Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Grzybica u świnki + opuchnięte miejsce w okolicach siusiaka.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
misery
Użytkownik
Kontaktowanie:

Grzybica u świnki + opuchnięte miejsce w okolicach siusiaka.

Postautor: misery » 25 grudnia 2012, 19:52

Proszę, aby widok długiego opisu Was nie zniechęcił, bo naprawdę problem jest duży. Otóż śmiem twierdzić, że wszystko zaczęło się po zakupie drugiej świnki, która zdechła ok. miesiąc po kupieniu bez powodu, tzn. na początku miała wciąż zaropiałe oczy i była osowiała, stwierdziłam, że taka już jej natura. Jednak około 2tyg. po śmierci moja pierwsza świnka - Arnold, zaczęła mieć problemy. Zaczęły ropieć oczy, nie robiła kupy przez tydzień, a potem jak strzeliła kupą, to zabrudziła pół 'dachu' swojego domku, bo kupa była rzadka... Następstwem tego jest grzybica :( Mówiłam mamusi, żeby zawiozła mnie do weta (bo najbliższy jest 20km od domu a jest zima więc nie widzi mi się jeżdżenie z nim autobusem bo naje sie jeszcze większych nieprzyjemności) , ale moja mama podeszła sceptycznie mówiąc ,,eee tam, pojedziesz zapłacisz 5dych a i tak się nic nie dowiesz'' - no i tyle z moich prośb. Dopiero tydzień temu namówiłam tatę na wizytę. Zdiagnozowano grzybicę, Arnold dostał zastrzyk przeciw drapaniu się i dostałam taki płyn (nie pamiętam jak się nazywał) i miałam go tym nacierać co dwa dni. Robię tak cały czas , chociaż mam wrażenie, że go to boli. Mam się wstawić u pani weterynarz kiedy do mnie zadzwoni, czyli po świętach obstawiam, że będzie to 28, 29grudnia. Niedawno zauważyłam do tego ogromnego guza wokół siusiaka świnki. Zostawiłam to na dwa dni, potem sprawdziłam znowu a guz się tylko powiększył :sad: Nie widzę, żeby go to bolało , w dodatku gwizda cały czas, wcina wszystko chętnie, ale pije duuuużo rzadziej niż wcześniej i prawie w ogóle nie siusia. Kupa też rzadziej... Czy ktoś z Was miał taki przypadek i jaki był tego finał? Czy w ogóle istnieją szanse, że Arnold z tego wyjdzie? Mam dość bo od ostatniego miesiąca nie cieszy się tak życiem i nie jest taki szczęśliwy jak wcześniej , ciągle jakieś komplikacje ze zdrowiem... mam nadzieję, że bardzo Was nie zanudziłam i bardzo proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Grzybica u świnki + opuchnięte miejsce w okolicach siusi

Postautor: nugatka » 25 grudnia 2012, 20:21

Mój miał takiego "guza" w okolicach cewki moczowej, to był ropień.

misery
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Grzybica u świnki + opuchnięte miejsce w okolicach siusi

Postautor: misery » 25 grudnia 2012, 20:30

i co się potem stało z Twoją świnką?