Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Choraba jednej i dziwne zachowanie drugiej świnki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Szoti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Choraba jednej i dziwne zachowanie drugiej świnki

Postautor: Szoti » 18 października 2013, 13:00

Cześć

Witam wszystkich jestem nowy na forum i od razu przechodzę do sedna. Mam 2 3-letnie świnki (dziwewczynki) od 2 miesięcy. Swinki uwielbiały ogórki, warzywa itd. do czasu. W poprzednia niedzielę rano zauwazyłem że jedna z nich jest markotna i nie przybiegła po poranną porcję ogórka. Wcale go nie jadła , była osowiała , lezała na boku. Wieczorem po całym dniu nie stweirdziłem, aby ubylo jedzenia (sladowe ilości) mimo 2 świnek. Druga też słabo jadła ale zachowywała sie wesoło. W poniedziłek poszełem do Veta od świnek po badaniu stwiersdził przeziębienie u jednaj - druga była zdrowa, Chora dostała zastrzyk. Świna zaczęła zachowywać się trochę żwawiej ale nie miało to porównania do poprzedniego stanu. Wcześniej uciekała przy prubie złapania, teraz nawet się nie ruszała, Obie świnki jedza b słabo. Minęło juz kilka dni i nie widze poprawy. Natomiast w między czasie od wtorku 2 świnka cały czas jakby grucha i noskiem trąca tą chorą, przesuwaj ją nosem , Podchodzi od tyłu i próbuję zajrzeć jej " w pupe". Chora próbuje się odsuwać i ustawpić przeodem odadtkowo popiskuje, A tamata jest cały czas natarczywa. Trwa to już kilka dni, próbowałenm je rodzielać na 1 dzień, ale po ponownym połczeniu zdrowa przystępowała do akcji. Kiedy oglądałem wczoraj chorą swinkę zauważyłem, że ma juz otarcia (z jedne strony nażadów rodny) aż do krwi. Tak jakby druga świnka próbowała ją ugrżć i kilka razy jej się udało. Nie wiem co się dzieje - trwa to już 5 dni ( a chyba ruja itp trwają dużo krucej uświnek). Szkoda mi tej chorej bo nie dość że mało je to druga cały czas ją " molestuje' prubująć podgryzać i lizać okolice pupy oraz oczu tylnych nóżek.
jak wspomniałem świnki są zupełnie inne niz kiedyś i b mało jedzą - nawet kawałeczki ogórków (ok 1 cm grubości) nie jedza do końca. Co mam zrobić co to może być?

Pozrfawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

mania007
Użytkownik
Świnki morskie: Sobótka
Kontaktowanie:

Re: Choraba jednej i dziwne zachowanie drugiej świnki

Postautor: mania007 » 31 października 2013, 11:20

Proponowałabym przede wszystkim pójść jeszcze raz do weterynarza, a poza tym "dogadzać" tej chorej śwince. Trzeba skombinować jej przytulne, ciepłe i wygodne miejsce do leżenia, dawać jej ulubione rzeczy do jedzenia i warto podawać jej dużo wit. C (świnki same jej nie wytwarzają, można kupić specjalne krople i dodawać je do wody albo podawać śwince kawałeczek cytryny raz na 2 dni). A co do otarć, używałabym Octeniseptu. Jest to całkowicie neutralny, bakterio, grzybo i wiruso bójczy spray, który przyspiesza gojenie i odkaża. Jednak nie jestem weterynarzem, więc lepiej zapytać się o to weterynarza, czy na pewno można tego użyć. Myślę że pomogłam, więcej chyba nie wymyślę bo sama mam świnkę dopiero od 2 miesięcy. Pozdrawiam i życzę świnkom i właścicielowi lepszego samopoczucia. :)

Awatar użytkownika
Nicol2212
Użytkownik
Świnki morskie: Lolek
Kontaktowanie:

Postautor: Nicol2212 » 31 października 2013, 13:18

Witaj,

niepokoi mnie zachowanie zdrowej świnki, musisz rozdzielić świnki, nie dopuszczalne jest by jedna drugą podgryzała !!!
Natychmiast wracaj do weta!
Stan świnki się nie poprawia z tego co opisujesz...dostała tylko jeden zastrzyk w poniedziałek.
Pamiętaj, że każde przeziębienie dla świnki jest bardzo niebezpieczne! Nie leczone może spowodować komplikacje a nawet śmierć zwierzątka!
Świnka leży na boku i się nie rusza?
Ma otarcia aż do krwi??? Oby nie wdało się zakażenie!
Ona potrzebuje lekarza!!! Na co Ty jeszcze czekasz???
Obie świnki mało jedzą , uważam, że obie trzeba zbadać!
Układ pokarmowy świnek stale musi pracować!
Świnki z natury są łakome, lubią jeść, to bardzo niepokojące...

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 31 października 2013, 14:00

Zgadzam się z Nicol zachowanie obu świnek jest bardzo podejrzane. Chora świnka nie ma jak odpocząć skoro cały czas jest zaczepiana przez drugą. Odnośnie otarć i otwartych ran też trzeba coś z tym zrobić. Wet przepisze ci odpowiednie maści. Przeziębienia u świnki nie da się wyleczyć jednym zastrzykiem tym bardziej, że druga świnka może się też zarazić powinnaś je rozdzielić. Działaj szybko i jeśli ten weterynarz do którego aktualnie chodzisz stwierdzi, że to normalne to zmień weterynarza.

Awatar użytkownika
LG
Użytkownik
Świnki morskie: Pinki[*]
Chrumek[*]
Gerwant
Kontaktowanie:

Postautor: LG » 1 listopada 2013, 22:36

1. Podawanie wit. C w kroplach do wody albo strzykawką (rozcieńczone już).
2. Przeziębienie już jest poważniejsze i sama wit. C nie da rady, więc udać się do weterynarza.
3. Zapewnić śwince stałą, ciepłą temperaturę. Niech stoi w daleko od okien (i drzwi od pokoju) unikniesz w ten sposób możliwego przeciągu.

Ta chora pewnie była przywódcą stada, a zdrowa zachowuje się tak pewnie dlatego, że chcę zdetronizować wodza. (Taka mała sugestia)

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 1 listopada 2013, 22:54

Nie ma sensu dodać witaminy C do wody, bo po kilku godzinach traci swoje właściwości. Strzykawką do pyszczka około 8-10 kropel. I koniecznie wizyta u weterynarza

Szoti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Szoti » 5 listopada 2013, 17:25

Witam

Bardzo dziękuję, za rady, rozdzieliłem świnki, drugi raz byłem u werwrynarza dostała kolejny zastrzyk, przeszedłem na suchą karmę, w między czasie stan świnki wyraźnie zaczął się poprawiać. I teraz jest OK Co do witaminy C, lekarz badając stweirdził, że nie ma niedoborów, tak więc pod tym wzgledem jest OK.
Druga świnka tez się uspokoiła - chyba odgrywała sie na tej słabszej.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i serdecznie wszystkich pozdrawiam

Szoti

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca