Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka nie je i nie pije

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
pjona
Użytkownik
Świnki morskie: Snickers [*] i Twix
Kontaktowanie:

Świnka nie je i nie pije

Postautor: pjona » 14 stycznia 2014, 23:32

Witam,
mam ogromny problem z moją 2 letnią świnką. Dodam, że od ponad tygodnia jest pod stałą opieką jednej z najlepszych warszawskich klinik małych zwierząt. W akcie desperacji zdecydowałam się jednak opisać problem mojej świnki na forum, bo może ktoś miał kiedyś podobny problem i udało się znaleźć rozwiązanie.

Około 2 tygodnie temu świnka przestała całkowicie jeść i pić, od kilku dni je wyłącznie bobki.

Zrobiona była morfologia świnki (wszystko ok), podejrzewane były przerośnięte zęby (zostały skrócone), podejrzewane były ewentualne ropnie pod zębami (rtg zrobione i wszystko ok), planowane ma na piątek usg jamy brzusznej.

Od ponad tygodnia karmiona jest wyłącznie pokarmem ze strzykawek, codziennie dostaje kroplówki, antybiotyki, leki przeciwzapalne, osłonowe i czego jeszcze świat nie wymyślił. Dostaje wszystko! Karmię świnkę w domu co 3 godziny budząc się nawet w nocy na karmienie. Jestem jednak zrozpaczona, bo do dnia dzisiejszego lekarze nie są w stanie postawić odpowiedniej diagnozy. W sumie nie są w stanie postawić jakiejkolwiek diagnozy, bo przypadek mojej świnki ich zwyczajnie zszokował.

Gdy świnka próbuje zjeść cokolwiek to widać, że ją odrzuca i ma odruchy wymiotne. Toleruje tylko kupki (swoje czy brata z klatki) co świadczy o tym, że nie jest to problem z zębami jak początkowo lekarzom się wydawało, jednak profilaktycznie i tak zostały skrócone. Boje się, że gdyby w piątek na usg nic nie wyszło, to z braku możliwości postawienia diagnozy oraz ze względu na fakt, że świnka karmiona strzykawkami i sztucznie utrzymywana przy życiu kroplówkami zwyczajnie się męczy (chociaż oczywiście każdy dzień życia jest bardzo ważny), to lekarze załamią ręce i powiedzą, że uśpienie jest jedynym wyjściem.

Czy ktoś miał podobny problem ze świnką? Proszę o pomoc, bo szczerze powiem, że czas mojej świnki bez diagnozy powoli się kończy. Sama nie wiem jak długo podołam codziennym wyjazdom do weterynarza i karmieniem 7 razy dziennie świnki strzykawkami czy to z braku sił czy zwyczajnie z uwagi na obowiązki zawodowe.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
ewelkka
Użytkownik
Świnki morskie: PAMCIA i TRUSIA [*]
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie je i nie pije

Postautor: ewelkka » 15 stycznia 2014, 20:33

przykre.. moja poprzednia swinka rowniez przestala jesc i pic, rowniez karmilam ją strzykawką jakis czas, i mi takze weterynarz nie byl w stanie przedstawic diagnozy.. ja domyslam sie tylko jednej opcji.. mianowicie problemem u mojej bylo to, ze jak ją kupilam nie dopatrzylam w gestej siersci strupkow, ktore ciagle drapala, az doprowadzila je do stanu sporych ranek. okazalo sie ze ma zapalenie skory. weterynarz dal zastrzyk, lecz nie zważył prosiaczka i chyba poniosł go z dawką leku... po tym wlasnie przestala jesc i pic... nic nie pomagalo, ostatecznie ją uśpiliśmy, tylko i wylacznie dla jej dobra, widac bylo ze bardzo ale to bardzo sie męczyła.. oby twoja wyszla z tego jak najszybciej! trzymam za nią kciuki!! :)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 17 stycznia 2014, 23:58

Moja świnka oprócz tego, że przestała jeść i pić, to wydala krew. Zauważyłaś coś takiego u swojej? Jeśli krew z odbytu, razem z bobkami - może to być zapalenie jelit, tak jak podejrzewają u mojej świnki. Czy weterynarz zaglądał śwince do pyszczka? Dzisiaj byłam to sprawdzali czy język jest w porządku i tam dalej czy nie jest zaczerwienione gardło i tak dalej i tak dalej...i wyjęła jej babka trochę wydzieliny z gardła i kłębki sierści, podaję karmę ratunkową w strzykawce, ale to dopiero od dzisiaj więc nie mam długoterminowego problemu z tym...

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
pjona
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pjona » 19 stycznia 2014, 10:26

Dziękuję za odpowiedzi.

2 dni temu świnka miała robione USG. Wyszło, że ma kompletnie zniszczoną wątrobę (ta podobno się może częściowo zregenerować), ale także częściowo uszkodzona została trzustka, która niestety nie dość, że świnkę boli, to jeszcze nie ma zdolności regeneracji. Po 1 dniu zastanowienia, postanowiłam świnkę uśpić, aby nie cierpiała. Weterynarz powiedziała, że w ogóle ten problem wątrobowo-trzustkowy mógł powstać na skutek niejedzenia wywołanego przerośniętymi zębami. Świnki mają to do siebie, że muszą często jeść, a jak przestają to siadają im organy wewnętrzne. Dbajcie w takich sytuacjach o to, aby je regularnie dokarmiać.

Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Po zmarłym prosiaczku został jeszcze brat, który całe życie żył razem z drugą świnką. Od wczoraj bardzo mało je i nie ma z nim kontaktu. Siedzi w domku, nie wychodzi jak się go woła (zazwyczaj jak się cmokało to on odpowiadał i wychodził), nie reaguje również na dźwięk otwieranej i zamykanej lodówki (zawsze darł się wniebogłosy jak się to robiło). Wiem, że świnki są zwierzętami stadnymi, dlatego kupiłam od razu dwie. Czy świnka, która wychowywała się całe życie z bratem, czy może żyć bez drugiej świnki? Wiem co odpowiecie, że pewnie powinnam dokupić drugą, ale to takie błędne koło, bo przecież w końcu moja niemal dwuletnia świnka też odejdzie i zostanie ta młodsza i będę znowu w takiej samej sytuacji.

Pozdrawiam

dOrOtaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Bartuś*, Gabryś
Kontaktowanie:

Postautor: dOrOtaaa » 19 stycznia 2014, 13:26

Bardzo mi przykro z powodu tego co spotkało Twoją świnkę- sama tydzień temu z powodu choroby straciłam Bartusia-wiem jaki ból sprawia patrzenie na cierpiącego pupila.
Co do Twojego pytania to odpowiem tak- u mnie też od samego początku żyły we dwie. Po śmierci Bartusia Gabryś pzestał jeść, pić, wogóle nie ruszał się z kątą, załatwiał się pod siebie(mogło to być też skutkiem choroby którą wcześniej przechodził tylko że właśnie po śmierci drugiego przestał znowu jeść). Trwało to tak u Nas przez 4 dni, baaardzo dużo spędzałam z nim czasu żeby nie czuł się samotny- każdy też doradzał mi dokupić mu towarzysza ale na razie musiałam się wstrzymać. U nas jest już dobrze-pięknie je, pije, reaguje na moją obecność, lata po pokoju jak szalony więc wydaje mi się żez Twoja może być podobnie tylko musisz jej poświęcić dużo uwagi bo pewnie czuje się samotna. Życzę wytrwałości i szczęśliwego zakończenia tej smutnej historii

Awatar użytkownika
pjona
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pjona » 19 stycznia 2014, 22:49

Dziękuję za słowa otuchy :) Zobaczymy jak sobie będzie Twix radził sam. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży... Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 20 stycznia 2014, 11:44

Mi weterynarz powiedział, że wątrobę niszczy zła karma. Chyba jest w tym dużo racji więc sama zaczęłam robić świnkom mieszanki z suszonych warzyw (marchew, burak, pasternak, brokuł, dynia+ pestki dyni). Z gotowych pokarmów podaję tylko VL Cavia complete bo w pozostałych jest masa barwników, konserwantów, produktów piekarniczych i innego syfku.Zamiast sztucznej wit.C podaję natkę pietruszki a do suchego rozdrobniony owoc dzikiej róży a świnki wcinają jak się patrzy!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca