Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nieznana choroba

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
fushigi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nieznana choroba

Postautor: fushigi » 21 sierpnia 2014, 12:25

Co do tego probiotyku, to właśnie dzisiaj pytałam się weta czy podawać cos osłonowo, a ona powiedziała, że cytuję "są różne szkoły, jedne mówią o tym aby je podawać, drugie, że nie" Więc w efekcie nie podałysmy jej go.
Właśnie kupiła dzisiaj 2 gerberki - marchewkę i jabłko. Niestety nie było żadnych jerzynek, tylko "warzywo, warzywo, indyk" albo "warzywo,warzywo, kurczak" :/ Sama nie chce go jeść, ale zakupiłam strzykawkę i będę jej go podawała bezpośrednio do pyszczka. Oprócz tego chcę jej podawać te starte warzywka, ale problem tkwi w tym, że ona woli sama gryżć startego ogórka bez skórki czy rozdrobnionego pomidora bez skórki i nie wiem już sama czy powinnam jej to podawać czy nie bo nie wiem czy to nie zaszkodzi jej na ten gojący się policzek. Sama nie wiem ile zajedziemy na tym gerberku bo je go tak niechętnie...
No właśnie wczoraj w nocy dawałam jej te strate warzywka, trzeba być na bieżąco z nią.
A o co chodzi z tą karmą ratunkową ? W sensie, chodzi mi o to jak ona sie nazywa i gdzie mogę ją nabyć ?
Bardzo bardzo dziękuję za wsparcie ! *///*

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 21 sierpnia 2014, 20:46

Np. RodiCare. Ja w razie potrzeby kupowałam u weterynarza.

fushigi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: fushigi » 21 sierpnia 2014, 22:53

Ok, rozumiem, jutro będę u weta tak jakoś rano.
Dzisiaj wieczorem świnka już sama jadła obierki z ogórków, a jeszcze dwa dni temu, nie potrafiła go ugryźć, to czy nadal jest sens kupować tą karmę ? Zapytam jeszcze na wszelki wypadek weta jutro co o tym myśli.
Mam nadzieje, że jutro przy ważeniu nie będzie miała znowu - 10 g...

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 21 sierpnia 2014, 23:08

Koniecznie trzeba podawać probiotyk! Antybiotyk zabija wszystkie bakterie, nawet te pożyteczne w ukł.pokarmowym. Bez nich świnka po krótkim czasie dostaje wzdęć i umiera. Podając probiotyk nic nie tracisz a możesz uratować swoją świnkę, nie podając dużo ryzykujesz. Ja zawsze mam pod ręką herbi care plus, kupuje w klinice weterynaryjnej. Tu opis:
http://animalia.pl/produkt,26171,107,wd ... w-30g.html
Jest to produkt przeznaczony specjalnie dla gryzoni u których występują problemy z jedzeniem więc o niebo lepszy i smaczniejszy od gerberków. Zakup jak najszybciej, choćby na allegro. Problemy które opisujesz u swojego prosiaczka są bardzo często spotykane i tu się liczy szybkie działanie, więc nie ma czasu na próby i błędy z tym związane. Sama mam 3 świnki i pewne doświadczenie w chorobach więc posłuchaj moich rad, choć wiem że może to być troszkę kosztowne.
Aha - nie podawaj mięsa śwince, kup innego gerberka.

fushigi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: fushigi » 21 sierpnia 2014, 23:22

Nie, no co ty, wiem, że świnki nie jedzą mięsa. Kupiłam marchewkowy i jabłuszkowy, ale nie chciała ich tknąć, za to sama już daje radę jeść nie zmielone warzywa i owoce.
Teraz pieniądze nie mają znaczenia, ale chodzi o to, że pani podaje antybiotyk bezpośrednio do krwi, a nie do pyszczka więc antybiotyk nie idzie przez żołądek, a raczej powiedziałabym, że jest podawany domięśniowo.
Dziś wieczorkiem zjadła więcej niż dotychczas i sama gryzie :D

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 21 sierpnia 2014, 23:46

To bardzo dobre wiesci :) , ale ja w razie czego podawałabym choćby lakcid. Sama stosuję bio protect, pomaga nawet jak moje świnki mają miękkie bobki. Po prostu sypię połowę zawartości kapsułki na ogórka i świnka ładnie zjada.

fushigi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: fushigi » 21 sierpnia 2014, 23:56

Okej, to postaram się zaopatrzyć w ten lakcid. Dziękuję :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”