Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

krew w kupce

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
kcHERA
Użytkownik
Kontaktowanie:

krew w kupce

Postautor: kcHERA » 4 stycznia 2015, 22:11

Witam,
Mam dwie świnki morskiej, dwóch samców mówiąc dokładniej. Mają one około 3 miesięcy. Od dwóch dni zauważyłam, że jeden z nich jak robi siku jest tam odrobina krwi, w jego bobkach też znajduje się krew. Świniak zachowuje się normalnie, je, bawi się, okaz zdrowia, ale niepokoi mnie niestety ta krew. Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: krew w kupce

Postautor: Sensibles » 4 stycznia 2015, 23:13

Od dwóch dni widzisz krew w moczu i kale, i jeszcze nic z tym nie zrobiłaś? Krew w moczu oznacza krwawienie w układzie moczowym lub rozrodczym, a krew w kale w pokarmowym... prawdopodobnie jakaś choroba układu pokarmowego lub wydalniczego. Koniecznie do weterynarza i to jak najszybciej! Każda godzina się liczy, nie chcę Cię straszyć, ale jutro może być już za późno.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 5 stycznia 2015, 0:56

Z całą moją naiwnością powiem, że jest jeszcze nadzieja, że to nie krew. Ale to tylko pod warunkiem, że świnki dostały buraczka i tylko jednemu on zasmakował. Mocz i bobki mają wtedy zabarwienie takie różowe, można pomyśleć, że to krew. Sama bym pewnie się przestraszyła, gdybym nie czytałą o tym przed podaniem Pepper pierwszego buraczka.

kcHERA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kcHERA » 5 stycznia 2015, 10:08

Prosiak zajada się buraczkami. To juz wiem co sie z nim dzieje. Weterynarz również potwierdził, ze to przez buraki ;)

Wróć do „Choroby i problemy”