Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nadczynność tarczycy - pomocy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Natalia21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nadczynność tarczycy - pomocy

Postautor: Natalia21 » 9 czerwca 2016, 21:47

Moja 4 letnia świnka w ciągu ostatnich dwóch miesięcy schudła z 1050g do 890g. Pojechaliśmy do weterynarza zrobić badania. Wyszedł podwyższony poziom cukru (136mg/dl), jednak wg Pani doktor wywołał to stres związany z wizytą.
T4 (Tyroksyna) wyszła na poziomie 2,3µg/dl. Pani doktor powiedziała, że jest to wynik na granicy normy i podejrzewa nadczynność tarczycy. :sad: Przepisała Metizol 5mg w dawce 1/6 tabletki co dwa dni.
Czy spotkaliście się z tym lekiem? Jak się u was sprawdził?
Czy ktoś wie może gdzie mogę znaleźć więcej informacji na temat nadczynności tarczycy u świnek? Jakieś polecane książki, artykuły? Szukałam na internecie ale prawie nic nie znalazłam.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nadczynność tarczycy - pomocy

Postautor: Renika » 11 czerwca 2016, 0:12

Moja Fufcia miała nadczynność tarczycy i zdecydowałam się na zabieg usunięcia guzka. Waga od razu poszła w górę :)

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
Świnki morskie: Maja, Luna.
............
Za TM Pego, Pegi, Kazuya, Lily, Milka, Stówka, Czarna.
Kontaktowanie:

Postautor: kama2565 » 1 lipca 2016, 9:47

Na początku czerwca wykryto u mojej 4 letniej Majki nadczynność tarczycy. Mimo, że zachowywała się normalnie i jadła-ciągle chudła. Wyniki potwierdziły nadczynność tarczycy. Mimo podawania leków chudnie... Dostaje Metizol, probiotyki, smecte na biegunkę. Kupki ciągle są świecące i nie twarde tak jak powinny, dzisiaj kolejna wizyta. Nie wiem co już mam zrobić :( Waży 640g, a ważyła ponad 900g.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 4 lipca 2016, 20:47

Podstawa, to upewnić się, że jest pod opieką lekarzy, którzy zrobią dla niej wszystko, co da się zrobić: https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=99&t=647

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
............
Kontaktowanie:

Postautor: kama2565 » 4 lipca 2016, 23:18

Maja jest pod opieką dr Sulimy

Natalia21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Natalia21 » 5 lipca 2016, 0:09

Mój tak samo. W przyszłym tygodniu idziemy na kontrolę.
Waga póki co nie idzie w dół, ale w górę też nie. Biegunka też się pojawiła, więc na to też będzie pewnie musiał coś brać. Oby tylko pomogło.
A co wam powiedziała Pani doktor na ostatniej wizycie?
Jaką dawkę leku dostaje Maja?

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
............
Kontaktowanie:

Postautor: kama2565 » 5 lipca 2016, 8:26

Pani doktor powiedziała, że trzeba wyeliminować biegunkę. Wyniki na tarczyce się pogorszyły od pierwszej wizyty :( na początku dostawała metizol 1/4 dziennie, potem cztery dni 1/6 dziennie i teraz wróciłyśmy do starego dawkowania. Dostaje oprócz tego probiotyk, smecte, hepatiale forte. Przy ostatniej wizycie pani doktor przepisała jeszcze diaro herb. Biegunka u Majki nie ustaje całkowicie przez co jej cenne gramy idą w dół :( podaję jej wszystkie leki, ma dostęp do świeżej karmy i siana, nie dostaje świeżych warzyw. Za 2-3 tygodnie mamy wizytę kontrolną i sprawdzimy tarczycę.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 lipca 2016, 10:03

kama2565 pisze:Pani doktor powiedziała, że trzeba wyeliminować biegunkę. Wyniki na tarczyce się pogorszyły od pierwszej wizyty :( na początku dostawała metizol 1/4 dziennie, potem cztery dni 1/6 dziennie i teraz wróciłyśmy do starego dawkowania. Dostaje oprócz tego probiotyk, smecte, hepatiale forte. Przy ostatniej wizycie pani doktor przepisała jeszcze diaro herb. Biegunka u Majki nie ustaje całkowicie przez co jej cenne gramy idą w dół :( podaję jej wszystkie leki, ma dostęp do świeżej karmy i siana, nie dostaje świeżych warzyw. Za 2-3 tygodnie mamy wizytę kontrolną i sprawdzimy tarczycę.

A jaki probiotyk dostaje? Dobry, typowo dla swinek i krolikow jest Bio Lapis: probiotyk, witaminy, enzymy i elektrolity, ktore przez ciagla biegunke sa wyplukiwane z organizmu, zaniechalabym podawania smecty i przestawila sie tylko na Bio Lapis, oprocz tego duzo suszkow, marchewki ktora jest zatwardzajaca, jagody rowniez sa wstrzymujace- wiadomo, na probe, jesli nigdy nie jadl to podaj 1 kuleczke i stopniowo zwiekszaj, ale tez nie za duzo ogranicz sie do 3-5 kulek na dzien, jesli biegunka ustanie to nie podawaj juz jagod- poza tym sa zrodlem wit c. Sprobuj z kleikiem ryzowym, bez gotowania, w odrobinie przegotowanej wody- podaj takiej papki ok.1ml nie wiecej i obserwuj oraz karma ratunkowa- dostaje jakas? nie tylko ureguluje mu prace zoladka i flore bakteryjna jelit, ale rowniez pomoze ze spadkiem wagi, dzieki czemu nie bedzi nadal chudl.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca