Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

POMOCY! Świnka nie je, nie pije, mało się rusza i wypadają jej włosy!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Re: POMOCY! Świnka nie je, nie pije, mało się rusza i wypadają jej włosy!

Postautor: Dona » 29 lipca 2016, 23:12

Super że byłeś u drugiego weta. Widać że Ci zależy i że dbasz o prosiaczka. Z karmą ratunkową na początku nie będzie łatwo, więcej będzie na Tobie niż w brzuszku świnki, ale nie poddawaj się z dnia na dzień nabierzecie wprawy. Z tymi pryskanymi warzywami to coś jest na rzeczy, bo moje koperku z marketu nie ruszą, a od sąsiadki z ogródka to i owszem bardzo chętnie :-).
Trzymam za was kciuki i pisz co u was.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 30 lipca 2016, 8:57

Spróbuj podać cykorię - moje świnki ją uwielbiają. Może zje też brokuła, dynię, czerwoną paprykę, cukinię, nać marchewki i koperek? Na podtuczenie kup karmę z lucerną, np. Vitakraft McGreen, JR Farm Green rollers, płatki grochu oraz suszony owies.

fredekk
Użytkownik
Świnki morskie: Fredek
Kontaktowanie:

Postautor: fredekk » 30 lipca 2016, 19:30

Z prosiaczkiem jakby trochę lepiej :) nadal karmię go przez strzykawkę i podtykam pod pyszczek trawkę i mlecz ale zdarza się już że sam trochę poje. Je już marchewkę jeśli mu ją trzymam. Zaczął robić trochę więcej kup (niestety niewiele większe i nadal dosyć rzadkie).
Teraz chyba największym problemem jest niejedzenie suchego pożywienia (czasem coś próbuje zjeść z karmy jednak sianka nadal nie je, choć widzę że by chciał... :c). A i ciągle nie chce pić! Daję więc mu przez strzykawkę ale bierze jeszcze bardziej niechętnie niż karmę ratunkową. Jeśli wiecie jak mogłabym mu jeszcze pomóc to piszcie!

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 30 lipca 2016, 20:14

Ale te kupki sa rzadkie czy maja gliniasta konsystencje? jesli rzadkie faktycznie to biegunka czyli tylko suchy pokarm, karma ratunkowa i probiotyk- z kolei gliniaste wskazuja na duzo swiezych pokarmow w diecie, a wlasnie malo suszkow. Zmien mu siano, kup jakies z ziolkami jak juz zasugerowalam, albo zestaw tez wymienionych wczesniej suszkow z Herbal Pets. Mozesz sama ususzyc bazylie czy pietruszke zielona, na sloncu wystarcza z 2 dni i pieknie wyschnie, jak rowniez skorki z ogorka czy jablka- mozna ususzyc i podac by swiniakowi diete wzbogacic, niby warzywka i owoce ale w suchej nie podrazniajacej zoladka formie.

EDIT
probowalas go przekupic tym soczkiem z arbuza? u mnie wszystkie trzy chleja nawet ze strzykawki, a mlodsza Kluska, gdy dostaje swoje soczki w starym zakraplaczu, z ktorego niegdys mleko pila to ponownie zamienia sie w "dzidziusia" i ssie powarkujac , probujac mi nawet tego "cyca" z reki wyrwac :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

fredekk
Użytkownik
Świnki morskie: Fredek
Kontaktowanie:

Postautor: fredekk » 30 lipca 2016, 21:57

w sumie to nie wiem dokładnie jakie to kupki ale nie są typowe jak biegunka. Problem jednak w tym że on ma siano ziołowe i te różne zioła i karmy z Herbal Pets ale ich nie je. Widać że by chciał i z chęcią pożarł ale tak jakby nie mógł, nie potrafił... Tak samo z inną karmą :c I nie wiem właśnie jak go zachęcić czy może jakoś mu pomóc..?

Co do soku to jeszcze nie próbowałam. Wolę żeby najpierw zaczął jeść...

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 lipca 2016, 5:57

Wet robil mu przeswietlenie czaszki, zuchwy? wspominalas ze zeby ma w porzadku- a trzonowce tez sprawdzal? moze miec albo krzywy zgryz trzonowcow albo ropniak sie jakis utworzyl i go boli dlatego nie je twardego, karmy tez nie rusza, tak? jest jeszcze opcja zwichniecia szczeki, ale nie chce niepotrzebnie straszyc- czesto sie zdarza, gdy weterynarz zaklada rozwieracze podczas przycinania zebow i o ile nie mial jakiegos urazu mechanicznego to raczej odpada. W takim wypadku przeszlabym sie do innego weta na kontrole zaczerpnac opini i konfrontujac z pierwsza, nieraz drugi zauwazy cos co pierwszy przeoczyl, a skoro mowisz ze widac, iz ma checi by zjesc i nie potrafi to wyglada jakby mial wlasnie cos z zebami czy zuchwa.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca