Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ułamane ząbki i problemy z jedzeniem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Ułamane ząbki i problemy z jedzeniem

Postautor: kasik » 7 grudnia 2007, 15:15

Może poleć do zoologika i kup mu granulat (np. Vitapol), rozrób z wodą (ale nie zbyt rzadko) i jeszcze to spróbuj... (zetrzyj granulat na pytek i dodaj wodę).
Bo Gerberem za bardzo się nie naje, bo to prawie samo rzadkie, mało energii(kalorii) dostaje i prosiaczek słabnie, a że ziarenek nie chce, to się wcale nie dziwie. :(
Mam za sobą w sumie 3 zabiegi z trzonowcami (z tym, że skutki jednego z nich, jeszcze mi się czkawką odbija), więc wiem co przechodzisz. Ja jeszcze swoim kupiłam takie chrupki z animalsa:
Obrazek
i namaczałam im wodą, żeby były miekksze i pomału zawsze zaczynały jeść...

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ewcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewcia » 7 grudnia 2007, 15:24

No tak, ale u mnie ten zabieg z trzonowcami jeszcze bardziej zaszkodził niż pomógł :( (jak widać na zdjęciu :() I nawet, gdy Soniś chce jeść to nie może :( Jego ząbki właściwie są już do niczego. Próbowałam już wcześniej z granulatem, lecz on więcej wypluwał niż połykał, ponieważ tego granulatu nie mogę podać mu przez strzykawkę, bo się zatyka. A karmienie łyżeczką w jego przypadku nie zdaje teraz egzaminu. Aby cokolwiek połknął trzeba mu to wcisnąć jak najdalej na tylne zęby a łyżeczką tego nie zrobię :(

Edit:

A tych chrupek co pokazałaś nigdy u siebie jakoś nie widziałam :(

Obrazek

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 7 grudnia 2007, 16:27

Nie wiem jak wam jeszcze pomóc... :(
U mnie było tak, że podczas zabiegu wybiły mu się przednie (nie pamietam, czy dolne czy górne, ale prawie że cały szczerbaty był, ale chciał jeść).
Dawałam im jeszcze kaszkę kukurydzianą dla niemowląt, bezmleczną z jabłkiem, ale tylko przez 2 dni, bo w końcu kaszka to nie to co świnki jedzą... ale jedli (obaj) ją bardzo chętnie.

Obrazek

Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 7 grudnia 2007, 17:13

Bardzo szkoda mi Twojego świniaczka :rozpacz: Ale nie poddawaj się :) Może jeszcze jakoś da się go uratować :!: Współczuję Tobie i Twojemu świniaczkowi :tak:

Kocham moją świnkę![*]

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 7 grudnia 2007, 19:20

Rzeczywiście Sonik nieciekawie wygląda na tym zdjęciu. Jeżeli sam nie podejmuje prób jedzenia to ciężko będzie go wyprowadzić z tego stanu. Wiem, że to zabrzmi może okrutnie, ale czasami lepiej skrócić cierpienia, jeżeli nie ma już szansy. Niedawno mój Duszek wyglądał podobnie jak Sonik, chociaż przyczyna choroby był układ pokarmowy, nie same zęby. Gdybym wiedziała, jak będą wyglądać jego ostatnie chwile, pozwoliłabym mu odejść wcześniej. Duszek nie chciał już jeść, wypluwał, tylko Lakcidu trochę pił. To trwało ok. tygodnia.
Nie wiem, co jeszcze napisać, sama musisz podjąć decyzję, nie myśl, że namawiam Cię do czegokolwiek, ale najważniejsze jest dobro naszych zwierzątek, co nie zawsze oznacza to samo dla nas.

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Migusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Migusia » 8 grudnia 2007, 14:00

Bardzo nam przykro! :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz:

Moje kochaniutkie maleństwa :
Obrazek

Awatar użytkownika
Karolcia xD
Użytkownik
Świnki morskie: Róża
Kontaktowanie:

Postautor: Karolcia xD » 19 czerwca 2015, 16:29

moja Róża właśnie straciła dolne siekacze. Spanikowałam okropnie. Na szczęście je. Dużo czytałam o tych zębach i dowiedziałam sie że odrosną, a do tego czasu co mam jej dawać żeby je wzmocnić?

Awatar użytkownika
Ruben_Tesla
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ruben_Tesla » 19 czerwca 2015, 17:20

Złamały się czy odpadły?
Koniecznie trzeba podawać wit C np Cebion lub inna dla gryzoni, (nie multiwitaminę).

Jak świnka ma problem z jedzeniem to należy jej podawać mniejsze kawałeczki zieleniny, marchew/burak starty na grubych oczkach, cienkie słupki ogórka.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”