Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Antybiotyk, biegunka, świnka nic nie je

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Baśka99
Użytkownik
Świnki morskie: Baśka (skinny)
Kontaktowanie:

Antybiotyk, biegunka, świnka nic nie je

Postautor: Baśka99 » 1 listopada 2014, 12:50

Baśka przeziębiła się, przez 3 dni dostawała zastrzyki z antybiotykiem. Po tym czasie przestała jeść i zaczęła mieć ostrą biegunkę, dosłownie leci z niej woda. Weterynarz przepisał jej Lacidofil, powiedział że to może być reakcja na antybiotyk. Przyjmuje go już drugi dzień i nic. Świnka dalej nie je, nie pije, jest osowiała. Daję jej wodę przez strzykawkę, troszkę "na siłę" do pyszczka. Co robić? Powinnam ją zostawić w spokoju żeby odpoczęła, czy próbować ją czymś karmić?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Antybiotyk, biegunka, świnka nic nie je

Postautor: Renika » 1 listopada 2014, 19:59

Koniecznie trzeba karmić strzykawką do pyszczka najlepiej karmą ratunkową np.herbi care plus, rodi care 5 razy dziennie (też w nocy), jak nie masz specjalnej karmy to można rozdrobnić i zmieszać z wodą suchą karmę dla świnki (np.cavia complete) lub gerberka warzywnego. Podawaj probiotyk ten co masz od weta lub lakcid albo bio protect, na biegunkę dobry jest diarsanyl.

olesia14
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: olesia14 » 25 kwietnia 2015, 21:59

musisz ja dokarmiać bo musi coś jeść może jej to minie i zacznie sama jeść cierpliwosci najlepiej żeby jadła suchą karme

Iwona93
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Iwona93 » 24 listopada 2015, 12:03

Mam taką samą sytuacje świnka od 3 dni prawie nic nie je byłam już 2 razy z nią u weterynarza dostała łącznie 5 zastrzyków.
Ale dalej nic nie je, czy priobiotyk można normalnie kupić w sklepie zoologicznym? i czy tą karmę ratunkową tak samo "herbi care plus, rodi care"?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 24 listopada 2015, 22:16

W zoologu to nwm, mnie polecono kupić w aptece, gdy potrzebowałam. Powinien być w dobrej aptece. Karmę ratunkową zawsze kupowałam od razu w gabinecie. A skąd jesteś? Bo mam trochę. Jak z południa PL, to napisz na PW. Możesz też zobaczyć na forum SPŚM, tam również możesz znaleźć osoby chętne podzielić się karmą, byle świnka prędko dostała pokarm.
Je chociaż siano i pije wodę? Świnka musi jeść, a w przeciwnym razie musisz ją karmić co 2 h. Na razie spróbuj rozgnieść zwykłą karmę z wodą (wiem, że nie każda karma się da łatwo rozgnieść do zrobienia papki) albo zmiksować jakieś warzywa.