Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wszy u świnki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Pola123m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wszy u świnki

Postautor: Pola123m » 24 czerwca 2015, 12:52

Witam, otóż kupiłam świnkę w niedzielę od dziewczyny która dostała Czarusia w prezencie ze sklepu, zauważyłam że się dużo drapie, poczytałam w necie i dużo było napisane że może mieć wszy, więc obejrzałam go i nic nie widzę, drapie i drapie, wzięłam lupę i latarkę i zauważyłam w białym futerku 3 malutkie robaczki, takie żółtawe, no to mówię ma wszy. Na drugi dzień do weta pojechałam, lekarka niestety nie znalazła nic, uwierzyła mi na słowo i popsikała go w 3 miejscach, profilaktycznie też go odrobaczyłam. Powiedziała że do 24 powinno zacząć działać, tyle minęło, bo byłam wczoraj, a on dalej się drapie, tym razem w tych miejscach gdzie nie psikała. Czy to normalne? czy mieliście doświadczenie już z wszami u świnek? bo może to nie wszy? nie wiem czy pójść do innego weta, czy poczekać, czy co mam zrobić?
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2015, 16:27 przez Pola123m, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Cimcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Wszy o świnki

Postautor: Cimcia » 24 czerwca 2015, 15:02

Sprawdz czy świnka ma ciągle te robaki, bo jak nie ma to może znaczyć że ma uczulenie na trociny lub te bobki (nie wiem jak to się nazywa ;p). A jak je ma to jedz do lepszego weta ;). O i przeszukaj całe futerko świnki na 100%!!! :)

Rubi <3 :blush:
Kocham moją świnkę :blush:

Pola123m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Wszy u świnki

Postautor: Pola123m » 25 czerwca 2015, 21:08

Dziś ją obejrzałam i nic nie znalazłam, nadal się drapie, w weekend zmienię jej ściółkę i położę na to matę łazienkową, zobaczymy czy nadal się drapie....