Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wychudzona świnka- pilnie proszę o pomoc! :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
milka.
Użytkownik
Świnki morskie: Porki, Pepe
Kontaktowanie:

Wychudzona świnka- pilnie proszę o pomoc! :(

Postautor: milka. » 10 września 2016, 2:39

Witam, od pewnego czasu mam problem ze świnką. Porkiego kupiłam gdzieś w zimę, wszystko było dobrze, szybko się oswoił i w miarę szybko rósł. Kilka miesięcy temu dokupiłam drugą świnkę- młodego samca, który był prawdopodobnie z tej samej hodowli. Na początku młody był zależny od Porkusia, zachowywali się jak bracia i nie było większych problemów, później jednak Pepe zaczął widocznie dominować, próbował "gwałcić" Porkusia, przeganiał go od jedzenia, a świnka miała taką jakby podkuloną postawę. Zauważyłam to dopiero po czasie. Porki cały czas chudł, więc dawałam im więcej owoców, zieleninki, warzyw, lecz to zawsze Pepe miał pełny brzuszek i stawal się prawie tych samych rozmiarów co Porki(teraz jest już nawet większy), kiedy oboje jedli. Kiedy Świnka była już widocznie wychudzona, udałam się z nią do weterynarza na podcinanie ząbków, bo zauważyłam, że mu przerosły i może to przez to biedaczek tracił na wadze. Weterynarz po zabiegu powiedział, żeby podawać mu obiadki warzywne dla dzieci, aby przytył. Dodam, że świnki oddzieliłam, Pepe siedzi sam w klatce, a Porki zaprzyjaźnił się z moim królikiem(z którym świetnie się dogaduje i nie chodzi już taki przestraszony). Niby wszystko załatwione, ząbki przycięte, Pepe już go nie terroryzuje a obiadki je codziennie... ale niezupełnie. Problem w tym, że ma prawdopodobnie wybitą szczękę, wcześniej tak nie miał, weterynarz powiedział, że ma bardzo krzywy zgryz, ale przed kupnem drugiej świnki wszystko było idealnie(nie wiem, co mógł sobie zrobić). Porki je TYLKO i wyłącznie obiadki i jakieś miękkie owoce, czasem desperacko próbuje podgryzać sałatę, kapustę albo gryźć karmę dla świnek. Po zabiegu myślałam, że to tylko tymczasowe, bo wiecie, mógł mieć wrażliwe zęby i potrzebować czasu, żeby zacząć gryźć, ale nie, to ciągnie się do teraz, czyli około 2 miesiące. Od tamtego czasu przybrał na wadze naprawdę minimalnie, ale nadal jest strasznie chudy. Bardzo się o niego martwię i płakać mi się chce, kiedy widzę, jak cierpi, więc proszę Was o pilną pomoc :( :(
PS. Od kilku dni Porki wydaje dziwne dźwięki, coś pomiędzy kaszlnięciem a kichnięciem, coś w stylu "Khek". Na inetrnecie czytałam, że może to być alergia, przeziębienie, czy zwykły kłaczek, ale były przypadki, keidy świnka się przez takie coś udusiła :( Boję się, bo on jest bardzo delikatny i cherlawy :(
EDIT: Kiedy trzymałam go na rękach to przez dłuższy czas zgrzytał ząbkami. Byłoby to normalne, gdyby nie to, że dostał tak jakby ślinotoku i miałam całą mokrą rękę i koszulkę. Jeszcze mi się tak nigdy nie zdarzyło. Co to jest?
Zapomniałam dodać, że przez cały czas, odkąd u mnie jest, ma o co ścierać ząbki.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Wychudzona świnka- pilnie proszę o pomoc! :(

Postautor: Renika » 10 września 2016, 9:23

Wydaje mi się że to przerost zębów trzonowych. Jeżeli świnka ma krzywy zgryz to takie skracanie trzonowców powinno odbywać się regularnie, np. raz w miesiącu. Musisz szybko udać się do weterynarza na zabieg (nie wiem skąd jesteś ale w Krakowie ale Salamandrze są wykonywane takie zabiegi bez narkozy). Miałam kiedyś świnkę z krzywym zgryzem i jeździłam z nią na kontrolę i po pewnym czasie troszkę jej się poprawiło. Nie można rezygnować z podawania suchej karmy i sianka, zamiast papek dla dzieci należy kupić karmę ratunkową dla gryzoni (Herbi care plus, Rodi care, Dr. Ziętek, Morumoto, są w sklepach internetowych, np. Hipcio lub dobrych lecznicach) i tym dokarmiać świneczkę przez strzykawkę. Odwiedź szybko weterynarza który jest specjalistą od świnek i ratuj maleństwo.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 10 września 2016, 10:00

