Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Peppa potrzebuje Waszej pomocy!!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Peppa_Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Peppa potrzebuje Waszej pomocy!!

Postautor: Peppa_Pig » 21 listopada 2016, 19:08

Hej jestem tu nowa i jak zwykle nie wiem czy w dobrym miejscu uderzam czy tematu takiego nie było. Nie ma czasu na szukanie, już raz mi pomogliscie liczę na Was teraz!

Moja Peppa robi od jakiegoś tygodnia wodniste bobki.. Z początku obserwowałam tylko ponieważ nie zdarzały się regularnie, ale sytuacja uległa zmianie i moja łaciatka robi teraz tylko wodniste bobki. Dostała ostatnio nową karmę bardziej orzechowo- warzywną. Może to wina karmy? Karmę kupowałam typowo z oznaczeniem DLA SWINEK MORSKICH, więc raczej nie pomyliłam. Nie wiem co robić podałam jej dzisiaj 2 łyżeczki węgla (w syropie), jedna rano druga przed chwilą. Peppa je i pije, zachowuje się absolutnie normalnie. Dostała dużo sianka, wodę i trochę płatków owsianych. Powiedzcie mi proszę co robić? już panikowac czy mogę na przykład podać jakiś inny lek? smecta, linex forte (probiotyk)?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Peppa potrzebuje Waszej pomocy!!

Postautor: ita79 » 21 listopada 2016, 19:34

niestety oznaczenie "dla świnek morskich" absolutnie nie gwarantuje, że produkt im nie szkodzi.. 90% rynku zasypana jest byle czym- tworzonym/zatwierdzanym przez osoby nie mające jakiejkolwiek wiedzy o świnkach.

Peppa_Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Peppa_Pig » 21 listopada 2016, 19:39

masz na pewno rację, ale w tym jedzeniu nie ma raczej niczego nowego dla Peppy. Ewentualnie orzechy? ale jadła je wcześniej cały rok i nie było takich "atrakcji"...

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 21 listopada 2016, 21:50

Przede wszystkim co to za karma? Nie wszystkie nawet oznaczone dla świnek, rzeczywiście się nadają i są zdrowe. Odstaw na razie wszystkie warzywa i zieleninki. Podawaj dobrą jakościowo karmę np verselelaga cavia complete, dobrej jakości siano, dużo suszonych ziół , suszonych warzyw, dużo wody. Możesz podać Linex forte, mój wet bo polecał, choć lepszy byłby specjalny dla świnki. Zawartość kapsułki rozpuść w strzykawce wody (2ml) i podaj bezpośrednio do pyszczka, tylko pomału. Od węgla lepsza jest smecta. Dziennie 1/4 saszetki podzielona na 2 porcje podawana również strzykawką. Ale pamiętaj że biegunka jest bardzo niebezpieczna i jeśli to są tylko miękkie bobki to można próbować samemu leczyć, ale jeśli wodniste to jak najszybciej jedź dobrego weterynarza. Wybierz koniecznie takiego ze specjalizacją do gryzoni. Lista polecanych jest na tej stronie:
http://swinkimorskie.eu/nowe_forum/viewforum.php?f=31&sid=fa2f995814aaaa740af34eeec2e43cac

A jadła może jakieś nowe warzywa, albo mokre?

A i jeszcze jedno pilnuj ją żeby jadła. Jeśli przestanie jeść to konieczna będzie karma ratunkowa np herb i Care+. I karmienie na siłę strzykawką.Jak świnka nie je 24H to jest to zagrożenie dla jej życia. Czy ważyłaś ją? Jeśli masz wagę kuchenna to koniecznie codziennie kontroluj czy nie chudnie.

Peppa_Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Peppa_Pig » 21 listopada 2016, 22:00

kurczę bobki nadal mają formę bobkow ale są miękkie.. przed drugą dawką węgla wyczyscilam trociny i po podaniu jak na razie dwa bobki. Nie dostała w sumie nic nowego w ostatnim czasie. Ale może za dużo jabłek? ? dziś wciągnęła sporą marchewkę. Póki co obserwuję, rano jej podam smecte i linex w razie braku poprawy.

Peppa_Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Peppa_Pig » 22 listopada 2016, 11:39

Dona

Peppa dostała nową karmę ktorej nazwy niestety nie pamiętam, ale Vital
coś tam to brzmiało. Peppa waży 950g. Ostatnio miała spadki apetytu i troszkę schudła ale jest raczej pulchna. Obecnie miała lekko wzdęty brzuszek, ale wzięłam ją na ręce i wymasowalam, brzuszek zrobił się bardziej miękki. Jest poprawa po tym węglu bobkow tych (bardziej mokrych) jest mniej. Za to troszkę jest smutna. Je mniej, ale je! pije tyle co zwykle.

Spróbuję jej podać witaminę C ale nie wiem czy się uda bo ilekroć próbowałam podać kręciła pychem i prychala poirytowana. Zwykle zamiast tego dostawala zielenine i owoce.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”