Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zapalenie płuc

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
mimiadziu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zapalenie płuc

Postautor: mimiadziu » 16 lutego 2013, 12:43

Moja świnka jest chora na zapalenie płuc... Byliśmy u weterynarza we czwartek, piątek dzisiaj też jedziemy. Strasznie się o nią boję... Miał ktoś może podobny przypadek? Świnka nic nie je, nie pije, nie wypróżnia się. Muszę podawać jej wodę przez pipetę. Dostaje cztery zastrzyki, z czego jeden to antybiotyk, drugi witaminy i trzeci razem z czwartym to glukoza. Jest szansa na wyleczenie? Z tego co czytam w innych postach to wszyscy piszą, że świniak po leczeniu zdycha...
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2013, 14:43 przez mimiadziu, łącznie zmieniany 1 raz.

Filipek na zawsze zostanie w mojej pamięci [*]

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Zapaleni płuc

Postautor: Konto usunięte » 16 lutego 2013, 12:55

1.Musisz zapewnić śwince dużo ciepła i spokoju. Jeśli mieszka z towarzyszką, przenieś ją gdzie indziej, włóż domek lub jakąś norkę, gdzie mogłaby się schronić i zrób termofor (czyli wlej gorącą wodę do szklanej butelki, owiń ścierką i połóż obok świnki). Tylko pamiętaj, nie męcz jej jeśli to niepotrzebne.
2.Dodatkowo dokarmiaj ją najlepiej co trzy, cztery godziny, lub nawet częściej. Zmiel karmę, zmieszaj z wodą czy gerberkiem i podawaj śwince przez strzykawkę. W nocy również! Pamiętaj tylko o odpowiedniej karmie, nie jakimś Vitapolu czy Meganie. Możesz spytać weterynarza o karmę ratunkową.
3.Dobrze, że podajesz wodę. Pilnuj, aby świniak się nie odwodnił.
4.Jak jedziesz do weterynarza, to "spakuj" świnkę tak, aby nie zmarzła.

Zajrzyj tutaj:http: //www.swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=11&t=390 . Daj jej siana, moja podczas choroby jadła je sama, więc może i z twoją się uda. Możecie wygrać te walkę, ale musisz pomóc śwince.

mimiadziu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Zapaleni płuc

Postautor: mimiadziu » 16 lutego 2013, 14:41

Niestety świniak odszedł ;(
Na pożegnanie jeszcze podniósł główkę i mnie polizał. Myślałem, że będzie wszystko OK po tym incydencie... Idę do niego po ok. 30 min... Świniak słodko śpi. Zasnął na zawsze... Widocznie tak miało być :)
Dzięki dimii za pomoc ;] Pozdrów ode mnie swoje świniaki :)

Filipek na zawsze zostanie w mojej pamięci [*]

hardarikus
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Zapalenie płuc

Postautor: hardarikus » 20 marca 2013, 19:11

Ojej szkoda. Wychodzi na to że zarówno leczenie jak i choroba są bardzo wyczerpujące. Moja świnka zdechła w wyniku dopiero drugiego zapalenia płuc, wiec walczyła długo ale leczenie tak ją wyczerpało ze nieomal natyczmiast złapała drugie choróbsko :/wirtualny adres
Ostatnio zmieniony 26 marca 2013, 12:12 przez hardarikus, łącznie zmieniany 1 raz.

maciek797
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: maciek797 » 20 marca 2013, 21:42

Współczuje bardzo ;ccc
Świnki powinny życ dłuzej bo tak ciezko sie z nia rozstac ;c

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 20 marca 2013, 22:08

Przecież świnki żyją długo, bo 6-10 lat, tylko zła opieka i niedbalstwo skraca im żywot.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”