Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

chora świnka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
hishuk
Użytkownik
Kontaktowanie:

chora świnka

Postautor: hishuk » 6 kwietnia 2015, 23:41

mam duzy problem, chodzi o moja 4 letnia swinke, bardzo sie o nia martwie poniewaz strasznie ropieja jej oczy, sa napuchniete, kaszle i widac ze ma trudnosci z oddychaniem. w srode ide do weterynarza. swiniak strasznie sie meczy, a ja juz mam czarne mysli, ze weterynarz bedzie kazal go uspic, boje sie, ze to cos powaznego. co to moze byc?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: chora świnka

Postautor: Renika » 7 kwietnia 2015, 1:10

Ja poszłabym zaraz we wtorek do weterynarza bo jak to zapalenie płuc to każda minuta się liczy. Potrzebny będzie antybiotyk, a Ty zaopatrz się w probiotyk (lakcid, bio protect) oraz w razie czego w karmę ratunkową (np. herbi care plus).

Awatar użytkownika
hishuk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: hishuk » 7 kwietnia 2015, 6:32

problem w tym ze najblizszy weterynarz jest dopiero czynny od srody, a nie chce ze swinkiem jechac przez cale miasto do weterynarza, zeby przypadkiem nie pogorszylo mu sie (z godzina drogi do innego wet autobusem bo auta nie mam)

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Świnki morskie: Tuptuś i Chrumek ;)
Kontaktowanie:

Postautor: Nagietkka » 7 kwietnia 2015, 8:29

No to w środę, żeby nie męczyć prosiaczka. Poczytaj sobie troszkę o chorobach (np. przeziębienie, zapalenie płuc) i sprawdź czy objawy pasują. Jeśli to właśnie zapalenie płuc, jak najszybciej udaj się do weterynarza. Mam nadzieję, że świnek szybko wyzdrowieje :)

kochamswinki1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kochamswinki1 » 7 kwietnia 2015, 12:30

Hej przepraszam że piszę nie na temat i wgl ale nie wiem jak dodać temat , chodzi o to że moja świnka Miki ma na futrze białe kropki. Co to może być? :(

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Świnki morskie: Tuptuś i Chrumek ;)
Kontaktowanie:

Postautor: Nagietkka » 7 kwietnia 2015, 13:18

Kocham świnki, to mogą być wszy albo wszoły, lepiej idź z nim do weterynarza. Prześlij zdjęcie futra i białych 'kropek', to pomoże określić, czym te 'kropki' dokładnie są.
Btw. Kupiłaś już nową świnkę?

Awatar użytkownika
hishuk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: hishuk » 8 kwietnia 2015, 13:33

bylam dzisiaj z prosiaczkiem u weterynarza, pani powiedziala, ze jesli chodzi o swinki i widac ze sa chore trzeba interweniowac od razu.
podala mu trzy zastrzyki (bidulka strasznie piszczal :() i kazala podawac witamine c (kupilam juvit c) i zakraplac zaropiale oczka
jest ciezko, ale uratujemy go :) bede teraz chodzic codziennie przez 5 dni na podawanie antybiotykow i miejmy nadzieje ze moj misio wyzdroweje ;)

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 9 kwietnia 2015, 0:48

Tylko nie zapomnij podawać probiotyk 2-3 godz. po antybiotyku.

Awatar użytkownika
hishuk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: hishuk » 9 kwietnia 2015, 12:23

mamy problem, wdala mu sie infekcja w oczko. bedziemy je ratowac kropelkami i miejmy nadzieje ze to pomoze bo inaczej trzeba bedzie usunac operacyjnie :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca