Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co podać śwince po zakupie?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Co podać śwince po zakupie?

Postautor: madzia0902 » 14 czerwca 2016, 23:47

Nie mówię, że się nie zdarza, tylko że nie jest to regułą :) ja np miałam 3 świnki dziewczynki od urodzenia i żadna nie dostała rui przed upływem 6 tygodni :) niestety zdarzają się i takie przypadki jak u Ciebie, ale to że ktoś bierze świnkę z zoologa nie oznacza od razu że będzie w ciąży.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
jamesik74
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiek
Kontaktowanie:

Postautor: jamesik74 » 16 czerwca 2016, 6:43

Witam ponownie :)
Oto Tośka w całej okazałości oraz jej nowa ''zabawka"
Śmieję się że wygląda jak Diabeł Tasmański :naughty:
Tekturowa rurka jest nieco wąska ( choć mieści się w niej bez problemu ) i zostanie dzisiaj wymieniona na większą , ale ile dała jej radochy to nie opiszę . Biega po klatce i z rozpędu przelatuje przez rurkę . Przy okazji znalazł się sposób na wyjęcie jej z klatki :D - dostała do środka troszkę zieleniny i kiedy weszła sobie skosztować to bezpiecznie w rurce została wyjęta z klatki na podłogę . Jej zdziwienie było niesamowite ..... :rotfl: co chwila wchodziła do rurki i wychodziła po czym rozglądała się zdziwiona że nadal jest poza klatką dosłownie tak jakby myślała że to są jakieś drzwi . Ubaw po pachy :lol: .
Na marginesie - patent z grysikiem przykrytym matą jest nieoceniony - Tośka dosłownie skakała z radości jak dostała ''miękką podłogę" .
Co do weta to idziemy w poniedziałek a na razie smarujemy jej to miejsce maścią i wydaje mi się że jakby mniej jej dokuczało . Niestety efektem łapania na siłę I smarowania koło ucha jest nieufność ktora ( na szczęście ) jeszcze nie przewyższa ciekawości . Pozdrawiam .
Załączniki
20160615_152322.jpg
20160615_143619.jpg
20160615_153447.jpg
Ostatnio zmieniony 16 czerwca 2016, 10:27 przez jamesik74, łącznie zmieniany 1 raz.

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 16 czerwca 2016, 9:58

Jaka śliczna :love: widać że diabełek z niej :) a jaką maścią smarujecie? bo jak coś z takich domowych to na grzybicę najlepsze clotrimazolum jest :)

Awatar użytkownika
jamesik74
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jamesik74 » 16 czerwca 2016, 10:20

Dokładnie tym smarujemy, czytałem na forum że jest to łagodna i skuteczna maść ☺

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 16 czerwca 2016, 14:16

ikulina. pisze:Niedługo planuję kupić prosiaczka, albo z hodowli, albo z zoologicznego. Wiem, że z zoologa lepiej nie kupować, ale spotkałam się z wieloma świnkami kupionymi właśnie ze sklepu, które dożyły sędziwego wieku bez wielu problemów ;) No i słyszałam, że po zakupie czasem podaje się jakieś zapobiegawcze krople na wszoły, czy coś w tym stylu - to prawda?
Nie kupuj w zoologu. Rzecz w tym, że takim zakupem napędzasz pseudohodowle, a dość świnek rodzi się z przypadkowych ciąż i wcale nie ma potrzeby celowo ich rozmnażać. Natomiast, jeżeli chodzi o profilaktykę, to pierwszy raz słyszę o czymś takim. Nigdy bym nie próbowała, bo po nabyciu nowej świneczki i tak zabiera się ją na kontrolę, a tam już lekarz obejrzy futerko, potwierdzi płeć i powie, kiedy jakie badanie zrobić.

Awatar użytkownika
jamesik74
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jamesik74 » 17 czerwca 2016, 11:27

Tosia była dziś u weterynarza ( udało się wcześniej ją umówić ) i okazało się że imię Tosiek będzie jednak lepiej pasować :naughty: . Pani doktor stwierdziła że prawie na pewno jest to samczyk . Poza tą zmianą potwierdza się wersja z grzybicą - na szczęście jest w jednym miejscu i widać że się goi . Leki kupione więc sytuacja mam nadzieję że będzie szybko opanowana .
Po wizycie najlepszym miejscem na relaks jest nowa - wieksza rurka obszyta również wewnątrz miekkim materiałem (foto)
Chciałbym podsumować bo podpiąłem się pod temat :
Kupno świnki w zoologicznym sklepie nie jest najlepszym pomysłem, mało że trafiają się chore to dodatkowo nie można być pewnym czy kupujemy chłopca czy dziewczynkę . :unsure:
Na pewno gdybym kupował kolejne nie powtórzę tego błędu.
Pozdrawiam
Załączniki
20160617_094353.jpg

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 17 czerwca 2016, 17:58

Nooo, plus jest taki, że przynajmniej na pewno w ciąży nie jest. ;) Piękny pan.

Ale pomysł z rurką genialny. Tylko zaznaczam, że świnek ją prędzej czy później zje.;) Swoim dziewczynom kupiłam takie rurki PCV, kanalizacyjne, do dostania w każdym budowlanym. Są właściwie niezniszczalne, wystarczy tylko wyjąć uszczelki. Teraz już praktycznie cały labirynt mają.
Obrazek

Awatar użytkownika
jamesik74
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jamesik74 » 17 czerwca 2016, 19:14

Ale pomysł z rurką genialny. Tylko zaznaczam, że świnek ją prędzej czy później zje.;) Swoim dziewczynom kupiłam takie rurki PCV, kanalizacyjne, do dostania w każdym budowlanym. Są właściwie niezniszczalne, wystarczy tylko wyjąć uszczelki. Teraz już praktycznie cały labirynt mają.

Instalacja naprawdę imponująca ;)
Rury raczej nie zniszczy - wymieniłem również na plastykową tyle że lżejszą od typowych rurek kanalizacyjnych . Moja żona ( zdolna jest niesamowicie i ma ciekawe pomysły ) obszyła ją tak że w środku też jest miękki materiał , przy pierwszym podejściu Tośka - Tosiek wszedł do środka po czym "coś zrobił" :rotfl: i okręcił się z rurką o 180 stopni przy czym jego tylne łapki wystawały na zewnątrz ..... wyglądało to naprawdę komicznie tym bardziej że wcale nie wyglądał na zdziwionego czy przestraszonego :lol:

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 17 czerwca 2016, 22:30

Jeżeli Twoja żona ma takie zdolności to proponuję na początek i koniec materiału (tunelu) wszyć plastikową fiszbinę (wtedy wyjmij rurę), dzięki temu będzie można taki tunel prać w pralce jeśli świnka tam nasika, no chyba że jest czyściochem i nie sika pod siebie jak śpi (moje siurają aż przecieknie :/ ) :) Po takim "zabiegu" powinno wyjść coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca