Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co to?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
MiMiMiM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co to?

Postautor: MiMiMiM » 13 stycznia 2016, 23:13

Jak na razie znalazłam jedno takie na karku. To coś na kształt strupka. Maja jest z nami od wigilii ale wcześniej głaskana była tak bardzo delikatnie a dzisiaj tak dokładniej jej sprawdziłam sierść na plecach ( brzucha nie ruszałam bo młoda nie bardzo pozwalała.
Załączniki
strup2.jpg
strup.jpg

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Co to?

Postautor: befana30 » 14 stycznia 2016, 9:21

zapewne poczatki grzybicy- czyli wizyta u weta sie klania, idz bo niewiadomo czy to 100 procentowa grzybica czy swierzb, wiec i odpowiednie na to masci dostaniesz, najczesciej uzywana to Clotrimazol.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 14 stycznia 2016, 11:31

Obszukaj też futerko czy nie ma nieproszonych gości (żółtych, podłużnych robali itp.)

MiMiMiM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MiMiMiM » 14 stycznia 2016, 17:08

OOO matko!!! robale ???? Duże ona mają być? jakaś nazwa żebym wiedziała czego szukać?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 14 stycznia 2016, 17:56

Wszoły są małe, ale jak się dokładnie przyjrzysz i coś będzie to nie ma opcji żebyś nie zauważyła jak się rusza. U mojej świnki na tyłku miały złożone jajka :bored:

MiMiMiM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MiMiMiM » 15 stycznia 2016, 2:31

Przejrzałam dziś sierść Maji w miarę możliwości dokładnie ale nic poza tym jednym miejscem nie znalazłam. Nawet to, nie wiem dlaczego, bylo mi trudno odnaleźć . Wczoraj był to strupek wyczuwalny pod palcami a dziś znalazłam to miejsce bo wiedziałam gdzie szukać.
Robaków nie widziałam ale nie wiem czy może czarna sierść utrudniać ich znalezienie?

Melea
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Melea » 15 stycznia 2016, 7:57

Moja świnka ma coś podobnego. Jest czysta i nie ma robaków. Weterynarz kazał smarować to miejsce jodyną.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 15 stycznia 2016, 10:47

Jeśli nic nie ma to raczej jest wolna od pasożytów. Moja też jest czarna, a robaki było dobrze z bliska widać. Też najpierw posmarowałabym to miejsce jodyną i gdyby to nie pomogło wtedy zaczęłabym świnkę smarować clotrimazolem. Grzybica powoduje swędzenie skóry, świnka dużo się w tym miejscu drapie?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 15 stycznia 2016, 16:31

MiMiMiM pisze:Robaków nie widziałam ale nie wiem czy może czarna sierść utrudniać ich znalezienie?
Ja bym powiedziała, że czarna sierść wręcz ułatwia. Ja przeglądałam biało-czarną świnkę, gdy jeszcze nie miałam pojęcia jak wyglądają wszoły. Myślałam, że są czarne i szukałam ich w białym futerku. Dopiero przypadkiem, w trakcie głaskania, zauważyłam białego małego robaczka idącego po czarnym futerku. :/

MiMiMiM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MiMiMiM » 15 stycznia 2016, 17:22

Jutro mamy umówionego weterynarza więc napiszę Wam jaką diagnozę dostaliśmy.
Powiem Wam szczerze że niesamowicie się boję tej grzybicy bo dzieciaki dotykały głaskały świnkę i nosiły ją na rękach. Jakie są Wasze doświadczenia w kwestii zarażalności ? Mam nadzieję że nie taki diabeł straszny ...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”