NiCiA pisze:Gago nie wiem skąd wzięłaś takie informacje.

Nie wiem czy zauważyłaś,ale jedna użytkowniczka na Caviarnii,która ma cztery świnki (samiczki) posiada takich wymiarów klatkę i jej świnki mają się tam bardzo dobrze.Świnka przecież nie ma z 50 cm więc wg mnie cztery świnki spokojnie się zmieszczą w 140 cm klatce.Zresztą jest jedna zasada - im większa tym lepsza.
NiCiA!
Zrodlo masz podane. Powolujac sie na Caviarnie, moglas nam podac zrodlo wypowiedzi. W tej dyspucie istotne, jak w kazdej innej, sa argumenty. Na wymienionej przeze mnie stronie wymienione sa argumenty przemawiajace za takimi a nie innymi wymiarami klatek. Jeden z nich wymienilam.
Nasze chlopaki musza mieszkac osobno. Kupujac klatki kierowalysmy sie wskazowkami lekarza weterynarza ktory opiekuje sie chlopakami. Theo mieszka w 140tce, Leo w 120tce i nie uwazamy zeby mieli nadmiar miejsca. Musisz ich widziec na wybiegu w kojcu. Szczegolnie Theo.
Planowalysmy ze beda mieszkali razem ale niestety po tygodniu wspolnego mieszkania Leo zlamal noge. I tak sie zakonczylo wspolne mieszkanie. Z jednej strony dobrze bo maja wiecej miejsce dla siebie, z drugiej zle bo tesknia. Bylysmy szczesciarami bo chlopaki od razu przypadli sobie do gustu, ale ...Szybko zaobserwowalysmy ze nasladuja sie wzajemnie. I to bylo powodem zlamanej nozki Leo. Theo, zdrowszy i silniejszy, dwa razy dziennie "cwiczy" biegajac i skaczac ponad miskami. Leo postanowil robic to samo. Niestety z jego osteoporoza i artretyzmem, po kilku okrazeniach zlamal tylna lapke, a w drugiej zerwal wiezadla.
Ale wracajac do tematu. Podalam jeden powod maxymalizowania powierzchni a mianowicie unikniecie samczych nieporozumien i zatargow. Leo i Theo dogadali sie szybko i bezbolesnie ale na wybiegu (wtedy jeszcze nie mialysmy kojca) ale w klatce (140tce) doszlo do kilku drobnych nieporozumien.
Naturalnie decyzja o wielkosci klatki w ktorej beda mieszkac nasze swinki nalezy do kazdego z nas, ale z cala pewnoscia im wieksza tym lepsza.
Pozdrowienia.
PS NiCiA! Pozwol ze cos Ci poradze. Po Twoich wypowiedziach wnosze ze masz wiele zapalu i jestes zadna wiedzy o swinkach. Ale nie polegaj na jednym zrodle. I z pewnoscia nie na cudzych wypowiedziach. Nie mam tu na mysli jedynie diety Ratewatchers. Wrecz przeciwnie. Staraj sie szukac informacji (a szcegolnie tych ktore podajesz komus) u zrodel. Pa