Powiem szczerze, ze nalezy ci sie porzadny "beszt" i klepniecie w "leb" na opamietanie- nie ma takiej opcji by przez tyle miesiecy nie zauwazyc, ze swinka nie je i systematycznie z wagi leci z czego potem przerost zebow sie klania, logiczne: nie je, wiec i nie ma mozliwosci scierania zebow. Siekacze rosna z szybkoscia ok.3mm na tydzien, przez miesiac czasu to juz jest ponad 1cm, wystarczy popatrzec na dlugosc siekaczy by sobie uzmyslowic, ze taki 1cm to makabryczna dlugosc dla swiniaka. I dzieki temu masz juz wytlumaczony przerost zebow, jak Renika sugeruje moga to byc trzonowce- wcale bym sie nie zdziwila.
Zwichniecie szczeki moglo nastapic podczas przycinania siekaczy z winy weterynarza- najczesciej wlasnie sie zdarza gdy swiniak podczas zabiegu probuje walczyc z rozwieraczami, w tym wypadku nie bedzie potrafil jesc pokarmu w formie stalej i twardej , tylko papki- byc moze po dlugim czasie zacznie cos podskubywac, choc szanse przy zwichnietej szczece sa naprawde znikome; na forum byl przypadek swinki, ktora po zwichnieciu szczeki byla dokarmiana bodajze prawie pol roku, niewiadomo co sie z nia dalej stalo.
Jak juz zostalo napisane kup karme ratunkowa- prosiakom nie daje sie zadnych "obiadkow" dla niemowlat, poniewaz sa to przetwarzane, pasteryzowane pokarmy ludzkie nieodpowiednie dla ukl. pokarmowego swinek morskich- jeszcze do generalnego wychudzenia, zwichnietej szczeki i przerostu zebow dojdzie biegunka :/
Mozesz mu zrobic samodzienie papki z rozmoczonej karmy czy rozgniecionego banana ze starta/ zmiksowana marchewka, buraczkiem, jablkiem itd. Pamietaj tylko, by tak komponowac papki, aby bilansowac cos bardzo soczystego np jablko z czyms zatwardzajacym, jalowym jak marchewka, banan aby nie doprowadzic do rozwolnienia.
Musisz znalesc sposob na podawanie mu sianka: mozesz podsuwac pod buzke po 1 zdzble, albo robic cienkie waleczki rulonikowane w palcach- wazne jest by prosiak przegryzal pare razy podczas dnia sianko, nie tylko by uregulowac prace ukl.pokarmowego, ale rowniez by chociaz troche scierac zeby.
Slionotok- osobiscie pierwszy raz w zyciu spotykam sie z sytuacja, podczas ktorej swinka nadmiernie sie slini, to nie jest pies, takze podejrzewam, ze bedzie to albo ropa (byc moze do przerosnietych trzonowcow doszedl ropniak, wiec trzeba zrobic przeswietlenie) albo wyplywajaca papka czy tez woda po dokarmianiu.
Poszukaj dobrego lek.weterynari wyspecjalizowanego w gryzoniach i lec na kontrole jak najszybciej.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

milka.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: milka. » 10 września 2016, 21:56

befana30 pisze:Powiem szczerze, ze nalezy ci sie porzadny "beszt" i klepniecie w "leb" na opamietanie- nie ma takiej opcji by przez tyle miesiecy nie zauwazyc, ze swinka nie je i systematycznie z wagi leci z czego potem przerost zebow sie klania, logiczne: nie je, wiec i nie ma mozliwosci scierania zebow.

Wiem, mam wielkie poczucie winy z tego powodu. Wiedziałam, że świniak chudnie, więc podawałam mu więcej jedzenia i pilnowałam go, widziałam jak w miarę normalnie je, ale było coraz gorzej. Później dopiero zorientowałam się, że jest coś nie tak z ząbkami :(
Dziękuję Wam za odpowiedzi, kupię karmę, którą polecacie. A obiadki polecił mi weterynarz, więc myślałam, że to dobry wybór :( Nie wspominał nic o karmach ratunkowych...
Znajdę jakiegoś specjalistę na Śląsku i udam się z nim na zabieg. Mam nadzieję, że szybko powróci do zdrowia...
Co do ślinotoku, to zdarzyło się tak tylko raz, mam nadzieję, że po zabiegu już to nie powróci.
Trzymajcie kciuki za Porkusia i naprawdę dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

milka.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: milka. » 10 września 2016, 22:42

Renika pisze:Specjaliści na śląsku:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... m.php?f=43

Dziękuję :) Sprawdziłam, jutro poczytam opinie a w poniedziałek jadę ratować świniaka :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca