Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem neurologiczny

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
switchback
Użytkownik
Świnki morskie: Ruda i Kubuś
Kontaktowanie:

Problem neurologiczny

Postautor: switchback » 4 lutego 2017, 15:31

Witam wszystkich.
Piszę w imieniu mojej siostry. Jest ona szczęśliwą posiadaczką samczyka imieniem Kubuś. Nie wiem jak to dokładnie było ponieważ byłem poza domem ale opowiem tak jak i mnie to przekazała.

Otóż obudziła się rano i Kuba zachowywał się normalnie. Jadł, pił itp itd. Ale po jakimś czasie gdy do niego zajrzała zauważyła, że Kuba leży w bezruchu w kącie klatki. Był kompletnie bezwładny. Od razu zabrała go do weta, który stwierdził, że jest to problem o podłożu neurologicznym. Dał naszemu brzdącowi dwa zastrzyki (nie wiem jakie) i przepisał syrop na niedowład (nie znam nazwy, dostała go od razu w strzykawce). Mały ma kontrolę w poniedziałek i będą mu pobierać krew.
Jeśli ma to jakieś znaczenie dodam, że zastrzyki dostał gdzieś w okolice karku. Biedaczek teraz wygląda jakby miał się zaraz (odpukać) przekręcić. Widać, że strasznie go boli bo aż mu łzy lecą ...

Macie jakieś pomysły co to może być i czy jest jakiś sposób żeby mu ulżyć?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Problem neurologiczny

Postautor: madzia0902 » 4 lutego 2017, 15:46

Ale co ma tylne nogi sparaliżowane? zazwyczaj jest to objaw niedoboru witaminy C, a jak jego zęby są białe czy szare, żółte, brzydkie? czy istnieje opcja że spadł z wysokości? może ktoś się boi przyznać? myślę że przydałoby się prześwietlenie, czy wet jest typowy od zwierząt egzotycznych? bo taki psio-koci częściej zaszkodzi jak pomoże :/ Czy prosiak je sam? jeśli nie to trzeba go dokarmiać bo świnka po 12h bez jedzenia może skończyć tragicznie. Jaką miał diete? czym go karmicie?

switchback
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: switchback » 4 lutego 2017, 15:56

Siostra powiedziała mi, że nie mógł się ruszyć. Możliwe, że chodzi o same tylnie łapki. Świnki dostają codziennie dwa świeże posiłki tj. pietruszka, koperek i ogórek zielony (bez pestek). Oprócz świeżego posiłku jest oczywiście karma a do wody dodajemy witaminę C. Prosiek raczej nie spadł z wysokości (chyba że siostra nie chce się przyznać). Obawiam się, że wet jest od psów i kotów. Poszukam specjalisty od gryzoni. Póki co świnka je samodzielnie ale daję mu jedzenie pod pyszczek żeby nie musiał się ruszać z miejsca.

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 4 lutego 2017, 16:12

A w jakim stanie ma zęby? Witaminy C nie podaje się do wody bo po 20 minutach się utlenia no a raczej mało który prosiak wydoi całe poidło w 20 minut. Czy ogórka zielonego podajesz jednocześnie z innymi warzywami? jeśli tak to witamina C też nie jest dostarczana bo ogórek ją neutralizuje, go zawsze podajemy osobno minimum z godzinną przerwą między innymi warzywami. Jaką świnka ma karmę? i co dokładnie je tylko koper natkę i ogórka? to bardzo mało urozmaicona dieta. Postaraj się dopowiedzieć na wszystkie pytania które zadaję a nie tylko wyrywkowo. W jakim prosiek jest wieku i ile waży? Jest ze sklepu zoologicznego?

switchback
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: switchback » 4 lutego 2017, 16:33

Ząbki ma w dobrym tanie, bielutkie. Dostaje też buraka, jabłko. I tak ogórka podajemy razem z innymi warzywami. Co do karmy to nie znam nazwy gdyż kupowana jest na wagę. Kuba ma maksymalnie trzy lata. U nas jest jakieś 2,5 roku. Wagi nie znam. Czyli wychodzi na to, że problemem jest źle podawana witaminka. Dodam, że moja świnka karmiona jest tak samo i jest okazem zdrowia jeśli to w czymś pomoże.

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 4 lutego 2017, 17:18

Uboga ta Wasza dieta, a gdzie papryka, pomidor, seler naciowy - proponuję dołączyć je do diety, w szczególności paprykę gdyż zawiera duże ilości witaminy C. Karma niestety też jest złej jakości, nie powinno kupować się karmy na wagę gdyż nie wiadomo jak długo stoją otwarte, a po 2 miesiącach w takiej karmie nie ma już żadnych witamin. Proponuję przerzucić się na VL Cavia Complete, ma ona dużą zawartości witaminy C i co najważniejsze nie zawiera ziaren zbóż (świnki nie mogą jeść ziaren). Na Twoim miejscu znalazłabym weta od zwierząt egzotycznych bo niestety marnie to wygląda. Ale mimo wizyty u weta proponuję żebyś kupił jak najszybciej w aptece Cebion (witamina C dla dzieci ) i podawał prosiakowi raz dziennie przez strzykawkę (najlepiej insolinówka) bez igły prosto do pyszczka. Myślę że śmiało może podawać jej 10 kropelek dziennie, bo jeżeli paraliż jest z niedoboru to powinno pomóc, ale do wet i tak się umów na prześwietlenie, bo może to jednak przez upadek. Niestety innych pomysłów nie mam. A to że druga świnka jest karmiona tak samo i nic jej nie jest to nic nie oznacza, jak wiadomo każdy żywy organizm jest inny i może inaczej reagować na to samo, aczkolwiek i tak na Twoim miejscu przystosowałabym się do moich rad :)

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 4 lutego 2017, 18:11

Pierwsze co mi do głowy przychodzi. Czy wet zajrzał z zęby. Zreszta nie ważne jeżeli nawet zajrzał może się nie znać. Zobacz czy swinka ma szare górne siekacze? Jezeli tak to szkorbut i zaawansowane jego stadium objawa się własnie paraliżem łapek. Dobra wiadomośc jest taka że wyleczenie szkorbutu da szanse śwince na przywrócenie władzy w nóżkach, ale już bedą troche zdeformowane.

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 4 lutego 2017, 19:25

Żaneta_Radom pisze:Pierwsze co mi do głowy przychodzi. Czy wet zajrzał z zęby. Zreszta nie ważne jeżeli nawet zajrzał może się nie znać. Zobacz czy swinka ma szare górne siekacze? Jezeli tak to szkorbut i zaawansowane jego stadium objawa się własnie paraliżem łapek. Dobra wiadomośc jest taka że wyleczenie szkorbutu da szanse śwince na przywrócenie władzy w nóżkach, ale już bedą troche zdeformowane.

no właśnie pisał że świnka ma białe ładne zęby bo też o to pytałam :O może siostra upuściła świnkę i boi się przyznać? bo nie wiem czy paraliż z braku witaminy C może iść w parze z ładnymi zębami ? :sad:

Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 4 lutego 2017, 19:36

A czy świnka miała może kontakt z królikiem (chodzi mi o chorobę E. cuniculi)?

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 4 lutego 2017, 20:24

A kurczaczki nie przeczytałam :) hahaha :)

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca