Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Strupy i łyse placki?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Frania
Użytkownik
Świnki morskie: Frania
Kontaktowanie:

Strupy i łyse placki?

Postautor: Frania » 29 grudnia 2015, 9:12

Witam.
Od lekko ponad tygodnia mam świnkę morską- Franciszkę (po prosu Franię). Jakiś czas temu zauważyłam:
1. łuszczące się, (nie wiem jak to nazwać) brudne lewe uszko,
2. łysy placek na środku główki (dokładnie w środku) OD RAZU PISZĘ, ŻE TO JEST NAJZWYKLEJSZA ROZETKA, bez rozetek rozchodzących się od punktów na skórze!,
3. malusieńki guzek z lewej strony, bardziej z tyłu i na dole, trochę jakby rozdrapany...
4. z tyłu, w miejscu, gdzie u innych zwierząt znajduje się ogon, ma duży, średnio-gruby, trochę jakby łuszczący się i rozdrapany (ale jak?!) łysy placek.

Wiecie, co to może być? Proszę o szybkie odpowiedzi! Dzisiaj idę z nią do weterynarza, ale każda pomoc się przyda!
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję! ;)

EDIT:
Od razu dopisuję, że świnka normalnie je, pije i jest ruchliwa. A co do utraty wagi, to wręcz przeciwnie- wydaje mi się, że bardziej grubnie... Pan w sklepie zoologicznym (co do tego ubytku na główce), że to może być grzybica (ale ona nie ma zaczerwienionego tego miejsca!), albo po protu gdzieś wyrwała jej się sierść...

To jak od razu dopisujesz, to używaj funkcji Edytuj, a nie pisz posta pod postem.
GalaxySparkle

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Strupy i łyse placki?

Postautor: befana30 » 29 grudnia 2015, 9:29

No wiec tak- jesli ma rozetke na czubku glowy to i malusienka lysina w samym srodku bedzie czyms normalnym- spojrz na reklamowe swinkowego wyzej :D cos podobnego ma twoja?
W kazdym badz razie dobrze robisz, bo do weta musi isc- dokladnie jak piszesz bedzie to jakas choroba skory, wiec kiedy weterynarz postawi diagnoze jaka dokladnie mozesz napisac na forum, a inni wtedy doradza czego uzywali, jak dlugo, w jaki sposob itd :)
Fajnie by bylo gdyby ci sie udalo zrobic zdjecie tego ucha i pozostalych czesci ciala gdzie zauwazylas strupki- gdzies ktos juz kiedys pisal na temat "kruszacych" sie koncowek uszow co moze wynikac z wielu przyczyn; moze to byc niedobor witaminy c, jak rowniez choroby serca ktora prowadzi do martwicy skory na uszach wlasnie, no ale niewiadomo jak to wyglada u twojego swiniaka, wiec calkiem mozliwe ze to nowe ognisko grzybiczne.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Frania
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Frania » 29 grudnia 2015, 10:20

Ok. Dzięki, postaram się zamieścić zaraz zdjęcia :)

EDIT2:
Mam nadzieję, że w miarę dobrze widać :)

EDIT3:
Ej, gdzie są te zdjęcia!? Jak je zamieścić? Robiłam coś w załącznikach, ale nie poszło?

EDIT4:
Nie wiem, czy takie coś mogę wstawiać, ale nie miałam innego wyjścia. Nie dodałam główki, bo bardzo słabe zdjęcie, ale ten jej placek ma średnicę ok. 1 cm! Nie wiem, co to jest... :(
Załączniki
Frania.jpg

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 29 grudnia 2015, 10:28

kurcze naprawde slabo widac, a nie wiem czemu nie moge powiekszyc zdjecia nawet gdy wyswietli na innej stronce- ale mimo wszystko podchodzi pod stany grzybiczne takze lec do tego weta, niech przejrzy lepiej ucho bo widze tam jakis nalot wiec pewnie grzybica ale nie potrafie dostrzec czy te uszka tez sie "krusza" na koncowkach. A ten "guzek" o ktorym wspominalas znajduje sie na brzuszku pod spodem troche po bokach? to sa sutki :D ale tez widze zmiany grzybiczne wiec pewnie bedziesz musiala oprocz masci stosowac kapiele- daj potem znac :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Frania
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Frania » 29 grudnia 2015, 10:34

Nie to na pewno nie jest sutek- tam jest jakby dziurka przypominająca pupę, ale trochę w innym miejscu... xd Uszka troszkę się kruszą. Guzek trochę z tyłu, duża "otoczka"...
Ale dzięki za wszystkie odpowiedzi, pomogłaś mi :)
Jak wrócę od weterynarza, to napiszę co to było.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 grudnia 2015, 11:16

Jeśli masz w domu clotrimazol to posmaruj nim świnkę na pewno jej ulży. Ona drapie te chore miejsca? Mi też się wydaje, że to jest zakażenie grzybicze. Sporo oglądałam zdjęć zagrzybionych świnek i ten biały łupież/nalot to przypomina.

Monika20495
Użytkownik
Świnki morskie: Chrupek zwany Chrupciakiem
Kontaktowanie:

Postautor: Monika20495 » 30 grudnia 2015, 16:39

Na moje oko to jest to grzybica skóry. Tak jak TaMi pisze smaruj Clotrimazolem, w aptece jest bez recepty. Po kilku dniach powinno być ok.

Frania
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Frania » 31 grudnia 2015, 11:54

No właśnie byłam z nią u weterynarza i... Okazało się, że to rzeczywiście grzybica :( A ta łysinka na głowie to nic. Mam smarować jakąś maścią na grzybicę właśnie. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca