Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gryzienie prętów klatki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Gryzienie prętów klatki

Postautor: vagina_denata » 10 czerwca 2011, 23:49

Gucio01 pisze:proszę ;)

Misiu ironizowała.
damianek333 pisze:Jak świnka nie będzie miała przez 2 miechy kontaktu z ludźmi to zdziczeje na maxa :roll:

Ja się zastanawiam skąd w ogóle został wytrzaśnięty ten przedział czasowy... Czemu 2 miesiące i 3 minuty, a nie np. 1,5 miesiąca i 5 minut? I skąd w ogóle pomysł, że świnka pozostawiona sama sobie nagle się odmieni?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 13 czerwca 2011, 15:53

vagina_denata pisze:
Gucio01 pisze:proszę ;)

Misiu ironizowała.

Geniusze nie rozumieją ironii, dla nich w ogóle coś takiego nie istnieje, nie wiedziałaś, vagina_denata?
Zawsze trza poważnym być.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 13 czerwca 2011, 15:58

Dobrze oswojona świnka tak od razu nie zdziczeje ;)

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 13 czerwca 2011, 22:15

Ale skoro się rzuca to nie jest oswojona.
Nie chodziło mi że akurat 2 miesiące, ale czym dłużej będzie zwlekać z próbami oswojenia świnki tym chyba gorzej :|

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 14 czerwca 2011, 12:37

Dobra fajnie, próbuję codziennie.
I co? I dalej to samo. Ja już nie mam do niej siły, zrzucam obowiązki na brata i niech on się nią zajmuję. Ja nie chcę mieć ciągle rąk zmasakrowanych. Może jej kiedyś przejdzie, nie wiem.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
bez imienny
Użytkownik
Świnki morskie: kochany Iro
Kontaktowanie:

Postautor: bez imienny » 21 czerwca 2011, 15:12

iro też gryzie klatkę, ale na pewno nie jest to nic niepokojącego! ;) chce zwrócić na siebie uwagę! to normalne. możliwe że brakuje mu czegoś(np. wapna), algo tępi zęby. daj mu coś do gryzienia. uwież mi ja coś na ten temat wiem! iro WYGRYZŁ 4 PRĘTY! możliwe że chce wyjść. spróbuj go wypuścić. coś na pewno pomoże! :)

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 13 lipca 2011, 2:09

Mój Lusiek gryzie pręty gdy wie, że nadchodzi pora jedzenia. Poza tym nie wiem z jakiego powodu, ale uwielbia lizać metalowe przedmioty :D

Guskas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Guskas » 21 stycznia 2014, 11:06

Hej
moja świnka natomiast zaczęła gryźć klatkę odkąd się przeprowadziliśmy. Na starym mieszkaniu miała ją w dzień cały czas otwartą i sobie biegała po pokoju nie robiąc większych szkód. Natomiast po przeprowadzce niechętnie ją wypuszczam, ponieważ skrzynia pod kanapą jest tak skonstruowana, że świnka bez problemu tam wskakuje, siedzi po kilka godzin czasem i sika. Jeśli jej jednak nie wypuszczam, to strasznie jej się nudzi i szantażuje nas niemiłosiernym gryzieniem klatki. Macie jakiś pomysł co zrobić? Dodam tylko, że nie bardzo da się zagrodzić śwince drogę, trzeba by było całą kanapę czymś zagrodzić, a my codziennie z niej korzystamy.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 22 stycznia 2014, 10:32

Niestety ale gryzienie prętów może spowodować zwichnięcie żuchwy, złamanie siekaczy, problemy ze zgryzem! nie podawaj śwince jedzenia kiedy gryzie pręty uczysz ją wtedy błędnego zachowania tak jak napisała vagina_denata. Posmaruj pręty cytryną jeśli to nie pomoże kup w aptece płyn dla dzieci na obgryzanie paznokci, śwince nie zaszkodzi a prętów już się nie tknie na pewno. Jeśli świnka w ten sposób pokazuje Ci, że chce wyjść i pobiegać to spróbuj tak zabezpieczyć pokój (kable, gniazdka it) żeby mogła mieć ją otwartą lub po prostu kup większą klatkę. Większa klatka = większa swoboda= szczęśliwa świnka

Guskas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Guskas » 26 stycznia 2014, 17:35

U mojej świnki generalnie nie chodzi o pobieganie, bo gdy była młodsza, to latała po całym pokoju, klatkę zamykałam jej tylko na noc. Teraz w nowym mieszkaniu muszę zamykać, bo świnka gdy tylko wyjdzie chowa się do łóżka i siedzi tam pół dnia. W ogóle bardzo trudno ją stamtąd wyciągnąć i wcale nie ma ochoty biegać, tylko tam leży, a gdy wraca do klatki, to znów wariaczka na nowo, skacze w niej, biega, a gdy jej się znudzi, to gryzie tą klatkę i się tłucze. Czy może to być spowodowane przeprowadzką? Może nie podoba jej się nowy teren, albo nadto podoba jej się siedzenie pod łóżkiem? Dodam tylko, że klatkę ma odpowiednich rozmiarów i swobodnie w niej biega...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”