Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka dziwnie oddycha

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
posek
Użytkownik
Świnki morskie: Alvin
Kontaktowanie:

Świnka dziwnie oddycha

Postautor: posek » 30 maja 2016, 13:33

Witam. Od 2 dni moja świnka dziwnie oddycha , tak jakby coś miała w nosku, jednak nos jest suchutki i raczej jej nie dolega żaden katar, świnka ogólnie zjada wszystko co jej damy i jest aktywna , martwi mnie jedynie ten dzwiek przy oddychaniu. Dodatkowo prosiaczek często sie krztusi przy jedzeniu potem tak jakby kaszlał, świnka jest długo włosa niewiem czy przy myciu nie połyka sobie za dużo włosków i stąd ten problem ?
Do podglądu dodaje video. Pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=dr5xviZH0ZE

Awatar użytkownika

20roks03
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka dziwnie oddycha

Postautor: 20roks03 » 30 maja 2016, 22:46

U mojej świnki było dokładnie to samo, no i okazało się, że to przeziębienie. Radziłabym iść do weterynarza, bo przyczyn może być więcej, ale lepiej wiedzieć wcześnie i reagować :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 31 maja 2016, 11:41

Jest raczej przeziębiona. ;)

posek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: posek » 1 czerwca 2016, 10:04

Witam. wasze sugestie się potwierdziły, byłem u weta, zbadał Alvina i potwierdził zapalenie oskrzeli, to że się krztusi przy jedzenie może być spowodowane bólem gardła. Na razie dostaje 3 dniową kuracje zastrzykową do mięśniowo i zobaczymy co dalej

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 2 czerwca 2016, 13:43

Co dostaje w tych zastrzykach? Bo jeśli antybiotyk, to musi też dostawać probiotyk. Nie każdy o tym wie, więc na wszelki wypadek wspominam.

posek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: posek » 5 czerwca 2016, 15:12

Dostawał antybiotyki i środek przeciwzapalny, Alvin juz oddycha normalnie, nic sie nie krztusi i jest ok. Na pytanie o probiotykach do weterynarza, odpowiedział że niema potrzeby.

Zdziwiła mnie bo tej kuracji tylko jedna rzecz. Alvin nigdy nie pił wody z poidełka, wodę czerpał z ogórka, po tej terapii antybiotykowej prosiaczek potrafi wypić całą zawartość poidełka, jest bardziej energiczny niż był, biega mi po całym mieszkaniu jak by miał kilka miesięcy, jak zawsze uwielbiał ogórka to teraz go nie je, zjada za to inne warzywa jak seler i bakłażan. Nie wiem co to był za antybiotyk ale zachowuje się jak po dopalaczach :)

ikulina.
Użytkownik
Świnki morskie: Ikuś [*]
Kontaktowanie:

Postautor: ikulina. » 5 czerwca 2016, 16:16

Mój Ikuś też miał zapalenie oskrzeli i zachowywał się dokładnie tak, jak to opisałeś - biegał, skakał, wszędzie było go pełno :) I ukochaną marchewkę zamienił na seler i bakłażan. Przyznaję, też mnie to wówczas dziwiło, może ktoś wie coś więcej na ten temat? ;)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 5 czerwca 2016, 19:27

O, a to ciekawe, że probiotyk zbędny. Zawsze, gdy mowa jest o antybiotyku, czytam od razu również o probiotyku. Są jakieś antybiotyki, które nie niszczą wszystkiego i nie wymagają probiotyku? Czy może chodzi o ilość antybiotyku? Ale najważniejsze, że zapytałeś, żeby mieć pewność.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 5 czerwca 2016, 22:50

Ja na pewno podałabym probiotyk nawet gdy weterynarz powiedział że nie trzeba. W niczym nie zaszkodzi a na pewno wspomoże układ pokarmowy i może zapobiec wielu problemom.

posek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: posek » 16 czerwca 2016, 6:39

Witam. Alvin był zdrowy i znowu zachorował :( znowu oddycha tak jakby przez zatkany nos, dostał zastrzyki do łapki i w grzbiet, dodatkowo weterynarz dał mi witaminę c dla świnek morskich Rodevit C którą dodaje sie do wody, kupiłem jeszcze cebion w kroplach, wolę mu podawać bezposrednio do pyszczka kilka kropelek bo slyszałem że taka witamina w wodzie szybko sie utlenia. Dziwi mnie fakt dlaczego miałby mieć niedobór witaminy c , dziennie dostaje w jadłospisie, rano i wieczorem natke pietruszki, koperek, bakłażan , ogórek, marchewkę , seler pietruszke(korzen), jabłko, owoce zawsze myje w ciepłej wodzie i osuszam, dzis idę jeszcze raz na zastrzyk i zobaczymy

ps: jeśli chodzi o ten probiotyk, to jaki polecacie i jak podawać ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca