Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Osowiała świnka-pomocy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
olesxoxo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Osowiała świnka-pomocy

Postautor: olesxoxo » 27 marca 2015, 18:00

Witam,
Dzisiaj moja świnka dostała paraliżu łapek. Nerwowo ruszała kończynami i drapała w klatkę. Starałam sie coś zrobić ale kompletnie nie wiedziałam jak jej pomóc. Zauważyłam,że mój maluch nie je i nie pije,ma zaropiałe oczka. Weterynarz powiedział,że to nic groźnego,ale nie wierzę w tą diagnozę. Czytałam na forum,że to może być paraliż i świnka zdechnie. Nie wiem co mam teraz zrobić,czy ktoś wie co może jej dolegać? Czy jest jeszcze dla niej szansa?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Osowiała świnka-pomocy

Postautor: Renika » 28 marca 2015, 0:52

Przyczyn może być bardzo wiele. Paraliż łapek może powodować niedobór wit.C więc radzę kupić w aptece np. cebion i podawać śwince do pyszczka. Poza tym dużo wit.C ma natka pietruszki i papryka. Jeżeli świnka nie je to może ma problem z ząbkami - niech weterynarz sprawdzi trzonowce czy nie są przerośnięte. Niestety może to też być jakaś poważna choroba a zaropiałe oczko może być jednym z objawów. Spróbuj zmienić weterynarza na specjalistę od świnek. Tu może kogoś znajdziesz:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... ce255e1453
Napisz też tu - może ktoś coś poradzi:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... ce255e1453
Kup też karmę ratunkową bo świnka nie może nie jeść. To grozi wzdęciami które mogą doprowadzić nawet do śmierci. Taką karmę (np. herbi care plus) miesza się z wodą i podaje ok.5 razy dziennie śwince strzykawką do pyszczka. Można też zrobić samemu taką karmę rozdrabniając suchy pokarm i mieszając go z wodą. Podawaj też jakiś probiotyk na dobre trawienie (bio protect lub lakcid). Trzymam kciuki za świneczkę.