Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ciężki oddech

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
ananas2033
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ciężki oddech

Postautor: ananas2033 » 5 grudnia 2015, 10:35

Witam,
Mam problem ze swoją świnka. Od około tygodnia ciężko oddycha, sapie, tak jakby coś w niej chrześciło. Dość dużo śpi ale apetyt ma. Czy może być to zapalenie płuc? Czy można samemu podać antybiotyk? Jeśli tak to co powinnam podać?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Ciężki oddech

Postautor: befana30 » 5 grudnia 2015, 10:48

Niestety, ale w takim przypadku najlepiej samemu "nie kombinowac" i od razu sie udac do odpowiedniego weta- tym bardziej jesli podejrzewamy zapalenie pluc i podanie antybiotyku, za silny lek, by samemu dobierac bez znajomosci przeciwskazan i dzialania, wizyta u weterynarza niezbedna i dosc szybko skoro od tygodnia ma problemu z oddychaniem.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

ananas2033
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ananas2033 » 5 grudnia 2015, 10:56

Niestety nie mogę póki co pozwolić na wydatek na wterynarza, z doświadczenia wiem, ze kończy się to chodzeniem do weternerza, seria zastrzykó czyli zostawienm grubej kasy u weta.
Dlatego też pytam co mogę zrobić sama?
Jeśli miałabym kasę na pójście do lekarza to na pewno bym to zorbiła.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 grudnia 2015, 11:20

hmm..no wiec, tak- zapalenie pluc nie objawia sie jedynie ciezkim oddechem, wiec podpinam ci link, gdzie znajduja sie informacje na temat objawow oraz lekow- wspominaja rowniez o wielu innych "znakach ostrzegawczych", jak np zaropiale oczka, naprawde warto przeczytac- wtedy sama bedzie w stanie okreslic w jakiej czesci dane objawy odnosza sie do twojego swiniaczka- jednak tylko weterynarz bedzie w stanie okreslic prawidlowo chorobe poprzez osluchanie serduszka i szmerow w plucach- moze sie zdarzyc ze twoj pros bedzie mial zapalenie oskrzeli, a nie pluc i tu sie zmienia lek:

http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=134

Mozesz jej zwiekszyc dawke wit c w kroplach i obserwowac czy "sapanie" przechodzi, jednak ograniczenie sie tylko do tego byloby dosc zryzykownym posunieciem. Bez odpowiedniej diagnozy nie wiesz jaki lek jej podac co przyniesie wiecej szkod.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 5 grudnia 2015, 12:00

Już tydzień temu powinnaś pójść ze świnką do weta. Nie można zostawiać choroby nieleczonej. Poproś o możliwość zapłacenia po wypłacie, najważniejsze aby prędko podjąć odpowiednie leczenie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 grudnia 2015, 12:03

Wizyta u weta kosztuje u mnie 10zł , wszystko zależy od miejsca zamieszkania (mniejsze miejscowości z reguły mają niskie ceny). Nie wiem jak to jest z antybiotykiem, ale też kroci nie wyniesie jeśli lekarz ma go na miejscu, bo świnka potrzebuje naprawdę małych ilości. Zadzwoń do weterynarza i zapytaj o koszt wizyty, a na miejscu dowiesz się ile co kosztuje. Ja też się bałam 1 wizyty, wyobrażałam sobie 100zł za wizytę z lekami itd. a co do czego przyszło za 1 razem zapłaciłam 20zł z lekiem, a za drugim i trzecim już tylko za lek czyli aż 10zł :) Fakt, że to był lek na pasożyty, ale jednak. Tak samo myślałam o imawerolu (lek na grzybicę), że zapłacę kilkanaście zł, a tu za 1 ml - 1zł :) Idź do lekarza, bo świnki potrafią z dnia na dzień poczuć się dużo gorzej, a potem może być nie do odratowania. Pieniądze możesz zawsze od kogoś pożyczyć.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”