Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

AMPUTACJA OKA

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
akwohceim
Użytkownik
Kontaktowanie:

AMPUTACJA OKA

Postautor: akwohceim » 7 czerwca 2015, 15:42

Witam,
u mojego 6cio letniego świniaka doszło do martwicy oka na skutek zakłucia się sianem/słomą w klatce. Na drugi dzień, wylądowaliśmy u weterynarza, który postawił powyższą diagnozę. Dostaliśmy kropelki na zasuszenie gałki ocznej, powiedziano nam także, że potrzebna będzie amputacja oczka, gdyż jest nie do uratowania, niby ruszał jeszcze gałką oczną, ale już na pewno nie widział.
Ktoś spotkał się może z takim zabiegiem u świnki? Dodam, że jest to naprawdę fachowa klinika, tu akurat nie mam co się martwić, że będą operować w ciemno lub bez doświadczenia. Orientuje się ktoś jakie to koszty zabiegu? Jak później opiekować się świnką?

POZDRAWIAMY oboje

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: AMPUTACJA OKA

Postautor: Renika » 12 czerwca 2015, 8:56

I jak ze świneczką?

akwohceim
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: AMPUTACJA OKA

Postautor: akwohceim » 13 czerwca 2015, 10:10

Świniak pod stałą kontrolą weterynaryjną, codzienne wizyty pozwalają lekarzowi ocenić stan zdrowia świnki jak i postęp leczenia gałki ocznej. Leki są podawane tak jak zalecono. Wszystko na razie jest na dobrej drodze samo zasuszenia, wtedy nie będzie konieczna amputacja, jeśli pojawi się stan zapalny gałki, świniak przestanie jeść/pić, co może być wywołanym bólem wtedy lekarz podejmie się zabiegu.
Świnka, tak jak pisałam, ma 6 lat, więc narkoza może być ryzykowna w takim wypadku mimo jego wielkiej woli życia. Więc mam nadzieję, że obejdzie się bez. Jeśli natomiast będzie potrzebna- trudno, dla zdrowia świnki trzeba będzie zabieg wykonać.

POZDRAWIAMY !

PS: właśnie wcina ogórki! :yahoo: :yahoo: