Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Rozwolnienie u świnki a witaminy ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Mimi123
Użytkownik
Świnki morskie: - Mimi [*] - Ellie
Kontaktowanie:

Rozwolnienie u świnki a witaminy ?

Postautor: Mimi123 » 15 kwietnia 2013, 17:00

Witajcie.
Moja świnka ma rowolnienie. A właściwie to znowu. W ogóle zacznę od tego może, że od kilku miesięcy regularnie ma podawane witaminki, które zalecił weterynarz. Ma zwyrodnienie stawów więc MUSI je brać. :( Już wcześniej miała biegunkę. Później miała normalne odchody (bobki) a teraz znowu się zaczęło. Ma ciągle brudną sierść wokół odbytu. Moje pytanie jest takie, czy to może być przez to, że podajemy jej witaminy ? Mama mówi, że tak ale wolę spytać tutaj, gdzie są ludzie, którzy się na tym lepiej znają. Może Wasze świnki też miały kiedyś taką dolegliwość ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Rozwolnienie u świnki a witaminy ?

Postautor: Asia909 » 15 kwietnia 2013, 18:17

Przy witaminach lub przy podawaniu antybiotyków często zdarzają się biegunki. Aby im zapobiegać możesz profilaktycznie podawać 1/3 kapsułki probiotyku (np. biotyk), rozpuścić w wodzie i podać PROSTO do pysia za pomocą szczykawki. Jeżeli biegunki są mocne i dość częste tzw. kilka razy w tygodniu to lepiej idź do weta z tym. Aby ,,powstrzymać" rozwolnienie podaj jej 1/3 tabletki węgla tak samo jak probiotyk. :P W razie pytań pisz.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 16 kwietnia 2013, 22:35

Nie sądzę, żeby witaminy powodowały biegunkę. Odstaw warzywa i owoce i póki co, karm świnkę sianem i suchą karmą. Najlepszym probiotykiem jest Pro Digest => http://www.sklep.videozoo.pl/product_in ... ts_id=1471 lub Bio-Lapis =>http://animalia.pl/produkt,22110,107,protexin-bio-lapis-saszetka-dla-krolikow-1x-2g.html. Ja przy biegunce za radą weterynarza podawałam w małych ilościach przez cały dzień Smectę rozpuszczoną w 50ml wody (jak kupiłam Bio-Lapis to zrezygnowałam ze Smecy na rzecz Bio-Lapisu). Tę Smectę podawałam tak co 1-2h po 4ml strzykawką (oczywiście bez igły) do pysia.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 20 kwietnia 2013, 21:59

Zwracaj uwagę czy świnka jje i pije normalnie. Jak koleżanka wcześniej wspomniała odstaw warzywa i owoce. Póki co trzymaj świniaka na samym suchym, dużo sianka to podstawa.Koniecznie ten probiotyk do pysia, powinno pomóc. Jak nie pomoże, to bez względu na wszystko wizyta u weterynarza będzie koniecznością. Herbatkę z kopru włoskiego też możesz podać (chłodna i bez cukru oczywiście). Daj znać co ze świnką.