Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Proszę o pomoc!!!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
paola1216
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Proszę o pomoc!!!

Postautor: paola1216 » 18 lipca 2016, 21:44

Jutro kupie bazylie i zobaczę czy mu smakuje.
Co do pomidora to nigdy nie lubił, arbuz jak najbardziej daje, spróbuje mu dać jutro też tą papkę z banana,
O dziwo dziś zjadł więcej niż dotychczas złakomił się na cukinie, i ogórka.
Macie jakiś pomysł na zachęcenie go picia z poidełka kiedyś nie było z tym problemu teraz nie chce pić wody.
Do wody daje trochę karmy ratunkowej i daje mu prze strzykawce( w tedy pije, jak chce mu dać samą wodę to nie chce), martwi mnie to ze w czasie kiedy jestem w pracy i nie ma nikogo biedny nie pije Co do warzyw ciągle coś nowego mu daje, porzeczek, malin poziomek truskawek nigdy nie lubił, za to smakowały mu liście :) Mam witaminkę c daje ja do poidełko przy czym nieraczy się tym. Jak daje mu pić przez strzykawkę do też dodaje raz dziennie po kropelce.
Jutro kupie nową karmę, mam nadzieje że go zachęci.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 19 lipca 2016, 0:40

Spróbuj umiziać końcówkę poidełka w ogórku albo jabłuszku. Moje świnki lubią borówki amerykańskie, oczywiście eko. Lucerna tuczy więc znajdź karmę w której będzie w składzie (Vitakraft Vita special adult, JR farm kółeczka z lucerny). Suchą karmę można lekko namoczyć i zrobić z niej papkę. Gdy moja świnka miała problem z jedzeniem odkryłam owies, bardzo jej posmakował więc może Twoja też polubi.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 19 lipca 2016, 6:44

Po pierwsze nie dawaj wit c do wody, bo sie ulatnia- zakrop od razu do pyszczka i wiesz ze swiniak napewno ja przyjmie, czyli mu pomoze. Tak samo jesli chodzi o jakiekolwiek warzywka i owoce zawierajace ta witamine- nie nalezy ich nigdy laczyc z ogorkiem, poniewaz zawiera enzym niwelujacy dzialanie wit c, najlepiej ogorek dawac osobno w odstepie czasu od posilku zawierajacego wit c.
Kup arbuza, przetrzyj przez metalowe sitko do przesiewania maki czy zmiksuj blenderem tak by wyszla z tego sama woda bez zadnych grudek- podaj swince przez strzykawke, powinien sie skusic, u mnie taki soczek "chleja" do dna, potrafia wypic naraz zawartosc 2 strzykawek jesli im nie narzuce limitu- jesli bedzie pil ze strzykawki to przelej do poidelka, postukaj koncowke palcem i daj mu do polizania by zrozumial, ze ta smaczna rzecz znajduje sie tuz pod jego nosem w poidle i moze pic do woli. Nie wiem czy sie skusi na koncoweczke pachnaca ogorkiem- gdyby nie podzialalo to mozesz posmarowac odrobina miodu na palcu.
Nie zabrudzaj mu wody karma, widze ze kombinujesz na wszelkie sposoby, ale rob mu normalnie papki z karmy ratunkowej osobno, a wode zostaw w postaci cieklej bez zageszczania- gdyby soczek z przetartego arbuza nie dzialal to sprobuj z herbatka owocowa (w saszetkach do zaparzania) albo z dzikiej rozy- u mnie sa to dwie z trzech herbatek, ktore faktycznie lubia i pija.
Przed wyjsciem do pracy zostaw miks warzywek, jakis owoc i zielenine- jesli martwi cie fakt, ze nie bedzie pil z poidla to zostaw mu trojkacik arbuza ze skorka, swinie uwielbiaja skrobac twarda skorke z arbuza czy dyni, a dzieki ogromej zawartosci wody sie nie odwodni.
Aha i jeszcze jedno- ilosc kropli sie dozuje do wagi proska, 1 kropla na kazde 200gr wagi swiniaka, czyli np wazy 1kg to dostanie 5 kropelek; wazy 800gr to 4 krople itd.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

paola1216
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paola1216 » 19 lipca 2016, 19:18

Mój malutki przytył troszkę waży obecnie 500 gram, mały postęp:)
Spróbujemy dziś z arbuzem, a co do bazyli to nie jednak jego smaki.
Powąchał i zdeptał :(
Zamówiłam również te karmy które mi poleciliście czekam tylko aż przyjdą. Kupiłam również te mieszanki ziołowe, na razie zainteresowany jest bardzie zieleniną :)
(niestety sklepy zoologiczne są już zamknięte jak wychodzę z roboty, a ta gdzie zdążyłam nie było akurat tych).
Co do końcówki w poidełku, już tak próbowałam jak tylko zliże to co mu smakuje to przestaje pić :(

hasmter
Użytkownik
Świnki morskie: Asia, Krzyś, Roxi
Kontaktowanie:

Postautor: hasmter » 19 lipca 2016, 20:39

haha slodycze dla swinki ;o

polecam sposob opisany wyzej

Malo a czesto.

paola1216
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paola1216 » 24 lipca 2016, 14:23

Apetyt ma co raz większy mimo tego dalej nie chce pić z poidełka :(
Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

EDIT:
Pusiek.png
Dziękujemy za rady :)

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj.
GalaxySparkle

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 25 lipca 2016, 9:20

Śliczna świneczka :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca