Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Bardzo chora świnka morska!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Karol_Krawczyk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Bardzo chora świnka morska!

Postautor: Karol_Krawczyk » 15 listopada 2012, 18:02

Problem pojawił sie kilka dni temu w postaci biegunki. Podczas wizyty u weterynarza podane zostały śwince zastrzyki sterydowe oraz witaminę c i lek przecciwbakteryjny. Jednakże poprawiło to tylko problem z biegunką, natomiast stan świnki nadal jest krytyczny - leży na boku, bardzo nią rzuca, co chwilę dostaje ataków. Jutro mam kolejną wizytę, ale boję się, że świnka jej nie dożyje, co mogę zrobić doraźnie? Podałem jej witaminę C wg zaleceń - w dziennej dawce spożywanej wody, jednak świnka niechętnie to pije. Mam jej wcisnąć roztwór na siłę? Strzykawką?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Bardzo chora świnka morska!

Postautor: Konto usunięte » 15 listopada 2012, 18:13

Tak podawaj strzykawką do pyszczka jeśli świnka nie chce pić samodzielnie. Jaka diagnoza lekarza była na wizycie jeśli można zapytać ??

Karol_Krawczyk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karol_Krawczyk » 15 listopada 2012, 18:23

Niezbyt optymistyczna, właściwie nie wiadomo co jest śwince - najprawdopodobniej to bakterie lub zatrucie. W każdym razie świnka jest bardzo wychudzona (w ciągu 2-3 dni schudła o 1/3 na oko) i nie wygląda to dobrze. Pozostaje trzymać kciuki za malucha, żeby miał tyle siły by dojść do siebie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 15 listopada 2012, 18:34

a jaki dostaje lek przeciwbakteryjny ?? Mój świniak jak miał takie problemy to lekarz zapisał Nifuroksazyd i dawałam mu 1/6 tabletki 2 razy dziennie i wyszedł z tego bo najadła się maty łazienkowej w nocy i tez ją właśnie tak złapało . Ważne aby dużo piła teraz Twoja świnka

Karol_Krawczyk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karol_Krawczyk » 15 listopada 2012, 21:41

Z tego całego zmartwienia nawet nie zapytałem weterynarza o to. Podaję jej pastę co rano i witaminę C, ale na kolejne dni jesteśmy umówieni na zastrzyki. Świnek ma się lepiej, ale w dalszym ciągu bardzo się o niego martwię.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 listopada 2012, 15:50

Pilnuj płynów aby przyjmowała i podawaj według zaleceń lekarza leki . Trzymam kciuki i czekam na relacje z przebiegu leczenia i powrotu do zdrowia.

Karol_Krawczyk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karol_Krawczyk » 18 listopada 2012, 13:35

Niestety maleństwo mimo wszelkiej udzielonej pomocy przegrało walkę. Dziękuję za pomoc.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 18 listopada 2012, 16:59

Przykro mi :< Trzymaj się, przynajmniej próbowałeś pomóc.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 18 listopada 2012, 17:54

Współczuje. [*]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca