Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofisia
Kontaktowanie:

Re: Klatka czy akwarium.Co lepsze??

Postautor: Świnkowa » 9 marca 2011, 15:22

Tak, też sądzę ,że klatka...Ale chyba w akwarium też można?

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Jakie są minimale wymiary klatki dla 4 prosiaków?

Postautor: vagina_denata » 9 marca 2011, 16:17

Nicia, link masz wyżej.
Sprawa rozbija się źródła informacji, na polskich stronach zaleca sie takie wymiary jak podała NiCiA. Czemu na anglojęzycznych jest więcej, nie wiem.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Świnki morskie: Snowflake, Olivia -samiczki sheltie
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
TM: Crazy- samiec abbisynka
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 9 marca 2011, 19:04

Juz wam tlumacze czemu na anglojezycznych jest wiecej.Przede wszystkim inny standard zycia, wiekszosc ludzi mieszka w domkach jednorodzinnych z sypialniami na gorze i salonem, kuchnia, jadalnia, ew. pokojem zabaw i nauki na dole + ogrod. Mieszkania czyli apartamenty do malych tez nie naleza, standard to osobne sypialnie i do tego zawsze salon i kuchnia z jadalnia, wiec miejsca jest pod dostatkiem.Co za tym idzie ludzi stac na duze klatki dla pupili, wybiegi na ogrodzie itp.A skoro maja pieniadze to czemu nie maja rozpieszczac zwierzakow.Mam nadzieje ze to tlumaczenie wam wystarczy

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 marca 2011, 20:14

No to jest dosyć oczywiste, ale zastanawiam się na jakiej zasadzie i podstawie są liczone te minimalne wymiary klatek i mam brzydkie podejrzenie, że ktoś je sobie wyciągnął z sufitu albo małego palca. Tym bardziej, że polskie strony namiętnie kopiują to co jest zawarte na zagranicznych ;)

Awatar użytkownika
świniaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Major i Olesia
Kontaktowanie:

Re: Klatka czy akwarium.Co lepsze??

Postautor: świniaczek » 10 marca 2011, 0:08

Musiałoby mieć niskie ścianki (myślę że max 30 cm) i dużą powierzchnię, żeby zapewnić odpowiedni dopływ powietrza. W przeciwnym wypadku świnka ma zapewnioną całodobową inhalację amoniakiem.

Moje świnki - Olesia i Major :)
Lester w nowym domku:)
za TM Hey [*]

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 10 marca 2011, 2:06

NiCiA pisze:Gago nie wiem skąd wzięłaś takie informacje. ;) Nie wiem czy zauważyłaś,ale jedna użytkowniczka na Caviarnii,która ma cztery świnki (samiczki) posiada takich wymiarów klatkę i jej świnki mają się tam bardzo dobrze.Świnka przecież nie ma z 50 cm więc wg mnie cztery świnki spokojnie się zmieszczą w 140 cm klatce.Zresztą jest jedna zasada - im większa tym lepsza.

NiCiA!
Zrodlo masz podane. Powolujac sie na Caviarnie, moglas nam podac zrodlo wypowiedzi. W tej dyspucie istotne, jak w kazdej innej, sa argumenty. Na wymienionej przeze mnie stronie wymienione sa argumenty przemawiajace za takimi a nie innymi wymiarami klatek. Jeden z nich wymienilam.
Nasze chlopaki musza mieszkac osobno. Kupujac klatki kierowalysmy sie wskazowkami lekarza weterynarza ktory opiekuje sie chlopakami. Theo mieszka w 140tce, Leo w 120tce i nie uwazamy zeby mieli nadmiar miejsca. Musisz ich widziec na wybiegu w kojcu. Szczegolnie Theo.
Planowalysmy ze beda mieszkali razem ale niestety po tygodniu wspolnego mieszkania Leo zlamal noge. I tak sie zakonczylo wspolne mieszkanie. Z jednej strony dobrze bo maja wiecej miejsce dla siebie, z drugiej zle bo tesknia. Bylysmy szczesciarami bo chlopaki od razu przypadli sobie do gustu, ale ...Szybko zaobserwowalysmy ze nasladuja sie wzajemnie. I to bylo powodem zlamanej nozki Leo. Theo, zdrowszy i silniejszy, dwa razy dziennie "cwiczy" biegajac i skaczac ponad miskami. Leo postanowil robic to samo. Niestety z jego osteoporoza i artretyzmem, po kilku okrazeniach zlamal tylna lapke, a w drugiej zerwal wiezadla.
Ale wracajac do tematu. Podalam jeden powod maxymalizowania powierzchni a mianowicie unikniecie samczych nieporozumien i zatargow. Leo i Theo dogadali sie szybko i bezbolesnie ale na wybiegu (wtedy jeszcze nie mialysmy kojca) ale w klatce (140tce) doszlo do kilku drobnych nieporozumien.
Naturalnie decyzja o wielkosci klatki w ktorej beda mieszkac nasze swinki nalezy do kazdego z nas, ale z cala pewnoscia im wieksza tym lepsza.
Pozdrowienia.
PS NiCiA! Pozwol ze cos Ci poradze. Po Twoich wypowiedziach wnosze ze masz wiele zapalu i jestes zadna wiedzy o swinkach. Ale nie polegaj na jednym zrodle. I z pewnoscia nie na cudzych wypowiedziach. Nie mam tu na mysli jedynie diety Ratewatchers. Wrecz przeciwnie. Staraj sie szukac informacji (a szcegolnie tych ktore podajesz komus) u zrodel. Pa

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Postautor: monila1000 » 10 marca 2011, 14:04

Gago ja uważam że NiCiA ma racje u nas w Polsce większoś ludzi nie ma takich wielkich domów i nie zarabia tyle pieniędzy by zapewnić jednej śwince klatkę 140-tke i NiCiA podała dobre wymiary które są u nas w Polsce przyjęte za minium ale jednocześnie powiedziała że im większa tym lepsza no wiadomo że jak ktoś trzyma świnkę w 140-tce to ta świnka ma dobrze ale jeśli trzyma ją w 80-tce to też ma dobrze bo świnka to aż nie takie ogromne zwierze żeby mu od razu cały pokój oddawać(bez urazy dla tych co tak mają,uważam że tak też jest fajnie ale dla większej ilości świnek ;) ),a NiCiA wcale nie bierze informacji z jednego żródłą ona podała po prostu przykłady które akurat pochodziły z Caviarni ale ona ma też swoje doświadczenie,a jej świnek mieszka w 80-tce i uważam że on ma u niej bardzo dobrze,a mój świnek mieszka w 70-tce z cało dobowym wybiegiem i też ma dobrze bo np.ja nie mam miejsca na 140-tke bo mieszkam w bloku

mój Lucky: Obrazek

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 11 marca 2011, 1:07

Hej!
Krotko i wezlowato!
monila. Doprawdy jest mi to obojetne skad NiCiA wziela swoje informacje. Wiarygodne informacje zawsze maja zrodlo, niestety informacje podane przez NiCiA byly kolejnymi sciagnietymi przez Nia informacjami z innego forum. Poprzednio sciagnela diete AUTORYTATYWNIE udzielajac blednej rady. Tym razem moderator zareagowal. Zareagowal na plagiat, ja zareagowalam poniewaz NiCiA posunela sie za daleko. Sama tlumaczylam diete wiec wiem ze jest tam wiele niuansow ktore, jesli sie o nich nie wie, moga swince zaszkodzic. Czy chcialabys znalezc sie w sytuacji kiedy ufna w dobre intencje NiCiA, i tego ze wiele wie o swinkach posluchalabys jej rady i w rezultacie Twoja swinka rozchorowalaby sie?! A tutaj tak bylo. Faktem jest ze klatka nie jest kwestia zycia i smierci ale mowilismy o komforcie. Ja posunelam sie dalej, wspierajac sie zrodlem podalam argumenty przemawiajace za wieksza klatka. A co Ty z tym zrobisz..
Niemniej, po kilku zaledwie dniach na forum zdazylam sie przekonac ze podobnie jak ja wiele osob ceni sobie informacje poparte zrodlami. Wniosek, zrodla nie wyszly z mody. A moja rada dla NiCii sprowadzala sie do tego ze zamiast bezmyslnie powielac CUDZE WYPOWIEDZI warto szukac informacji u zrodel. Tak sie zlozylo ze NiCiA nie podala wymiarow ktore wziela z jakiejs ksiazki napisanej przez rodentologow itp. Ona po prostu przeniosla informacje z jednego forum na drugie. Tak jak zrobila to to z tlumaczona i opracowana przeze mnie dieta (ktorej nawet dokladnie nie przeczytala).
Stefanu$- Na poprzedniej stronie Twoj post pod moim adresem byl ironiczny i cyniczny, wiec uznalam ze moge odpowiedziec. Ten jest prymitywny, wiec pomine milczeniem.
NiCiA! Lubie dzieci, szczegolnie ambitne. Ale proaktywne dzieci, ktore cudzym kosztem sprawiaja "dobre wrazanie" juz niezupelnie. Bede delikatna i nie powiem ile znalazlam blednych rad, ktorych udzielilas w przekonaniu ze wiesz duzo o swinkach. Widzisz problem polega na tym ze ja od ponad roku czytam wszystko co mi wpadnie w reke o swinkach. Ale mam nad Toba przewage. Mowie i czytam biegle po angielsku wiec mam dostep do olbrzymiej literatury fachowej w jez angielskim. A poza tym nadal niezle sobie radze z rosyjskim i niemieckim. W podbramkowych sytuacjach mam jeszcze mowiaca biegle po francusku corke. I ja, nauczona doswiadczeniem, nie powielam i nie sciagam informacji. Wszystkie informacje ktore zamieszczam sa rzetelne, potwierdzone zrodlami. Radze Ci skorzystac z tej formy udzielania pomocy.

Natomiast kwestia samych klatek. Informacje ktore zalaczylam pochodza z angielskiego web site poniewaz w istocie standardy podawane w Kanadzie odbiegaja nieco od europejskich. Co sie zas tyczy wielkosci mieszkan na zachodzie to moge tylko wypowiadac sie co do Niemiec w ktorych mieszkalam kilka lat i moge spokojnie powiedziec ze wielkosc apartamentow jest podobna jak w Polsce. Austria- ktora odwiedzam czesto ze wzgledu na bliska rodzine. Podobnie jak Niemcy, czyli normalka. I wreszcie Anglia, ktorej nie moge uznac za wyjatek. Natomiast sadzac po produkowanych w Polsce rozmiarach klatek (140tka, 120tka i jest chyba 160tka) to wnosze ze nie jest nic nowego. Wrecz sklonna bylabym powiedziec ze propaguje sie wieksze rozmiary.

Mimo dosc chlodnego powitania sle gorace pozdrowienia z zasypanej sniegiem Kanady. Dzis spadlo 10cm. Pa

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 marca 2011, 1:34

Oj, z klatkami w Polsce nie jest tak różowo. W lokalnych zoologicznych czasem trudno dostać klatkę 80 czy 100 cm, np. w moim mieście największe klatki mają długość 70 cm. 80 i 100 można spokojnie kupić w necie, 120 raz są, raz ich nie ma, a klatek większych niż 120 nie widziałam nigdzie: ani na allegro ani w zoologicznych online. Jeżeli gdzieś są to zapewne w kosmicznych cenach.

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 11 marca 2011, 4:39

Hej!
Za 140tke zaplacilam niecale 300zl. Wprawdzie przymierzalam sie do tych z Zooplus na wozku, z polka ale zdecydowalysmy sie na dwie klatki i dwa stoly/lawy z IKEA. Tez maja polki, a dla nas mialy wiecej zalet. Nie zmienia to jednak faktu ze te na kolkach z polka sa wyjatkowo dobrym rozwiazaniem. Poza tym widzialam kilka innych sklepow on line. My kupilysmy obie klatki w zoologicznym w Galerii Baltyckiej. Sklep mikroskopijny ale mial 120tke. Natomiast wieksza sprowadzili. O ile zdazylam sie zorientowac to wiele spraw mozna teraz zalatwic, podobnie z zakupami.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca