Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Drapiemy się :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
rengur
Użytkownik
Kontaktowanie:

Drapiemy się :(

Postautor: rengur » 18 października 2016, 22:21

Nasza świnka zaczęła się drapać częściej niż zwykle ok tygodnia temu, skórę ma normalną zachowanie też be zmian więc uznałam że coś ją drażni. Dzisiaj zauważyłam 2 zdrapania na skórze więc pojechaliśmy do weterynarza. Pani nie zauważyła nic niepokojącego oprócz tych właśnie strupków więc dostała środek przeciw pasożytniczy na skórę i jeśli nie będzie gorzej mamy przyjechać na powtórkę. Niepokoi mnie jednak bo od 3 dni córka drapie się po głowie... nie ma wszy, łupieżu itp, skóra lekko zaczerwieniona od drapania. Czy świnka mogła ją czymś zarazić czy to zbieg okoliczności? (mała ma dość wrażliwą skórę). Do dermatologa najwcześniej w poniedziałek nas przyjmą...

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Drapiemy się :(

Postautor: madzia0902 » 19 października 2016, 17:01

Jedyną chorobą skóry która ze świnek może przejść na człowieka jest grzybica, dlatego jeśli świnka ma grzybicę trzeba ograniczyć kontakt do minimum albo brać świnkę w gumowych rękawiczkach. Dobry weterynarz od gryzoni powinien od ręki poznać grzybice u prośka i przestrzec Cię przed tym że może przejść na człowiek. Więc albo to zbieg okoliczności albo córka zaraziła się grzybicą, której nie rozpoznał weterynarz. Ciężko coś więcej stwierdzić nie widząc świnki i tego jak to wygląda.

Awatar użytkownika
KasiaKK
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KasiaKK » 19 października 2016, 19:08

Niestety prawda. Jedyne co można zastosować jeżeli dziecko jest starsze i pozwoli spłukać porządnie głowę jest Nizoral - jest grzybobójczy może pomóc ale dermatologa bym odwiedziła niezależnie.

Najlepszy dedykowany świnkom morskim sklep internetowy.
Szybka wysyłka.
Rewelacyjne Ceny.
Rzetelny opis produktów.
Kompleksowe doradztwo.
Zapraszamy na zakupy: http://www.sklep.swinkamorska.com.pl
Obrazek

rengur
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: rengur » 19 października 2016, 19:57

No właśnie ze grzybica możemy się zarazić mówił wet ale też że na razie na grzybicę to nie wygląda bo skóra czysciutka bez żadnych plam, łusek wyłysien itp mówiła że raczej to pasożyt jakiś . Czytałam że świerzb świnki może u człowieka powodować świad ale sam mija bo on na człowieku nie żeruje więc może to to :-( Z wrażenia nawet ja się dziś drapie ;-) na razie na pon.zarezerwowalam dermatologa i mam nadzieję że będę mogła odwołać wizytę...