Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

paraliż tylnych nóżek

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
qochanie91
Użytkownik
Kontaktowanie:

paraliż tylnych nóżek

Postautor: qochanie91 » 6 sierpnia 2014, 14:50

Witam, od lat mnie męczy jedna rzecz i postanowiłam się poradzić w końcu kogoś.
Gdy miałam 3 lata, dostałam świnkę morską-zdrowa, była taka malutka gdy ją dostałam, że była nauczona chodzić mi za nogą, nigdy mi z rąk nie wypadła. Po 6 miesiącach dostała paraliżu i niedługo po tym zdychała (nie mijał nawet 1 czy 2 dni).
Później również miałam świnki, tak się zbiegło, że trzy na raz-jedną kupiłam a po paru dniach znajoma się zapytała, czy nie przygarnę jej świnek, bo nie mogła ich w domu trzymać. Po 6 miesiącach w odstępie jednego dnia każda powtórzyła los tej pierwszej.
Możliwości urazu nie było, ponieważ wyciągałam zawsze delikatnie z klatki i chodziły po podłodze.
Gdzie może być przyczyna? Mam dziecko i uwielbiam świnki, i chciałabym, żeby synek za jakiś czas jak dorośnie do takiej odpowiedzialności miał swoją świnkę, ale obawiam się powtórki z rozrywki. Gdy zdychały pędziliśmy do lekarza by uśpił bo zdychały w agonii... Nie robiliśmy sekcji zwłok ale gdy pytaliśmy się co mogło być przyczyną, to po pierwsze nikt nie zaproponował sekcji a po drugie lekarz mówił, że trudno to stwierdzić.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: paraliż tylnych nóżek

Postautor: Renika » 6 sierpnia 2014, 22:57

Napisz jaką karmę dawałaś śwince, jaką wodę do picia, czy podawałaś wit.C (np. natka pietruszki, papryka, dzika róża, karma z wit.C, w kropelkach) i czy masz jakieś inne zwierzęta w domu. Paraliż może mieć swą przyczynę w niedoborach wit.C,E ale również może być chorobą wirusową która jest bardzo zaraźliwa.

Wróć do „Choroby i problemy”