Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Słabo przybiera na wadze.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
roxa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Słabo przybiera na wadze.

Postautor: roxa » 4 listopada 2013, 12:46

Hej :) moja świnka słabo przybiera na wadze. W dniu zakupu w zoologicznym (nie wiedziałam wtedy o adopcjach na spśm) powiedzieli mi że ma 4 tygodnie. W domu ją zważyłam i wyskoczyło mi że waży 240 g. Po 2 tygodniach i kolejnym ważeniu; 290g i dzisiejsze ( świnka ma 8 tygodni) 340g. Byłam z świnką u weta, wszystko jest ok i potwierdził wiek. Z tabeli wynika że na dzień dzisiejszy powinna ważyć ok. 530g. Prosiak nie ruszy VL Nature (nasikała do miski z tą karmą pare razy ), JR Farm, wcina jedynie karmę Real Quality Balance i kółka z Reala. Z warzyw i owoców je ogórka, marchew, paprykę, pomidora, jabłko,banana, pora, arbuza, kalafiora, rzodkiew. Ma stały dostęp do siana, wody, karmy i owoców.
W jaki sposób mogę ją chociaż troszkę doprowadzić do odpowiedniej wagi?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Słabo przybiera na wadze.

Postautor: MajaB » 4 listopada 2013, 13:48

Z tego co piszesz to świnka je normalnie, spróbuj może z granulatem dla świnek, gyzoni i królików np. Vitapol albo są takie oponki Frykasy z Animalsa (wiem co niektórzy twierdzą o tej firmie) ale jak dal mnie akurat Frykasy są naprawdę ok co do normalnych karm "paszowych" to zgadzam się że to raczej nie najlepsza firma. Może być tak że świnka jest po prostu mniejsza i dlatego jej waga nie jest taka jak w tabeli. To nie jest tak, że zawsze trzeba trzymać się do końca liczb, cyferek, wytycznych i norm. Odkąd kupiłaś ją w sklepie przybiera na wadzę, dietę ma bardzo urozmaiconą także witaminek jej nie brakuje możesz jeszcze podawać jej natkę pietruszki i koperek znacznie poprawia perystaltykę jelitek a pietruszka ma wit. C i jest moczopędna :) w okresie zimowym podawaj jej wit. C w kropelkach.
Wydaje mi się, że nie ma co na siłę ją dokarmiać i starać się dorównać normą wag.

Wróć do „Choroby i problemy”