Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Świnki morskie: Misaki
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 21:44

A Ty dalej swoje...
Napisalam przecież , ze zdjecie wykonane telefonem bedzie w zlej jakosci i tak czy inaczej nie bedzie widać ide to cm.
I pisalam też , że klatka moze nie miec pelnych 120 cm. I to Ty próbujesz zrobić ze mnie kłamczuche.
Nie mam pojecia jak moge Wam udowodnić , że to nie jest klatka ani 60 cm ani nawet 70 cm . Mam zrobić sobie zdjecie z ta klatka zeby było widac ze jest duża ? Jesli macie jakis pomysl (oprocz miarki bo nie bedzie widać ) to piszcie a postaram sie to zrobic bo nie chce zeby ktos uwazał ze kłamie i oszukuje.

W świnkowym świecie , o świnkowych zasadach

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 18 lutego 2014, 21:45

Ja też nie wierzę, że to jest 100 czy 120. Patrząc po ilości prętów nie ma możliwości, aby była aż tak długa. 100 są podzielone na ok5 części, a ta ma tylko 3, 120 mają 6 części :) Poza tym tak duże klatki mają otwierane góry, bo zwykłe 1 drzwiczki z przodu byłyby bezużyteczne. Świnka dorosła ma ok 22-25 cm długości(mierzyłam swoje roczne świnki), a Twoja mała w tej żółtej klatce zajmuje ponad połowę, a mordkę ma podniesioną do góry, wiec obawiam się, że klatka ta ma mniej nawet niż 40... Twoja możliwe, że Twoja czerwona klatka to jest nietypowa 70-80. Ja mam w domu 2 klatki, jedna właśnie 70 z otwieraną górą, a druga 60 awaryjna nie otwierana na górze z stąd moje podejrzenie.

A jeżeli chodzi o podest dla świnki to moim zdaniem lenistwo, bo jak masz 15 lat to pewnie masz rodziców, którzy mogą Ci pomóc ze zrobieniem czegoś takiego... któregoś dnia świnka wychodząc z klatki zaklinuje sobie nóżkę w prętach i ją złamie i wtedy będzie tragedia... można nawet kawałek deseczki owinąć szmatką i podstawiać do wychodzenia... zrobienie takiego czegoś wymaga odrobinę chęci...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 21:50

Ostra reakcja z mojej strony? Bez przesady :P
Mówię tylko jak jest, ale dziewczyna dalej łże jak pies i tłumaczy się tym, że nie widziałam klatki na żywo :rotfl:
Sama jest odpowiedzialna za swoją świnkę, za jej prawidłowy rozwój itp. nie rzucam mięsem, nie pisze drukowanymi literami "znęcasz się nad swoją świnką, z chęcią bym ją tobie odebrała" (i tym podobne), ale spokojnie tłumaczę dziewczynie, że mnie nie nabierze na to ;)

Lawliett dam radę oczytać ile to cm, już o to się nie martw :P

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 18 lutego 2014, 22:02

Ta joj. Lawilett drzwiczki możesz przełożyć nawet szmatką, pręt po pręcie z obu stron, ta tak robiłam jak miałam taką klatkę. Szczerze? Ja swoją setkę wysuwam raz na tydzień jak wybieram siano zza niej, a 120- stkę nie ruszam w ogóle bo jest za duża i za ciężka ze żwirkiem, a Twoje zdjęcia są każde w innym miejscu. Nikt Cię nie oskarża, po prostu wiemy jak wyglądają klatki 100-tki czy 120-tki stąd nasza reakcja...

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 22:05

Ehh ok , zrozumiałam. To klatka 60 cm a ja nie mam prawda nic powiedziec bo od razu uwaza sie mnie za klamczuche.
Niestety nie jestem w stanie wam udowodnić ile ta klatka ma cm.
Po prostu sobie odpuszczę, bo nie chce robic śmietnika w temacie. Nie torturuje swojej swinki zbyt małą klatka ( bo wyraźnie dajecie mi do zrozumienia że myslicie w ten sposób ) i nigdy bym czegoś takiego nie zrobiła.
Rozumiem , ze mozecie miec swoja opinie i myslec inaczej. Wiec przepraszam za kłopot , dziekuje za rady i dobranoc.

Pozdrawiam wraz z Misaki.

A jesli chodzi o podest to nie , nie jestem leniwa. Po prostu próbowałam wiele razy ale za kazdym razem podest odpadał , psuł się lub swinka go zjadała.
Świnka nie chodzi po tych drutach sama, zawsze ja wyciagam jesli ja wypuszczam. Takze spokojnie , bez spiny :-)
Moze nie mam doswiatczenia ale nie jestem potworem żeby świadomie robic krzywde swince.

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 22:14

Lawliett nikt tu nie napisał, że torturujesz świnkę (bo jeśli ma zapewnione długie wybiegi to ta klatka od biedy wystarczy). W całej rozmowie chodzi o to, że uparcie nam wciskasz, że twoja klatka jest 2x większa niż jest naprawdę.
O widzisz, mówię ci, żebyś zrobiła zdjęcia z miarką, czy nawet zaproponowałaś, żeby zrobić zdjęcia klatki ze sobą, a teraz piszesz, że nie masz jak tego udowodnić. Podejrzane...
I już nawet dziewczyny widzą, że to nie jest 120-tka, a ty dalej swoje.
Serio, mi samej nie chce się ciągnąć tej rozmowy. Pamiętaj tylko, że w życiu liczy się prawda, nawet jeśli miałaby być najgorsza.

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 22:23

Tak wszystko rozumiem. Chce po prostu juz zakończyc ten temat bo nie chce nie kłócić.
Wole ogladać zdjecia innych klatek niż dyskutowac nad wymiarami. Nawet jesli świnka mieszkalaby w jeszcze mniejszej klatce to i tak ma wybieg :)
Ja wiem , ze nie kłamie ;)

Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 18 lutego 2014, 22:27

Lawliett nie denerwuj się nikt na Ciebie nie naskakuje, po prostu trafiłaś na osoby z trochę większym doświadczeniem. Jak do mnie trafiła Iga w klatce 70 to mi się ta klatka wydawała olbrzymia i myślałam, że ma ponad 100cm nie mierząc jej. i też tak mówiłam jak ktoś mnie pytał, potem wzięłam miarę i zmierzyłam i nie powiem doznałam szoku, bo po prostu wydawała się wielka, a ja byłam niedoświadczona w sprawach świńskich :) Przerobiłam wiele klatek i nie spotkałam się z 100 o szerokości 40, 40 może mieć 70 góra 80... A jeżeli Twoja jakimś cudem ma tyle co piszesz to musi być bardzo nietypowa i chyba robiona na zamówienie, bo nie widziałam nigdzie w produkcji takiej 100 o szerokości 40 :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 22:38

Ok , może cos pomieszałam aczkolwiek na prawde nie kłamie i nie denerwuje sie :-)
Jak dorwe miare to zmierze klatke ponownie ;)

monka1222
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monka1222 » 19 lutego 2014, 18:07

Poza tym świnia może " mieszkać" nawet w 60-tce pod warunkiem, że ma wybieg non-stop a klatkę odwiedza tylko na chwilę gdy ma do załatwienia " grubszą sprawę", a nie siedzi w niej cały boży dzień i noc ;)
Lawliett - spokojnie, zmierzysz klatkę i będzie ok :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca