Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co jest z moją świnką?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
schwarmeriin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co jest z moją świnką?

Postautor: schwarmeriin » 6 stycznia 2013, 12:53

Od pewnego czasu zauważyłam, że moja świnka morska dziwnie się zachowuje. Mało pije oraz mało je. Na co dzień domaga się sałaty, cieszyła się. Teraz siedzi w klatce cichutko.. Przy oczkach ma trochę ropy. Kiedy chcę go wziąć na ręce piszczy. Ma płaski brzuszek oraz zauważyłam, że ma problem z wypróżnianiem się. Co mam zrobić? Dopiero jutro mogę jechać do weterynarza.

Awatar użytkownika

pusiatuptusia
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia. [*] <3 Rufus <3 *o*
Kontaktowanie:

Re: Co jest z moją świnką?

Postautor: pusiatuptusia » 6 stycznia 2013, 13:47

Podejrzewam ,że ma zaparcia . Ale to tyko moje podejrzenia , mam podobny problem z moją świnką . Ważne jest ,żeby piła bo może się odwodnic dlatego najlepiej podaj jej wodę strzykawką (bez igły) prosto do buzi .

Bo każdy kocha swoje świnki !.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 6 stycznia 2013, 14:16

Najważniejsze, żeby jadła!!! Kiedy świnka przestaje jeść nie działa jej perystaltyka jelit, zaczną trawić się narządy wewnętrzne. Trzeba świnkę dokarmiać strzykawką bez igły, np. zmielonym w mikserze/młynku do kawy granulacie z karmy rozpuszczonym w letniej przegotowanej wodzie. Można zmielić też z tym płatki owsiane i probiotyk (np. Lakcid albo Trilac). Poczytaj: http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewt ... 11&t=11681

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Agnes87 » 6 stycznia 2013, 14:28

Polecam to samo co pusituptusi karmę Herbi care plus :) Każdy brak apetytu u tak małego stworzonka jest groźny :(

Zuzia [*], Antonina [*] ...
http://www.karmimypsiaki.pl?polecajacy=90560

schwarmeriin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: schwarmeriin » 6 stycznia 2013, 20:43

Zmieliłam karmę i dodałam wody, ale świnka nie chce. Na siłę boję się podawać, bo grozi to tym, że się zadławi. Więc co mam robić? Wodę też odtrąca, choć podaję w strzykawce. Jednak próbuję podać choć kilka kropel..

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 6 stycznia 2013, 21:37

Staraj się jak możesz ją dokarmiać... Ja karmę dawałam pipetą albo palcem do pyszczka tak tylko żeby choć troszkę zjadła... Też się opierał... dozuj małe porcyjki tak by się nie zadławił ja dawałam mniej więcej wielkości ziarenka pieprzu nie mielonego... U mojego świnka poskutkowało.
Też dawałam zmiksowane warzywa na papkę - może tego się chwyci. Jak masz wit. C w kropelkach to tez podaj stosownie do jego wagi przez strzykawkę (bez igły)... U mnie to pomogło jak Biszkopt nie chciał jeść...

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 6 stycznia 2013, 21:49

schwarmeriin pisze:Zmieliłam karmę i dodałam wody, ale świnka nie chce. Na siłę boję się podawać, bo grozi to tym, że się zadławi. Więc co mam robić? Wodę też odtrąca, choć podaję w strzykawce. Jednak próbuję podać choć kilka kropel..

Jak nie będziesz go dokarmiać, to nie przeżyje. I ma zjeść nie kilka kropel, ale kilka mililitrów.

kasia2101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kasia2101 » 10 stycznia 2013, 16:41

Witam. Mam świnkę morską od 5 stycznia, więc dopiero zaczynam ją oswajać. Strasznie drży mi na rękach. To normalne czy może to być oznaką jakiejś choroby? No i ma czasem takie niezborne ruchy, takie szybkie główką np. w jedną stronę i nóżką tylną.

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 13 stycznia 2013, 17:42

Kasia2101 spokojnie ;) Zaczyna sie oswajać , to normalne że drży bo jest przestraszony , nie wie co sie dzieje . To jest normalne zachowanie . Nawet kiedy bedzie juz oswojony i zacznie drżeć nie masz co się martwić . A to ze ma nieskoordynowane ruchy to również nie jest powód do obaw . Po prostu chce się bawić i jest żywy . Moja rada jest taka abys dalej go oswajała ale nie zapominała o wybiegach za które może służyć Ci pokój , łazienka . Tylko pamietaj ze musisz każde miejsce przed puszczeniem tam zwierzaka dobrze zabezpieczyć tzn. zabrać z ziemi niebezpieczne środki czystosci , pozatykać kąty aby świnka przez przypadek nie wlazła gdzieś gdzie potem bedziesz miała trudnosci ja odnaleźć i co ważniejsze ze będziesz mogła ja przypadkiem skrzywdzić . A zresztą , to zły dział aby o tym pisać , udaj się do innych czyli "zachowanie" . Naprawde nie masz się czym martwić ;)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

kasia2101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kasia2101 » 14 stycznia 2013, 7:18

Ok dziękuję:) trochę się uspokoiłam.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca