniej) co miesięczne.
Nie chcę Cie odstarszać od kupna, ale mam wątpliwości, czy napewno przemyślałaś wszystko.

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 28 grudnia 2006, 12:22

Bercik pisze:RsQ a jakie rodzice mieli zdanie na początku?

Na początku było po co ci ta świnia??? A ja zawsze mówiłem że jak oni nic nie płacą za nią to świnia może być, a teraz się tak do nich przekonali, że sami przychodzą po świniaka, żeby się pobawić z nim :)

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 28 grudnia 2006, 20:46

Miednica - zdecydowanie nie! Mała klatka tez raczej odpada wymagane min.na jednego swiniaka to 40x60. Ja przy zakupie swinki, klatki i wyposażenia wydalam 130 zł. Porozmawiaj z rodzicami i nie rob im niespodzianki. :rolleyes:

Kocham moją świnkę![*]

Black_Angel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Black_Angel » 1 stycznia 2007, 12:23

W pełni się zgadzam z wami. Jak można trzymać świnkę w klatce "taka mała klatka, dla mniejshych gryzoni" Przecież świnka to nie chomki czy mysz! Ja mam klatkę dla mojej świnki 60x40 i tak zastanawiam się nad kupnem większej.
Annno jak chcesz wszytko zmieścić do klatki dla gryzonia? Miski, poidło spory domek? Do tego jeszcze bez wiedzy rodziców...
Pozatym twierdzisz, że nie będzie tak często używana, ale nie zapomnij, że świnka musi się też oswoić. Będziesz trzymać świnke w ciasnej klatce przez ok. miesiąca zanim się przyzwyczai, a co jeżeli zainteresuje się kablami? A jedzenie? Ja wydaje około 30zł miesięcznie na jedzonko dla świnki: smakołyki, sianko, ziarno, warzywa czy owoce.
Powinnaś kierować się dobrem zwierzęcia, a nie swojej zachciance. Zachowuj się odpowiedzialnie. Świnka powinna mieć min. klatke 60x40 obojętnie jak długo tam będzie. Nie męcz zwierzaka.

Obrazek - Chrumka :D Obrazek - Tosia :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca