Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zielony mocz!?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
mel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zielony mocz!?

Postautor: mel » 8 sierpnia 2016, 18:21

Zauważyłam w klatce u świnki dużą zieloną plamę,albo się zesikała albo zwymiotowała(?) na zielono.Co może być przyczyną?Co robić?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Zielony mocz!?

Postautor: befana30 » 8 sierpnia 2016, 18:32

Co jadla, dostala jakas zielenine? pietruszka zielona, szpinak, botwinka, czy trawa? szczegolnie trawa i natka pietruszki sa na tyle soczyste, by zjadane zostawiac plame zielonego soku. U mnie podczas jedzenia zieleniny wiecznie wszystko zapryskane wokolo, a po pietruszce na podlodze nalogo pozostawiaja male "kaluze".

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

mel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mel » 8 sierpnia 2016, 18:52

Tak codziennie daje mu zielenine a tym natke pietruszki,czyli to od tego?uff bo już się martwiłam ;)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 15 sierpnia 2016, 18:24

U mnie sok z pietruszki jest raczej rozpryskany w postaci takich kropelek. A raz Pepper jadła pietruszkę właśnie siedząc mi na kolankach, kiedy nagle jakiś listek musiał jej się przykleić do języczka albo ząbka albo coś innego niekomfortowego się wydarzyło, bo zaczęła kręcić główką, wyraźnie próbując ogarnąć jakąś sytuację w buzi. Skończyło się wypluciem na mnie połowicznie przerzutej pietruszki. Nigdy nie zaobserwowałam jakiejś dużej plamy. A co do moczu, to poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba tylko buraczek jest jedzonkiem, które barwi mocz?

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 sierpnia 2016, 18:35

Ja jeszcze zauwazylam roznice w moczu po trawie, ale tylko pod wzgledem zapachu, ze staje sie dosc ostry.
Galaxy ty masz po prostu kulturalnie jedzace wieprzki :lol: u mnie codziennie w ruch idzie szmatka na zmycie opryskanej sciany i szafy :naughty: a mendy male zawsze udalo mi sie przylapac na kradziezy wlasnie po "sladach zbrodni" przy koszyczku w kuchni- jak nie kaluze z nasionkami pomidora, tak zielone plamy z zieleniny :lol:
Juz nie wspominajac o arbuzie, istny potop..! wyobrazcie sobie jak sie o tym dziadostwie podloga klei :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Sakshony
Użytkownik
Świnki morskie: Xantos - 23.02.2015
Chitu - 26.05.2015
Kontaktowanie:

Postautor: Sakshony » 15 sierpnia 2016, 18:44

Jak wygląda ściółka? W sensie rodzaj podłoża? Rodzaj klatki? Drewniana, C&C czy może zwykła? Zielony mocz... Dziwna sprawa :sleepy: Może to sok z jakiejś zieleninki? :) Moje proćki non-stop plamią drewniany domek :lol: Będzie niezłe szorowanie :naughty:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”