Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka "kaszle"

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Kezzerdrix
Użytkownik
Kontaktowanie:

Swinka "kaszle"

Postautor: Kezzerdrix » 30 listopada 2013, 2:58

Witam,
I swoja droga witam jako nowy forumowicz :)
Mam ostatnio dziwny problem z moimi proskami. Czasem jeden z moich dwoch prsiakow, samczykow jakby "kaszle". Zdaza mu sie to na prawde spordycznie, ale zdaza. Poza tym ok, wpieprzaja co sie da i to w ilosci jakiej sie da, na prawde ciezko dbac o ich wlasciwa diete, zwlaszcza slyszac te agonalne blagalne glosy piszczenia, z aktywnoscia ok, znaczy, jak nie spie, albo sie opierdzielam, to one spia, a dostaja dzikiego wariata, akurat, jak chce sie zdzemnac, albo ide spac, temperatura w pokoju ok, kicane sa regularnie, raz dziennie robia mi dzampreze poza klatka na mieszkaniu. Ktos mial z tym problem? Czy ktos juz zauwazyl takie kaszlenie u Prosiaczkow?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Swinka "kaszle"

Postautor: MajaB » 30 listopada 2013, 10:47

Moja świnka czasami zakrztusiła się wodą, albo jak jadła ogórka czy arbuza. Jak sobie bardziej podrażniła gardło to potem jeszcze parę razy zakaszlała, może czymś właśnie podrażnił sobie gardło (ziarenka, łupka ze słonecznika, prosa albo sianem) jeśli uważasz, że to nie jest przeziębienie to tylko to przychodzi mi do głowy.

Kezzerdrix
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Swinka "kaszle"

Postautor: Kezzerdrix » 1 grudnia 2013, 19:00

Hmm, nie tylko ja, ale i weterynarze :) Hmm, no to z ogorkiem to mozliwe, dzis jak dalem prosiaka i jak zobaczylem jak jeden swinek Tofik sie rzucil na niego i jak lapczywie jadl, to chyba znalazlem przyczyne :)