Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

no i kłopot :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
zuziabasia2
Użytkownik
Kontaktowanie:

no i kłopot :(

Postautor: zuziabasia2 » 8 lipca 2016, 9:57

No i mamy pierwszy problem :((((((((.
Kochane moje, dziś sprzątając w klatce, zauważyłam w domku u dziewczyn, kawałek takiego hmmm.... miękkiego plastiku (lub lepiej grubej, twardej gumy). Mniemam, że to jakiś element łączeniowy klatki. Jest cały pogryziony, nie wiem, czy nie połknęły, nie zjadły kawałeczka tej gumy.
Nie wiem też, od kiedy to coś leży w domku - było w trocinach na macie łazienkowej.
Świnki zachowuja się normalnie - jedzą, mają apetyt, bobkują, nie widać, żeby cokolwiek im było.
Czy obgryzienie takiej gumy może być dla nich groźne? . Element, który pozostał jest malutki (1 na 2 cm. to góra), ale co to było, jak wyglądało pierwotnie... nie kojarzę kompletnie. Mąż składał klatkę, ale nie przypomina sobie takiego malutkiego elementu :(.
tak to wygląda:
Załączniki
plastik.jpg

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: no i kłopot :(

Postautor: madzia0902 » 8 lipca 2016, 10:09

Spokojnie moje nie raz nażarły się maty łazienkowej czy ceraty i nic im nie jest, jeśli świnki zachowują się normalnie jedzą i bobkują to nie masz co się martwić :)

zuziabasia2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zuziabasia2 » 8 lipca 2016, 10:35

no to super :). W tej chwili dostały śniadanko - wiąchę pietruszki, koperku, pół ogóra, pomidorki koktajlowe i masę trawy, mleczu itd. . Do tego w drugiej miseczce bananek, jabłuszko i arbuzik, a w poidełku sok z marchewki i jabłuszka. Dopadły jak wygłodniałe lwy z kwikiem godnym hodowlanej wiejskiej świni :).
Też mam nadzieję, ze nic im nie będzie, chociaż jak wzięłam wszystkie 3 na spytki, to dwie zachowywały się normalnie, ale trzecia nie wiedziała, gdzie oczy podziać i patrzyła na mnie z tak niemym wyrzutem , że chyba wiem, któa nabroiła :)

Amqise
Użytkownik
Świnki morskie: Iga <3
Kontaktowanie:

Postautor: Amqise » 8 lipca 2016, 10:46

Nie martw się, jeśli świnki mało tego zjadły to szybko to przetrawią ;) W każdym razie kontroluj je przez najbliższe dwa dni, ponieważ mogą wystąpić jakieś niepokojące objawy. Mimo tego, że to jednak mało prawdopodobne, aby coś im się stało, lepiej mieć na nie oko. Pozdrawiam ;)

zuziabasia2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zuziabasia2 » 8 lipca 2016, 10:57

Są pod stałym monitoringiem - właśnie każda dostała po łyżeczce siemienia (kisielku ). Nie zaszkodzi na pewno...

Wróć do „Choroby i problemy”