Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Małe świnki i pewien problem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
DarkRomance
Użytkownik
Kontaktowanie:

Małe świnki i pewien problem

Postautor: DarkRomance » 23 lipca 2015, 22:51

Cześć :)
Chciałabym zacząć od tego, że sama nie posiadam świnki, ale pracuję w zoologicznym. Mamy jedną świnkę morską, która urodziła małe. Łącznie urodziła 5, ale wyszło, że 3 zdechły.
Ale do rzeczy... chodzi o to, że dzisiaj w pracy mieliśmy włamywaczy. Wystraszyli mamę świnkę i ta zdechła. Zakładamy z koleżanką z pracy, że dostała zawału :(
Chodzi o to, że zostały nam dwie małe, dwu i pół tygodniowe świnki i nie wiemy czym je tak konkretnie karmić.
Musze powiedzieć, że wizyta u weterynarza nie wchodzi w grę, bo u mojego szefa liczy się tylko kasa za utarg, a nie życie biednych świnek. Chcę im pomóc, bo jutro siedzę z nimi pół dnia na sklepie i nie będę mogła patrzeć spokojnie na te bidulki bez mamy.
Czy byłby ktoś tak miły i mi pomógł?
Jak same je z koleżanką nie wykarmimy to nawet nie chcę myśleć co się z nimi stanie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Małe świnki i pewien problem

Postautor: Renika » 24 lipca 2015, 1:04

Napiszcie do stowarzyszenie pomocy świnkom morskim. Oni się zaopiekują maluchami, może nawet znajdą im inną świnkę która je wykarmi. Tak młode świnki bez mamy mają małe szanse...
http://swinkimorskie.eu/SPSM/#GRUPAINTERWENCYJNA

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 24 lipca 2015, 21:40

Renika 2tygodniowe prosiaczki mają duże szanse pod warunkiem, że są zdrowe. A tego przecież nie wiemy. Moja obecna świnka ważyła 100g jak ją kupiłam z zoologa. W dodatku mleka pić nie chciała, jadła głównie trawę i siano. Warzywa trochę podgryzała. Gdyby nie trawa to nie wiem co by z nią było. Myślę, że miała wtedy z tydzień. Obecnie ma ok. 11tyg i waży prawie 600g. I jest ogromnie wybredna. Dark podawaj świnkom mleko dla kociąt przez strzykawkę. Możesz już dawać niewielkie ilości warzyw i owoców. Moja świnka jadła marchewkę, jabłko, natkę pietruszki. Czerwona papryka ma dużo wit c. Aha i koniecznie spójrz na ich ząbki jeśli są mocno szare, ciemniejsze od dolnych musisz podawać wit c w kroplach np. CEBION dla ludzi. Świnki powinny też mieć stały dostęp do sianka i wody.

kasitf03w
Użytkownik
Kontaktowanie:

Witamina C

Postautor: kasitf03w » 25 lipca 2015, 10:05

Witam od niedawna (od ok.tygodnia) mam świnki morskie jedna ma 3-4 miesiące a druga 2-3 miesiące. Ile witaminy C (kropel) podawać świnką ?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 25 lipca 2015, 10:16

Kasi zważ maluchy np. na wadze kuchennej. Ilość kropli dobiera się również na podstawie wagi świnki. W linku jest opisane dawkowanie: http://www.swinkimorskie.eu/witc.php