Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Beatkaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Bezik, Nana, Ptyś :)
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: Beatkaaa » 15 stycznia 2013, 0:48

A to klatka Bezika :) tzw. 120. Klatka pod spodem ma podklejony styropian żeby nie marzł ewentualnie od podłogi. Plus mini wybieg na kocyku :) Bezu na wybiegu ma domek, a w klatce ręcznikowy hamaczek. Wymaga on dopracowania - narazie zrobiony został nieco prowizorycznie aby zobaczyć czy mój świnek będzie tam chciał przebywać. Okazało się, że woli go od domku, którego jakby nie zauważał, toteż wylądował na wybiegu gdzie spełnia zadanie schronienia :) Planuję zrobić mu jeszcze półkę w klatce, ale wszystko stopniowo :) Niedługo zmieniam mieszkanie, a tam rozwiąże problem "prowizoryczności wybiegu".

Na niektórych Waszych zdjęciach widziałam matę w kuwecie klatki. Aktualnie eksperymentuje z różnym podłożem, może i takiej maty spróbuję :)

Obrazek

Jakieś sugestie?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 18 stycznia 2013, 19:19

Przy grzejniku jest ? To chyba nie zbyt dobry pomysł.

Awatar użytkownika
Beatkaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Beatkaaa » 18 stycznia 2013, 23:49

Dlaczego?

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 19 stycznia 2013, 0:20

Nie wiem jak gorący i jak długo jest grzejnik ale raczej śwince cały czas przy grzejniku może być za ciepło, do tego wydaje mi się że klatka przy grzejniku może po prostu śmierdzieć bo będą parowały siuśki.
Edit:
Ten paśnik w klatce zajmuje dużo miejsca, dlatego ja bym go ściągnął i dał do klatki do środka kule na siano (sam tak mam i jest ok) ewentualnie polecane są też paśniki zewnętrzne.
Jedna świnka w niej mieszka ?

Awatar użytkownika
Beatkaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Beatkaaa » 21 stycznia 2013, 6:46

Na razie jedna. Zastanawiam się czy dałabym sobie radę z dwoma. Ale boję się sprawdzić to doświadczalnie, bo to duża odpowiedzialność.

Bardzo słuszna uwaga a propos siana. Już wisi w klatce - nawet nie chodzi o zajmowane miejsce, ale ten kąt stał się ulubionym kątem na załatwianie się. Nie bardzo podobał mi się pomysł, żeby jadł to co właśnie obsikał.

Grzejnik nie jest gorący. Powiedziałabym, że to jedyne miejsce w pomieszczeniu w którym nie jest zimniej, tylko hmm... pokojowo.

I w ogóle trochę się zmieniło - Bezik w klatce nie ma wiórów - jest na nie uczulony - teraz wyścieliłam mu klatkę ręcznikiem (pod którym umieściłam chłonny żwiro-piasem dla kotów, co zadziwiająco jest znacznie prostsze w sprzątaniu.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 21 stycznia 2013, 18:04

Co do wyścielenia klatki to możesz na to podłoże dać mate łazienkową zamiast ręcznika :)
W opisie masz dwie świnki dlatego pytałem.

Awatar użytkownika
szekeresberes
Użytkownik
Świnki morskie: Klusek
Kontaktowanie:

Postautor: szekeresberes » 21 stycznia 2013, 18:26

Przeglądając zdjęcia Waszych klatek postanowiłam na nowo ją Kluskowi urządzić i teraz wygląda ona tak

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 21 stycznia 2013, 19:48

A z tego kółeczka podwieszonego Klusek korzysta , interesuje się nią ? A jeżeli chodzi o klatki to ja sie pochwalę własnoręcznie wykonaną. Później dodam zdjęcia na razie nie mam czasu . Klatka ma nietypowe wymiary - 90cmx90cm jest kwadratowa . Najlepsze jest to że bez problemu mogę do niej wejśc i usiąc sobie w jego klatce a wtedy on biega sobie po mnie, chowa się mi pod bluzkę itp. :) Jest wykonana ze starej hmm... no nie wiem jak to nazwać bo komoda to raczej ze szufladami a ta miała półki ale w każdym bądź razie wyjęłam te półki , położyłam na "plecach" , wyłożyłam matą łazienkową , bez niczego pod spodem ponieważ mój malec siusia tylko w jednym miejscu i jak na razie zasugerowałam mu taki jeden kąt ale on jeszcze nie wybrał odpowiedniego miejsca na swoje potrzeby. Najgorzej było przymocować poidło i paśnik ponieważ oba są przystosowane do krat których klatka mojego prosiaka nie posiada . Teraz ma prowizoryczny domek z pojemnika na reklamówki <taka długa , podziurkowana tuba> i jak na razie z tego "domku" nie wychodzi -_- Ale to jego pierwszy dzień, może się ośmieli . Karme i poidło ma tuż za progiem domku więc gdy będzie chciał coś przekąsić nie będzie musiał daleko zachodzić :) To by było na tyle o nowym apartamencie Harrego ..

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
szekeresberes
Użytkownik
Świnki morskie: Klusek
Kontaktowanie:

Postautor: szekeresberes » 21 stycznia 2013, 19:58

Co do kółeczka to już zależy od jego nastroju, czasem się nim zainteresuje :) Najważniejsze, że w niczym mu ono nie przeszkadza i w żaden sposób go nie drażni :) Szczerze mówiąc sporo zastanawiałam się nad "zabawką" dla prosiaczka, ale nic mi nie przyszło do głowy. Może Wy macie jakieś sprawdzone pomysły ?

Fafka123 z niecierpliwością czekam na fotki :)

ObrazekObrazekObrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 stycznia 2013, 20:44

Ja dałabym łysolkowi coś do gryzienia, typu gałązki lub gryzaczki.
Klatka jest bardzo fajna, tylko czy nie za mała? Domek zabiera mnóstwo przestrzeni, świnka nie ma się gdzie wybiegać.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca