Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

"Mleko" w oku

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

"Mleko" w oku

Postautor: Figa » 29 września 2016, 9:27

Hej :) zauważyłam, że u mojej Figi pojawiła się w oczku biała wydzielina przypominająca mleko. Świnka nie ma zaropiałych oczek, a po godzinie, nawet niecałej, to "mleko" znika i Figa ma normalne, zdrowe oczy. U Frezji podobnej rzeczy nie zaobserwowałam. Czy jest to powód do zmartwienia?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: "Mleko" w oku

Postautor: befana30 » 29 września 2016, 12:08

Nie, wszystko w porzadku, wiec nie ma sie czego obawiac- to jest takie "mydelko", ktore sluzy swince do nawilzania oka (zauwazylas pewnie, ze nie mrugaja czesto, a raczej przymykaja oczka co pewien czas) oraz do oczyszczania go, czesto go widac wlasnie po tym jak swinka myje pyszczek i przeciera lapkami oczka :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Figa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 29 września 2016, 15:50

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 29 września 2016, 15:52

Dokładnie to się nazywa 'mleczne łzy'.

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 29 września 2016, 16:29

myślałam że to zwykłe tzw. 'śpiochy'

Figa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 29 września 2016, 20:38

"Mleczne łzy" brzmią bardzo ładnie, tak wręcz poetycko :) Śpiochy są raczej mniejsze, żółtawe, ale faktycznie, też pomyślałam początkowo, że to może być to. W każdym razie - dobrze, że wszystko okej!

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 30 września 2016, 20:01

Zgadzam się, też b.podoba mi się ta nazwa. Jeszcze przedstawcie se, że jak się dowiedziałam o mlecznych łzach, to sama miałam ciężkie przeżycia z Pepper. Była po kastracji i nosiła kołnierz, żeby nie gryzła szwów. Zauważyłam wydzielinę w oczkach i już panika, że się przeziębiła, a na to świnka po operacji jest bardziej narażona. Wzięłam pod uwagę, że może to zwykła zdrowa wydzielinka, której po prostu nie może zmyć, bo w kołnierzu nie mogła się myć. Poszperałam w Google i przeczytałam właśnie o mlecznych łzach. Zadzwoniłam jeszcze do pani doktor, żeby się upewnić, bo Pepper miała też brudny nosek, i tak dowiedziałam się o istnieniu tej substancji o poetyckiej nazwie, świnka wcale się nie przeziębiła, a ode mnie odeszła choć część trosk towarzyszących w opiece pooperacyjnej.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”